Poll Sleepy American

(SeaPRwire) –   NEW YORK — Jika anda rasa — MENGIKIK — mengantuk atau letih ketika membaca ini dan ingin dapat tidur lebih lama, anda tidak sendirian. Majoriti rakyat Amerika mengatakan mereka akan rasa lebih baik jika mereka dapat tidur lebih lama, mengikut satu kaji selidik baru.

Tetapi di Amerika Syarikat, etos bekerja keras dan menarik diri sendiri dengan menggunakan kasut sendiri adalah sejagat, baik dalam permulaan negara itu dan persekitaran kini yang sentiasa online dan jam kerja. Dan mendapat cukup tidur boleh kelihatan seperti mimpi.

Kaji selidik, dikeluarkan Isnin, mendapati 57% rakyat Amerika mengatakan mereka akan rasa lebih baik jika mereka dapat tidur lebih lama, manakala hanya 42% mengatakan mereka mendapat tidur yang mereka perlukan. Ini adalah kali pertama dalam kaji selidik Gallup sejak 2001; pada 2013, apabila rakyat Amerika ditanya terakhir kali, ia hanya kira-kira terbalik – 56% mengatakan mereka mendapat tidur yang diperlukan dan 43% mengatakan mereka tidak.

Wanita muda di bawah umur 50 tahun lebih cenderung untuk melaporkan mereka tidak mendapat cukup rehat.

Kaji selidik itu juga meminta responden melaporkan berapa jam tidur mereka biasanya dapat setiap malam: Hanya 26% mengatakan mereka tidur lapan jam atau lebih, yang merupakan yang pakar tidur katakan disyorkan untuk kesihatan dan kesejahteraan mental. Hanya lebih kurang separuh, 53%, melaporkan mendapat enam hingga tujuh jam. Dan 20% mengatakan mereka tidur lima jam atau kurang, peningkatan daripada 14% yang melaporkan mendapat tidur paling sedikit pada 2013.

(Dan hanya untuk membuat anda rasa lebih mengantuk, pada 1942, majoriti rakyat Amerika tidur lebih lama. Beberapa 59% mengatakan mereka tidur lapan jam atau lebih, manakala 33% mengatakan mereka tidur enam hingga tujuh jam. Apa bahkan ITU?)

Sebab-sebabnya tidak begitu jelas

Kaji selidik itu tidak memasuki sebab-sebab KENAPA rakyat Amerika tidak mendapat tidur yang mereka perlukan, dan sejak Gallup bertanya soalan itu terakhir kali pada 2013, tiada data yang membahagikan kesan khusus empat tahun terakhir dan zaman pandemik.

Tetapi yang menarik, kata Sarah Fioroni, penyelidik kanan di Gallup, adalah perubahan dalam dasawarsa terakhir ke arah lebih ramai rakyat Amerika berfikir mereka akan mendapat manfaat daripada tidur lebih lama dan khususnya peningkatan dalam bilangan mereka yang mengatakan mereka tidur lima jam atau kurang.

“Kategori lima jam atau kurang itu … hampir tidak benar-benar didengari pada 1942,” kata Fioroni. “Hampir tidak ada orang yang mengatakan mereka tidur lima jam atau kurang.”

Dalam kehidupan Amerika moden, juga telah “kepercayaan meresap tentang bagaimana tidur adalah tempoh ketidakaktifan di mana sedikit atau tidak ada yang sebenarnya berlaku dan yang mengambil masa yang boleh digunakan dengan lebih baik,” kata Joseph Dzierzewski, naib presiden untuk penyelidikan dan hal ehwal saintifik di Yayasan Tidur Kebangsaan.

Ia hanya agak baru-baru ini bahawa pentingnya tidur untuk kesihatan fizikal, mental dan emosi mula menyusup lebih dalam dalam penduduk umum, katanya.

Dan masih jauh untuk pergi. Untuk sesetengah rakyat Amerika, seperti Justine Broughal, 31, penganjur acara bebas dengan dua anak kecil, sebenarnya tidak cukup jam dalam sehari. Jadi walaupun dia mengakui pentingnya tidur, ia sering datang di bawah keutamaan lain seperti anak lelakinya berusia 4 bulan, yang masih bangun pada waktu malam, atau anak perempuannya berusia 3 tahun.

