Personality tests useful

(SeaPRwire) –   Tanya Erin Mantz akan memberitahu anda bahawa dia suka ujian personaliti, dan dia adalah Pisces, anak tunggal, dan pendiam cenderung untuk berfikir. “Saya sentiasa menggerak dan mencari wawasan mengenai mengapa saya berbuat apa yang saya lakukan, dan apa yang membuat saya berfungsi,” katanya. Sejak menemui mereka di pusat kerjaya kolejnya, dia telah mengambil banyak jenis yang berbeza, tetapi yang paling transformasi ialah yang dia ambil dengan rakan sekerja di AOL pada usia 30-an. Pengurus baru mengarahkan Mantz dan rakan sekerjanya untuk mengambil ujian Myers-Briggs Type Indicator, yang mendedahkan dia adalah: intuitif, bersemangat, impulsif, dan cenderung kepada improvisasi.

Ujian itu mengubah seluruh suasana pejabat. “Kami semua berkongsi keputusan kami dan mengekalkan nota Post-it pada meja kami dengan apa jenis setiap orang,” kenang Mantz. “Kemudian apabila Frank memanggil atau anda perlu menyampaikan maklumat kepada Aaron, anda akan memahami dari mana mereka datang atau bagaimana untuk mencapai mereka dengan baik.” Sesetengah orang lebih suka mendengar tentang impak yang berpotensi, contohnya, manakala orang lain bertindak balas dengan baik kepada fakta keras. Pengetahuan itu terbukti berguna dalam kehidupan peribadinya dan sepanjang kerjayanya, katanya, membantunya menentukan cara terbaik untuk berkomunikasi dengan orang lain dan memberikan kesan terbaik.

Ujian personaliti bukanlah yang baru – versi awal ujian Myers-Briggs telah – tetapi minat dalam mereka telah kekal. Orang meletakkan jenis empat huruf Myers-Briggs mereka pada profil tarikan dan menyiarkan Enneagram mereka di parti. Banyak menggunakan keputusan untuk menentukan apa laluan kerjaya yang mungkin menarik perhatian, dan sesetengah syarikat menggunakannya untuk memutuskan siapa yang akan mereka ambil.

Tetapi mengapa orang begitu suka ujian personaliti, dan yang paling tepat? Bagaimana seharusnya – dan tidak seharusnya – kita mentafsirkan keputusan mereka?

Ujian personaliti membuat anda terlihat

Ujian personaliti adalah cara yang berguna bagi orang untuk lebih memahami diri mereka, terutamanya apabila mereka muda, kata Brent Roberts, profesor psikologi di University of Illinois Urbana-Champaign yang mengkaji perkembangan dan penilaian personaliti. “Kami cuba menentukan diri kami dan mengapa dunia bertindak balas kepada kami cara itu,” katanya. “Saya fikir setiap orang mahu lebih mengetahui siapa mereka, dan di mana mereka berdiri – dan itulah yang boleh diberikan oleh ujian personaliti.”

Ashley Errico, seorang terapis di Austin, ingat membeli majalah All About You! sebagai pra-remaja, tertarik dengan ujian personaliti di seluruh muka depan. Dia dan kawan terbaiknya akan mendengar Spice Girls sambil mengambil ujian untuk mencari tahu jenis pengecup mereka akan menjadi. Kini, dalam kerjayanya yang profesional, dia kadang-kadang mengarahkan pelanggan ke ujian yang lebih canggih, seperti Myers-Briggs (yang kira-kira ) dan Enneagram. (Yang terakhir ini, yang , mengelaskan orang ke salah satu daripada sembilan jenis personaliti, seperti “pencapaian”, “pembantu” atau “penantang”).

Errico mendapati bahawa ujian Myers-Briggs, contohnya, boleh membekalkan orang yang mahu atau kembali ke pasaran tenaga kerja dengan beberapa idea yang tidak pernah terlintas dalam fikiran mereka. Ada pautan yang mengaitkan jenis personaliti dengan pekerjaan yang mungkin sesuai, dan beberapa penasihat kerjaya dilatih untuk memberikan maklum balas. (Anda juga boleh hanya Google “pekerjaan untuk INFJ”, misalnya.) “Saya akan berkata, ‘Gunakan mereka sebagai titik permulaan, kerana ia mungkin mencadangkan perkara yang anda sukai tetapi tidak pernah fikirkan,'” kata Errico. Selain itu, ujian personaliti menggalakkan perasaan pengenalan dan perasaan berkaitan. “Semua orang mahu merasa difahami dan dilihat,” katanya. “Kita semua tahu bagaimana rasanya terasa tidak kelihatan.”

Tetapi ia benar-benar meringkaskan perkara

Personaliti wujud pada skala, dan tiada ujian tunggal boleh menangkap semua nuansa yang mendefinisikan seseorang. Ujian seperti Myers-Briggs dan Enneagram “tidak mampu menggambarkan kekayaan kepelbagaian manusia,” kata Jaime Lane Derringer, seorang saintis di University of Illinois Urbana-Champaign yang bekerja di persimpangan psikologi personaliti dan genetik molekul.

