Bangunan SM Entertainment di Seoul, Korea Selatan, pada 10 Februari 2023.

(SeaPRwire) –   Memandangkan K-pop semakin popular bagi generasi idola seterusnya, salah satu agensi hiburan terkemuka genre ini sedang mengadakan uji bakat global pertamanya yang bertujuan untuk membentuk kumpulan gadis baharu.

SM Entertainment—syarikat di sebalik beberapa aksi K-pop yang paling berjaya, termasuk Super Junior, Girls’ Generation, Shinee, NCT, dan Aespa—membuka uji bakat kepada gadis daripada mana-mana kewarganegaraan yang dilahirkan antara 2005 hingga 2011. (Mereka yang berusia di bawah 14 tahun memerlukan persetujuan ibu bapa.) SM Entertainment juga telah berkongsi catatan berbilang bahasa untuk dan syaratnya.

Permohonan dibuka sehingga 22 Jun, selepas itu beberapa orang terpilih akan dijemput untuk uji bakat secara bersemuka.

SM Entertainment telah mengadakan uji bakat global tahunan untuk , tetapi inilah kali pertama ia mengadakannya secara khusus untuk kumpulan gadis baharu. Pada tahun 2021, ia juga mengadakan secara serupa. SM Entertainment mengatakan bahawa ia akan mengadakan tahun ini, termasuk kumpulan lelaki K-pop British dan seorang artis maya.

Bulan lepas, Big Hit, syarikat di sebalik , mengadakan uji bakat globalnya sendiri untuk sebuah kumpulan lelaki baharu. Dan YG Entertainment, yang mencetuskan , telah mengadakan uji bakat berhala di seluruh dunia sejak Mac, dari China ke Australia ke Indonesia ke AS.

Sebaik sahaja mereka lulus uji bakat, bakal bintang K-pop biasanya menghabiskan beberapa tahun sebagai pelatih—ada juga yang boleh—sebelum mereka memulakan debut sebagai berhala. Di sebalik glamor menjadi bintang, terdapat tekanan yang sukar untuk kekal dalam industri yang terkenal menghasilkan bintang pop dengan kecekapan lebih daripada empati. 63 kumpulan K-pop yang banyak dibubarkan; sementara itu, selebriti semakin lantang bersuara mengenai cabaran kesihatan mental yang berleluasa dalam industri ini.

Tetapi kebimbangan sedemikian tidak melemahkan impian golongan muda untuk menembusi “Hallyu-wood,” dengan dan sekolah yang bertujuan untuk membantu calon K-pop muda, tidak kira di mana mereka datang, untuk memasuki industri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.