President Putin Attends Expanded Annual Board Of The Interior Ministry At Russian Police HQ

(SeaPRwire) –   Teori konspirasi itu menghantam telefon saya sebelum saya tahu apa yang berlaku.

“Ia adalah bendera palsu.”

“Ia adalah operasi rahsia AS.”

Ia adalah malam 22 Mac dan saya sedang memasuki Kyiv dalam perjalanan panjang dari sempadan Poland. Sambungan adalah tidak stabil. Saya perlu menggulung kembali melalui bunyi dan amarah media sosial untuk mencari tahu apa yang berlaku: penembak di pusat membeli-belah mewah Moscow sedang membunuh orang awam. Puluhannya sudah mati. Bekas Presiden Rusia, Medvedev, sudah menyalahkan Ukraine.

Walaupun ISIS dengan cepat mengambil semua tanggungjawab dalam hari-hari akan datang, dan walaupun orang Amerika telah mengumumkan secara terbuka kepada orang Rusia bahawa serangan itu akan berlaku, propaganda Rusia hanya meningkatkan dakwaan bahawa Ukraine dan Barat bertanggungjawab. Terdapat juga video di stesen berita Rusia menunjukkan ketua majlis keselamatan kebangsaan Ukraine mendakwa Ukraine akan mengatur lagi “kesenangan” seperti itu di Rusia. Video itu adalah “deep fake” AI. Orang Ukraine yang saya jumpai berfikir propaganda itu diramalkan – tentu sahaja Putin akan mendorong teori konspirasi ini dan menggunakan kekejaman itu untuk menyerang Ukraine lebih lanjut. Dalam hari-hari seterusnya serangan ke atas orang awam Ukraine adalah terutamanya buruk. Rusia menggunakan serangan pengganas itu untuk menambah lagi keganasan.

Tetapi saya bertanya bagaimana orang di dalam Rusia akan bertindak balas. Adakah mereka akan dipengaruhi oleh propaganda Kremlin? Adakah satu, dan adakah ia berbaloi, berkomunikasi kebenaran kepada mereka? Selepas semua serangan pengganas itu adalah momen ketakutan bagi Putin: orang kuat yang dikatakan yang berjanji untuk menjaga rakyatnya selamat, yang melakukan begitu banyak untuk melindungi elit Moscow daripada akibat perang, telah membenarkan serangan pengganas besar-besaran untuk berlaku di pusat membeli-belah mewah Moscow.

Dua minggu sejak kekejaman beberapa kajian menunjukkan majoriti orang Rusia mengatakan mereka bersetuju dengan garis panduan kerajaan bahawa Ukraine dan Barat di sebaliknya. Tetapi kajian boleh menjadi sukar dalam diktator. Kajian lain – oleh penyelidik yang sama – telah menunjukkan bahawa ramai orang Rusia sering akan pergi bersama apa jua yang Putin kata, dengan mengatakan bahawa “kerajaan adalah betul, semata-mata kerana ia adalah kerajaan dan ia mempunyai kuasa.”

Apabila saya tinggal di Rusia pada tahun 2000-an, saya sentiasa terkesan bagaimana orang boleh memegang versi kebenaran yang berbeza pada masa yang sama, mendedahkannya bergantung kepada seberapa peribadi perbualan itu adalah (atau berapa banyak yang telah diminum). Pada tahun 2000-an terdapat beberapa serangan pengganas sedemikian. Dalam perbualan peribadi orang Rusia sering meragui bahawa Kremlin sendiri di sebaliknya – dan Putin tentu sahaja menggunakan momen ini sebagai alasan untuk memperkenalkan pemerintahan yang lebih keras dan perang. Beberapa bahkan meragui bahawa Kremlin itu sendiri mengeluarkan teori konspirasi bahawa ia di sebalik serangan pengganas – ia lebih baik bagi Putin untuk kelihatan kejam tetapi berkuasa sepenuhnya, daripada begitu lemah sehingga membenarkan pengganas membunuh dengan mudah di sekitar Moscow. Dalam sistem politik yang muram seperti Rusia, konspirasi lapisan ganda sedemikian berkembang subur. Tetapi itu juga bermakna ia mudah bagi Kremlin untuk mendorong teori konspirasi, termasuk yang terbaru ini.

Jika apa yang anda kata anda fikir kurang tentang ‘kebenaran’ dan lebih tentang menandakan kesetiaan anda, maka mungkin cara yang lebih baik untuk mengkaji hubungan antara propaganda dan rakyat Rusia bukanlah mengundi, tetapi memandang dinamik antara propaganda dan tingkah laku, kedua-dua fizikal dan wacana (apa yang orang lakukan dan bagaimana orang bercakap).