Ambil Myers-Briggs: Ia mengekstrak ciri-ciri seseorang ke 16 jenis personaliti yang berbeza, seperti ENTJ (ekstrovert, setia) atau INFJ (ekstrovert, imaginatif). Terdapat lebih banyak jenis personaliti daripada itu, kata Derringer. Selain itu, alat itu merangka personaliti di sekitar positiviti – mengelakkan ciri-ciri negatif, seperti neurotisisme atau tidak berdisiplin. “Ia adalah mesin pemasaran yang hebat,” dia mengakui – orang suka mendengar bahagian baik tentang diri mereka – tetapi tentu sahaja tidak menyeluruh.

Kebanyakan ujian personaliti menggunakan bahasa generik dalam keputusan mereka yang mudah diterapkan kepada siapa saja yang membacanya. Ahli sains memanggilnya Kesan Barnum. “Ia berasal dari P.T. Barnum yang mengatakan ada orang bodoh lahir setiap minit,” kata Stephen Benning, profesor psikologi di Universiti Nevada Las Vegas yang mengkaji proses emosi asas. “Mereka akan mampu mengambil kenyataan yang sangat generik tentang ciri-ciri manusia universal dan bagaimanapun berfikir ia secara unik terpakai kepada mereka.” Itulah mengapa ada tiga perkara yang mampu dilakukan pelajar beliau yang membuat beliau mengetuk kepalanya ke meja: meminta jenis Enneagram, Myers-Briggs atau ramalan zodiaknya.

Salah satu risiko yang berkaitan dengan ujian personaliti, Roberts percaya, “ialah mengambil maklumat terlalu serius.” Ujian ini berdasarkan data laporan diri – terserah kepada anda untuk menilai berapa kerap anda berasa marah atau gembira, dan sama ada anda cenderung menemui kesalahan dengan orang lain. Itu tidak selalu tepat. “Terdapat tempat dalam psikologi kita yang buta dan mungkin tidak begitu memahami,” kata Roberts. “Hanya bergantung kepada apa yang anda fikir tentang diri anda adalah kesilapan, menurut anggaran saya.” Lebih baik mencari maklumat lebih daripada pelbagai sumber, katanya – yang mungkin termasuk bekerja dengan pakar kesihatan mental.

Errico memberi amaran kepada pelanggan terapinya untuk tidak terlalu mengenal pasti dengan keputusan mereka. Dia pernah melihat orang terlalu melabur dalam jenis personaliti mereka, yang . Atau mereka mungkin menekan diri mereka ke dalam pekerjaan yang tidak sesuai, kerana ujian personaliti mereka menunjukkan mereka seharusnya menikmatinya. “Penting untuk ingat bahawa ujian itu tidak menentukan siapa kita,” katanya. “Kita yang menentukan siapa kita.”

Ujian personaliti yang terbaik?

Ujian dalam talian percuma yang memberitahu anda apa haiwan liar atau kek anda mungkin menyeronokkan, tetapi itu sahaja: hiburan. Beberapa ujian personaliti, bagaimanapun, telah dikaji selama dekad, dan penyelidik mempunyai kefahaman yang kukuh tentang kelebihan dan kekurangan mereka. Komuniti akademik secara umumnya menganggap ujian berdasarkan Lima Besar adalah yang paling . Ia adalah model hampir 75 tahun yang dibangunkan untuk mengukur lima ciri personaliti utama – disiplin, kesetiaan, neurotisisme, kebukaan, dan ekstrovert – dan banyak ujian dalam talian berdasarkan pada ia. “Ia telah diperbaharui di seluruh sampel, di seluruh negara, di seluruh masa,” kata Benning. Menggunakan salah satu ujian ini boleh membantu orang memahami secara meluas perbezaan individu dalam personaliti, dan bagaimana kecenderungan mereka mungkin mempengaruhi cara orang lain melihat mereka.

Roberts kerap mengarahkan pelajarnya kepada , ujian dalam talian percuma Jabatan Buruh AS yang mengaitkan minat pengguna dan tahap pengalaman kerja dengan pekerjaan yang berpotensi. “Ia memberitahu anda, ‘Ini adalah semua pekerjaan di mana anda lebih mungkin bahagia dan puas hati,'” katanya. “Ia adalah alat yang indah.” Ujian percuma yang lain, , boleh secara serupa membantu orang menilai minat pekerjaan. Ia membantu responden memahami sama ada mereka mempunyai personaliti “penyiasat”, “artistik”, “sosial” atau “usahawan”.

Ahli kesihatan mental kadang-kadang mentadbir ujian (MNPI), kata Dr. Rehan Aziz, profesor psikiatri dan neurologi di Sekolah Perubatan Hackensack Meridian. Ia terdiri daripada hampir 600 soalan benar-palsu yang boleh membantu mendedahkan keadaan kesihatan mental seperti hipokondria, depresi dan paranoia. “Ia adalah ujian yang sangat panjang, tetapi saya mendapati ia memberikan keputusan yang sangat tepat,” katanya. “Ia mempunyai ukuran kesahan dalaman, yang kebanyakan ujian personaliti tidak mempunyai – yang bermakna ia boleh memberitahu jika anda memberikan jawapan yang tidak konsisten atau tidak tepat, atau jika anda cuba ‘mengalahkan ujian.’ ” Jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang MNPI, yang tidak tersedia dalam talian, bawa ia kepada psikolog anda, nasihat Aziz.

Mana-mana ujian yang anda ambil, pertimbangkan mengulanginya sekali-sekala. Kebanyakan kajian Roberts berfokus pada bagaimana personaliti berkembang sepanjang hayat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.