(SeaPRwire) –   LONDON — Aktivis iklim Greta Thunberg dibicarakan di mahkamah pada hari Khamis kerana enggan meninggalkan tunjuk perasaan yang menghalang pintu masuk ke persidangan industri minyak dan gas utama di London pada tahun lepas.

Thunberg, 21, antara lebih daripada dua belas penunjuk perasaan yang ditangkap pada 17 Okt selepas menghalang akses ke sesebuah hotel semasa Energy Intelligence Forum, dihadiri oleh beberapa eksekutif tertinggi industri tersebut.

Aktivis alam sekitar Sweden itu, yang menjadi inspirasi gerakan anak muda global yang menuntut usaha yang lebih kuat untuk membendung perubahan iklim, dan empat lagi penunjuk perasaan berdepan dengan perbicaraan dua hari di Mahkamah Majistret Westminster atas tuduhan melanggar seksyen Akta Perintah Awam yang membenarkan polis mengenakan had pada perhimpunan awam. Dia dan empat penunjuk perasaan Fossil Free London tidak mengaku bersalah.

Thunberg dan penunjuk perasaan iklim yang lain telah menuduh syarikat bahan api fosil dengan sengaja memperlahankan peralihan tenaga global kepada tenaga boleh diperbaharui untuk mendapatkan lebih banyak keuntungan. Mereka juga menentang kelulusan kerajaan U.K. baru-baru ini untuk penggerudian minyak di Laut Utara, di luar pantai Scotland.

Thunberg duduk di mahkamah dengan memakai kemeja-T hitam dan seluar hitam, mencatatkan nota ketika seorang pegawai polis memberi keterangan tentang usaha untuk menyuraikan penunjuk perasaan yang menghalang beberapa pintu keluar dan masuk selama berjam-jam di luar Hotel InterContinental mewah di pusat London.

“Nampaknya itu adalah percubaan yang sangat disengajakan… untuk menghalang akses ke hotel untuk kebanyakan perwakilan dan tetamu,” kata Superintendan Matthew Cox. “Orang ramai sama sekali dihadkan daripada mendapat akses ke hotel.”

Cox berkata penunjuk perasaan menyalakan suar berwarna-warni dan pemain dram menghasilkan bunyi yang memekakkan telinga di luar hotel ketika beberapa penunjuk perasaan duduk di tanah. Apabila pegawai polis mula menangkap orang, penunjuk perasaan yang lain dengan cepat mengambil tempat mereka, menyebabkan “kitaran berterusan” sehingga polis kehabisan pegawai untuk melakukan tangkapan.

Tunjuk perasaan itu telah berlangsung selama kira-kira lima jam apabila polis mengeluarkan perintah kepada penunjuk perasaan untuk berpindah ke jalan yang bersebelahan, kata Cox.

Thunberg berada di luar pintu masuk depan ketika dia diberi amaran bahawa dia akan ditangkap jika dia tidak mematuhi, kata pendakwa Luke Staton. Dia berkata dia berhasrat untuk kekal di tempatnya.

Jika sabit kesalahan, penunjuk perasaan boleh dikenakan denda sehingga 2,500 paun ($3,170). Di luar mahkamah, penunjuk perasaan memegang papan tanda yang bertulis “Make Polluters Pay”, dan “Climate protest is not a crime.”

Thunberg mendapat perhatian selepas mengadakan tunjuk perasaan mingguan di luar Parlimen Sweden bermula pada tahun 2018.

Pada musim panas lepas, dia telah didenda oleh mahkamah Sweden kerana tidak mematuhi polis dan menghalang lalu lintas semasa tunjuk perasaan alam sekitar di sebuah kemudahan minyak. Dia telah didenda atas kesalahan yang sama sebelum ini di Sweden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.