Seorang aktivis Hidup Orang Hitam Penting telah dihukum penjara selama dua setengah tahun selepas didapati bersalah menyalurkan puluhan ribu dolar dalam sumbangan derma dari organisasi mereka ke dalam akaun bank peribadi, yang menyebabkan dia hidup gaya hidup mahal, menurut laporan.

BBC melaporkan bahawa Xahra Saleem berusia 23 tahun dari London berkhidmat sebagai pengarah amal yang memberi manfaat kepada belia di Bristol, dipanggil Changing Your Mindset.

Saleem juga merupakan penganjur protes Hidup Orang Hitam Penting pada 7 Jun 2020, bertindak balas kematian George Floyd di AS.

Semasa protes itu, Saleem dilihat sebagai salah seorang penunjuk perasaan protes yang berakhir dengan patung Edward Colston, seorang pedagang hamba, ditumbangkan dan dibuang ke Pelabuhan Bristol.

Sebelum berarak dan menumbangkan patung Colston, Saleem menubuhkan halaman derma untuk membeli kelengkapan peribadi (PPE), kata BBC, untuk memudahkan perarakan Hidup Orang Hitam Penting secara sah.

Perarakan itu berlaku ketika sekatan pandemik COVID-19 berada di tempat.

Dia mengumpul lebih £32,000, yang bersamaan dengan $39,000 USD, dan memindahkan wang itu ke akaun peribadi.

Antara Jun 2020 dan September 2021, Saleem menggunakan wang itu untuk membeli barang seperti iPhone baru, temu janji kecantikan dan rambut, pakaian, pesanan Amazon, teksi, dan pembelian lain.

Hakim Michael Longman, yang mengetuai perbicaraan Saleem, berkata dia membuat lebih 2,500 pembayaran dari akaunnya semasa tempoh itu, menggambarkannya sebagai “kebocoran berterusan dalam tempoh yang signifikan.”

Saleem akhirnya mengaku bersalah atas tuduhan penipuan selepas menyalahgunakan kedudukannya sebagai pengarah Changing Your Mindset.

Hakim Longman memberitahu Saleem bahawa ketika dia mengumpul wang untuk Changing Your Mindset, ia merupakan “sebab yang berpatutan.”

Tetapi apabila dia menggunakan dana untuk kepentingan diri sendiri, bukan untuk manfaat kanak-kanak, dia “membiayai gaya hidup” dirinya yang tidak dapat “dibiayai sebaliknya.”

“Dalam ketiadaan akaun perniagaan untuk membayar wang itu, keputusan dibuat untuk membayarnya ke dalam akaun anda sendiri sebagai langkah sementara,” kata hakim itu. “Orang lain yang terlibat dalam projek itu mempercayai anda untuk menyimpan dana dengan selamat sehingga pengaturan yang lebih baik dapat dibuat.

“Seharusnya tidak ada sebab mengapa wang itu tidak boleh dipindahkan ke akaun itu, tetapi masalah mula kelihatan,” tambah Hakim Longman. “Wang itu tidak dipindahkan, dan anda membuat alasan untuk kegagalan itu.”

BBC melaporkan bahawa pada April 2021, akaun perniagaan telah ditubuhkan, tetapi dia gagal memindahkan wang ke akaun itu. Dia juga mendakwa akan menyerah diri kepada polis, tetapi tidak pernah melakukannya.

Pada Jun 2021, seperti dikatakan di mahkamah, Saleem memberitahu kawan tentang penipuan melalui WhatsApp, berkata: “Saya telah melakukan sesuatu yang mengerikan, anda tidak boleh memberitahu sesiapa sehingga saya selesaikan dengan betul.”

Mahkamah juga mengetahui telefon bimbit Saleem mengandungi mesej penyesalan.

Dia memberitahu mahkamah dia menderita psikosis, mendakwa ia menghalangnya daripada berfikir secara rasional.

Saleem mengaku tidak bersalah terhadap jenayah sebelum didapati bersalah dan mengakui berasa menyesal atas tindakannya.

Sejak dana diambil, Changing Your Mindset telah berhenti beroperasi.