“Saya benar-benar hargai dapat menghabiskan masa dengan (anak-anak saya),” kata Broughal. “Sebahagian daripada manfaat bekerja sendiri ialah saya mendapat jadual yang lebih fleksibel, tetapi ia pasti sering pada kos perhatian diri saya sendiri.”

Terdapat latar belakang budaya kepada semua ini juga

Jadi mengapa kita terjaga sepanjang masa? Satu sebab yang mungkin untuk kurang tidur rakyat Amerika ialah budaya – penekanan yang lama pada kerja keras dan produktiviti.

Beberapa konteks itu jauh lebih lama daripada perubahan didokumenkan dalam kaji selidik. Ia termasuk orang Protestan dari negara Eropah yang menjajah negara itu, kata Claude Fischer, profesor sosiologi di Sekolah Siswazah Universiti California Berkeley. Sistem kepercayaan mereka termasuk idea bahawa bekerja keras dan dibayar dengan kejayaan adalah bukti kegemaran ilahi.

“Ia telah menjadi sebahagian daripada budaya Amerika sejak berabad-abad,” katanya. “Anda boleh mendakwa bahawa … dalam bentuk sekular selama berabad-abad menjadi hanya prinsip umum bahawa orang yang betul adalah seseorang yang tidak membazir masa mereka.”

Jennifer Sherman telah melihat itu beraksi. Dalam penyelidikannya di komuniti luar bandar Amerika selama bertahun-tahun, profesor sosiologi di Universiti Negeri Washington mengatakan tema biasa di kalangan orang yang dia wawancara adalah pentingnya mempunyai etika kerja yang kukuh. Itu berlaku tidak hanya untuk buruh dibayar tetapi juga buruh tidak dibayar juga, seperti memastikan rumah bersih.

Satu tema yang mengalir dalam mitos budaya Amerika adalah idea menjadi “bertanggungjawab secara individu untuk mencipta takdir kita sendiri,” katanya. “Dan itu menunjukkan bahawa jika anda membazir terlalu banyak masa anda … bahawa anda bertanggungjawab atas kegagalan anda sendiri.”

“Bahagian lain syiling adalah kebencian besar terhadap orang yang dianggap malas,” tambahnya.

Broughal mengatakan dia berfikir bahawa sebagai ibu bapa, generasinya dapat melepaskan beberapa jangkaan itu. “Saya mengutamakan … menghabiskan masa dengan anak-anak saya, daripada mengekalkan rumah saya bersih,” katanya.

Tetapi dengan dua orang kecil untuk dipelihara, dia berkata, membuat damai dengan rumah yang lebih kotor tidak bermakna lebih banyak masa untuk berehat: “Kami menghabiskan masa keluarga sehingga, anda tahu, (anak saya berusia 3 tahun) pergi tidur pada pukul lapan malam dan kemudian kami menyusun semula rumah, bukan?”

Pertukaran untuk tidur lebih lama

Walaupun kaji selidik itu hanya menunjukkan perubahan meluas dalam dasawarsa terakhir, pandemik COVID-19 mungkin mempengaruhi corak tidur orang. Juga dibincangkan dalam kehidupan pasca-COVID adalah “balas dendam menangguhkan” di mana orang menangguhkan tidur dan sebaliknya mengutak-atik media sosial atau menonton siri sebagai cara menangani tekanan.

Liz Meshel mengenali itu. Warga Amerika berusia 30 tahun itu sementara tinggal di Bulgaria atas biasiswa penyelidikan, tetapi juga bekerja separuh masa di pekerjaan AS pada waktu AS untuk menguruskan penghujung bulan.

Pada malam ketika jadual kerjanya memanjang kepada pukul 10 malam, Meshel mendapati dirinya dalam kitaran “balas dendam menangguhkan”. Dia mahu beberapa masa untuk dirinya sendiri untuk menenangkan diri sebelum tidur dan akhirnya mengorbankan jam tidur untuk membiarkannya berlaku.

“Itu berlaku untuk waktu tidur juga, di mana saya seperti, ‘Baiklah, saya tidak mempunyai masa untuk diri sendiri sepanjang hari, dan kini pukul 10 malam, jadi saya akan benar-benar merasa puas hati dan dibenarkan menonton bilangan episod TV X, menghabiskan begitu banyak masa di Instagram, sebagai cara untuk menenangkan diri,’ yang jelas akan sentiasa membuat masalah lebih buruk.”

___

Sanders melaporkan dari Washington, DC.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.