Dalam laporan baru untuk syarikat Time yang saya telah menasihati, ahli sains data meleburkan data ekonomi, sosial dan wacana dalam talian Rusia. Mereka mendapati terdapat kelemahan terhadap propaganda Kremlin.

Ambil isu inflasi. Inflasi sedang meningkat dengan cepat di Rusia. Kos untuk kereta, contohnya, telah meningkat 15% sejak 2022. Walaupun propaganda Rusia mengeluarkan cerita mengenai tahap gaji yang hebat, perbualan dalam talian menunjukkan bahawa orang rasa gaji mereka tidak mencukupi. Kerana ketidakpercayaan terhadap masa depan mata wang, orang mengambil hutang tinggi, memikir ia boleh dibayar balik lebih murah kemudian: hutang isi rumah telah meningkat 17% pada 2023. Propaganda kerajaan menggalakkan orang untuk menyimpan dan tidak mengambil hutang lebih; bagaimanapun, tingkah laku mereka menunjukkan mereka tidak membeli ini.

Walaupun kempen kerajaan berjaya, ia berjuang untuk momentum. Sebagai contoh, propaganda Rusia telah mendorong cerita tentang betapa hebatnya perkhidmatan perubatan Rusia – walaupun masalah dengan kualiti ubat sejak permulaan perang. Kempen propaganda sedemikian berfungsi untuk beberapa minggu, tetapi kemudian perbualan di sekitar topik ini dalam media sosial menjadi negatif, dan Kremlin cuba menggerakkannya lagi. Demikian juga dengan pengerahan: Kremlin mendorong kempen mempromosikan perekrut tentera, sentiment dalam talian ke dasar itu naik untuk beberapa minggu, sebelum turun lagi.

Corak ini menunjukkan betapa pentingnya untuk Kremlin untuk mengawal tingkah laku dan intonasi perbualan – dan betapa ia berjuang untuk mengekalkan kawalan. Mungkin ini adalah cara terbaik untuk mendekati ‘pendapat awam’ di Rusia. Daripada tentang ‘kepercayaan’ ia harus diukur dalam tahap di mana Kremlin boleh mendapatkan orang untuk setuju untuk mengulangi naratif rasmi. Memang kurang mereka percaya kepada kebohongan tetapi mengulanginya, semakin banyak kawalan Kremlin.

Itulah ancaman yang sentiasa dibawa oleh Alexey Navalny kepada Kremlin. Terdapat sedikit yang mengejutkan tentang video beliau mengenai rasuah Kremlin – setiap orang menganggap pegawai rasuah. Yang berkuasa adalah cara beliau berani untuk mengatakan yang tidak boleh dikatakan. Begitu berkuasa Kremlin perlu membunuhnya.

Dengan Navalny tiada siapa lagi boleh melancarkan kempen sedemikian yang mempersoalkan cengkaman Kremlin? Adakah masanya untuk Barat cuba mereka sebaliknya? Kempen sedemikian bukan tentang meyakinkan orang Rusia – kebenaran dalam dirinya memainkan peranan kecil dalam sistem ini. Ia tentang menunjukkan kepada Kremlin ia mempunyai kurang kawalan daripada yang diharapkan ke atas ruang maklumat.

Kita harus melihat maklumat sama seperti kita melihat pengeluaran tentera, sanksi atau serangan drone. Apabila drone Ukraine menyerang kilang minyak Rusia, mereka menandakan bahawa Rusia tidak mempunyai kawalan ke atas sumber keuntungan utamanya. Jika sekutu Ukraine mampu menunjukkan bahawa kami mempunyai tekad untuk mengeluarkan dan mengenakan sanksi ke atas Rusia dengan berkesan, Moscow akan mula mengubah pengiraan mengenai risiko yang terlibat dalam perangnya.

Jika kita menunjukkan bahawa Kremlin tidak dapat mengekalkan cengkamannya terhadap apa yang dikatakan dan dilakukan oleh orang di Rusia, mereka juga akan mula memikirkan sama ada risiko itu berbaloi. Sayangnya, dengan pengecualian serangan Ukraine ke atas kilang minyak Rusia, kami kini tidak mampu atau enggan melakukan apa-apa daripada di atas. Kremlin sedang mengeluarkan kami secara tentera; sanksi dilaksanakan dengan lemah; cengkaman Kremlin ke atas ruang maklumat tidak dicabar. Putin akan mengira mengikutnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.