(SeaPRwire) –   Pegasus spyware buatan Israel digunakan di Jordan untuk mengintai telefon bimbit sekurang-kurangnya 30 orang, termasuk wartawan, peguam, aktivis hak asasi manusia dan politik, kata kumpulan hak digital Access Now pada Khamis.

Penyadapan dengan yang dibuat oleh Israel berlaku dari awal 2020 sehingga November tahun lepas, kata Access Now dalam laporannya. Ia tidak menuduh kerajaan Jordan melakukan penyadapan.

Salah seorang sasaran ialah Timbalan Pengarah Wilayah Human Rights Watch, Adam Coogle, yang berkata dalam temubual bahawa sukar membayangkan siapa selain kerajaan Jordan berminat menyadap mereka yang disasarkan.

Kerajaan Jordan belum memberi sebarang komen mengenai .

mengenai kumpulan sasaran Pegasus yang lebih kecil di Jordan, pakar siber di Citizen Lab Universiti Toronto mengenal pasti dua operator perisian pengintip itu yang mungkin merupakan ejen kerajaan Jordan. Setahun sebelumnya, mengenai perbincangan antara kerajaan Jordan dengan NSO Group.

“Kami percaya ini hanyalah bahagian aisberg berkenaan penggunaan perisian pengintip Pegasus di Jordan, dan bahawa jumlah sebenar mangsa mungkin jauh lebih tinggi,” kata Access Now. Pengarah Wilayah Timur Tengah dan Afrika Utara, Marwa Fatafta, berkata sekurang-kurangnya 30 daripada 35 individu yang dikenal pasti disasarkan berjaya diintip.

Citizen Lab , dengan 21 mangsa meminta untuk kekal tanpa nama, merujuk kepada risiko membalas dendam. Yang lain dikenal pasti oleh Human Rights Watch, Amnesty International’s Security Lab, dan Organized Crime and Corruption Reporting Project.

NSO Group menyatakan ia hanya menjual kepada agensi pengintipan dan penguatkuasaan yang diluluskan — dan hanya untuk digunakan terhadap pengganas dan penjenayah serius. Tetapi penyelidik siber yang menjejak penggunaan perisian itu di 45 negara telah mendokumenkan puluhan kes penyalahgunaan perisian itu untuk tujuan politik — daripada dan kepada dan

Wakil NSO Group berkata syarikat itu tidak akan mengesahkan atau menafikan identiti pelanggannya. NSO Group menyatakan ia menyaring pelanggan dan menyiasat sebarang laporan penyalahgunaan perisian pengintip itu.

Kerajaan AS tidak dipujuk dan memasukkan NSO Group ke dalam senarai hitam pada November 2021, apabila pembuat telefon pintar Apple Inc. menyaman syarikat itu, memanggil pekerjanya “abad ke-21 yang tidak bermoral yang telah mencipta mesin siberpengawasan yang sangat maju yang menjemput penyalahgunaan rutin dan terang-terangan.”

Antara mereka disasarkan di Jordan termasuk penyelidik kanan Human Rights Watch untuk Jordan dan Syria, Hiba Zayadin. Kedua-dua beliau dan Coogle menerima notis ancaman dari Apple pada 29 Ogos bahawa penyerang yang disokong negara telah cuba menjejaskan telefon pintar iPhone mereka.

Telefon pintar peribadi Coogle berjaya diintip pada Oktober 2022, katanya, hanya dua minggu selepas kumpulan hak asasi manusia mendokumenkan penganiayaan dan gangguan terhadap warganegara yang menganjurkan perbincangan politik yang aman.

Selepas itu, Coogle mengaktifkan pada telefon pintar iPhone, yang disyorkan Apple untuk pengguna iPhone berisiko tinggi.

Human Rights Watch berkata pada Khamis bahawa ia telah menghubungi NSO Group mengenai serangan itu dan secara khusus meminta supaya menyiasat penyadapan peranti Coogle “tetapi tidak menerima sebarang tindak balas substantif kepada pertanyaan ini.”

Peguam hak asasi manusia Jordanian Hala Ahed — dikenali kerana mewakili hak wanita dan pekerja serta tahanan nurani — juga disasarkan sekurang-kurangnya dua kali oleh Pegasus, berjaya pada Mac 2021 kemudian gagal pada Februari 2023, kata Access Now.

Kira-kira separuh daripada mereka didapati disasarkan oleh Pegasus di Jordan — 16 orang — adalah wartawan atau pekerja media, laporan itu menyatakan.

Salah seorang wartawan veteran Palestin-Amerika dan kolumnis, Dauod Kuttab, diintip dengan Pegasus tiga kali antara Februari 2022 dan September 2023.

Sepanjang perjalanan, katanya, dia telah mempelajari pelajaran penting mengenai tidak mengklik pautan dalam mesej yang mendakwa datang dari hubungan sah, yang merupakan cara salah satu penyadapan Pegasus menjeratnya.

Kuttab enggan membuat spekulasi mengenai siapa yang mungkin menyasarkannya.

“Saya sentiasa menganggap ada seseorang mendengar perbualan saya,” katanya, kerana disiasat “datang dengan wilayah” apabila anda adalah wartawan di Timur Tengah. Tetapi Kuttab bimbang mengenai sumbernya terdedah oleh penyadapan — dan pelanggaran privasi peribadinya.

“Terlepas dari siapa yang melakukannya, ia tidak betul untuk campur tangan dalam privasi peribadi, keluarga saya dan privasi profesional saya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.