Ketua agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengatakan semasa mesyuarat kecemasan pada Isnin bahawa “gencatan senjata kemanusiaan serta-merta telah menjadi persoalan nyawa dan maut bagi berjuta-juta orang.”

Philippe Lazzarini, Pesuruhjaya Agung Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Pelarian Palestin (UNRWA), memberi amaran terhadap pertambahan pertempuran di Gaza, di mana pasukan Israel melancarkan serangan darat untuk menghapuskan Hamas, yang mentadbir wilayah tersebut.

Lazzarini memberi amaran kepada Israel terhadap “hukuman kolektif” terhadap orang Palestin dan berkata kemusnahan lanjut terhadap tataurus awam berikutan pencurian gudang agensinya oleh orang Palestin yang mencari makanan dan bantuan lain “akan membuat agensi PBB terbesar di Gaza sangat sukar, jika tidak mustahil, untuk terus beroperasi.”

“Ini bermakna lebih daripada 420 kanak-kanak dibunuh atau cedera setiap hari di Gaza – satu nombor yang sepatutnya menggoncang setiap satu daripada kita ke tulang sum-sum,” katanya.

Lazzarini menambah: “Ini melepasi bilangan kanak-kanak yang dibunuh setiap tahun di seluruh zon konflik di seluruh dunia sejak 2019. Ini tidak boleh dianggap ‘kerosakan sisi’.”

Banyak pemimpin yang berucap di mesyuarat majlis keselamatan mengutuk serangan kejutan Oktober 7 Hamas terhadap Israel dan mendesak pembebasan kira-kira 230 tebusan yang dibawa ke Gaza oleh militan.

Tetapi, hampir setiap pembentangan juga menyatakan bahawa Israel bertanggungjawab di bawah undang-undang kemanusiaan antarabangsa untuk melindungi orang awam dan keperluan asas hidup mereka, termasuk hospital, sekolah dan infrastruktur lain.

“Ini bermakna Hamas beroperasi di dalam dan di bawah perlindungan kawasan awam mencipta bebanan tambahan bagi Israel, tetapi ia tidak mengurangkan tanggungjawabnya untuk membezakan antara pengganas dan orang awam yang tidak bersalah,” tegas beliau.

“Mengapa keperluan kemanusiaan orang Gaza adalah satu-satunya isu, satu-satunya isu anda memberi tumpuan?” soal Duta Israel ke PBB Gilad Erdan.

Duta itu kemudian meletakkan bintang enam segi kuning besar bertulis “Tidak Pernah Lagi” pada jaketnya, seperti yang dilakukan oleh diplomat Israel lain di belakangnya, dan berkata: “Kami memakai bintang kuning sebagai simbol kebanggaan, pengingat bahawa kami bersumpah untuk melawan balik untuk mempertahankan diri. Tidak Pernah Lagi adalah sekarang.”

Riyad Mansour, duta Palestin ke PBB, juga mendesak Majlis Keselamatan untuk mengikuti Perhimpunan Agung, dengan menuntut “pengakhiran pembunuhan beramai-ramai ini, yang merupakan penghinaan kemanusiaan, jenayah perang dan jenayah terhadap kemanusiaan, dan bahaya yang jelas dan segera bagi keamanan dan keselamatan serantau dan antarabangsa.”

Mesyuarat majlis itu datang ketika Netanyahu menentang gencatan senjata.

“Panggilan untuk gencatan senjata adalah panggilan untuk Israel menyerah kepada Hamas, menyerah kepada keganasan, menyerah kepada kekejaman. Ini tidak akan berlaku,” kata Netanyahu pada Isnin.

Beliau menambah: “Tuan-tuan dan puan-puan, Alkitab mengatakan bahawa ada masa untuk damai dan masa untuk perang. Ini adalah masa untuk perang. Perang untuk masa depan kita yang bersama. Hari ini kita menarik garis antara pasukan kebudayaan dan pasukan kekejaman. Ia adalah masa bagi semua orang untuk memutuskan di mana mereka berdiri. Israel akan berdiri menentang pasukan kekejaman sehingga kemenangan. Saya harap dan doakan negara-negara beradab di seluruh dunia akan menyokong perjuangan ini.”