U.S.-WASHINGTON, D.C.-FED-INTEREST RATES-UNCHANGED

(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Kenaikan kadar faed yang tajam selama dua tahun yang lalu mungkin akan mengambil masa yang lebih lama daripada yang dijangkakan sebelumnya untuk menurunkan inflasi, beberapa pegawai Persekutuan Simpanan berkata dalam komen-komen terbaru, menunjukkan bahawa terdapat kemungkinan kadar potongan tahun ini.

Kebimbangan utama yang dinyatakan oleh kedua-dua penggubal dasar Persekutuan dan sesetengah ahli ekonomi ialah bahawa kadar pinjaman yang lebih tinggi tidak memberi kesan yang banyak seperti yang disarankan dalam buku-buku ekonomi. Orang Amerika secara keseluruhannya, contohnya, tidak menghabiskan banyak pendapatan mereka untuk bayaran faed berbanding beberapa tahun yang lalu, mengikut data kerajaan, walaupun Kenaikan tajam Persekutuan. Ini bermakna kadar faed yang lebih tinggi mungkin tidak memberi banyak kesan untuk menghadkan belanja banyak orang Amerika, atau menyejukkan inflasi.

“Apa yang anda ada sekarang ialah situasi di mana kadar faed yang tinggi ini tidak menjana lebih banyak kuasa penyekat pada ekonomi,” kata Joseph Lupton, ahli ekonomi global di J.P. Morgan. “Ini akan menunjukkan bahawa mereka perlu kekal tinggi untuk lebih lama atau mungkin lebih tinggi untuk lebih lama, yang bermakna kenaikan kadar mungkin memasuki perbualan.”

Pengerusi Persekutuan Jerome Powell berkata dalam sidang akhbar bahawa kenaikan kadar faed “tidak mungkin”, tetapi beliau tidak sepenuhnya menolaknya. Powell menekankan, bagaimanapun, bahawa Persekutuan perlu mengambil masa yang lebih lama untuk mendapatkan “keyakinan yang lebih besar” bahawa inflasi sebenarnya kembali ke sasaran 2% Persekutuan.

“Saya fikir Persekutuan memberitahu anda bahawa kenaikan tidak begitu di atas meja seperti yang pasaran mengharapkan,” kata Gennadiy Goldberg, seorang ahli ekonomi di TD Securities.

Pada Jumaat, Presiden Simpanan Persekutuan Dallas Lorie Logan berkata bahawa ia “terlalu awal untuk berfikir” tentang memotong kadar, mengikut laporan berita. Beliau juga mencadangkan bahawa ia tidak jelas sama ada kadar Persekutuan cukup tinggi untuk menenangkan inflasi. Logan ialah salah seorang daripada 19 pegawai di jawatankuasa penetapan kadar faed Persekutuan, walaupun beliau tidak mengundi kadar tahun ini.

Kos pinjaman yang lebih tinggi untuk jangka masa yang lebih lama pasti akan mengecewakan banyak pihak, daripada orang Amerika yang mengharapkan kadar faed rumah yang lebih rendah sebelum membeli rumah, ke Wall Street pedagang dengan tidak sabar menanti potongan, kepada Presiden Joe Biden, yang kempen pemilihan semula mungkin mendapat manfaat daripada kadar faed yang lebih rendah.

Pada Rabu, kerajaan akan mengeluarkan laporan inflasi April, dan ahli ekonomi meramalkan ia akan menunjukkan inflasi menurun sedikit kepada 3.4%, daripada 3.5% pada Mac. Ia telah, bagaimanapun, selepas jatuh dengan tajam tahun lalu, menimbulkan kebimbangan sama ada kemajuan dalam mengurangkan inflasi telah terhenti.

Persekutuan telah menaikkan kadar utamanya kepada tahap tertinggi 23 tahun iaitu 5.3% dalam usaha untuk menurunkan inflasi, yang mencapai puncaknya pada 9.1% pada Jun 2022.

Namun demikian, walaupun kenaikan tajam itu, orang Amerika, purata, menghabiskan hanya 9.8% daripada pendapatan selepas cukai mereka membayar faed dan prinsipal hutang mereka pada suku keempat tahun lepas. Dua tahun sebelumnya – sebelum Persekutuan menaikkan kadar – mereka menghabiskan 9.5%, peratusan yang pada tahap sejarah rendah.

Mengapa jumlah itu tidak naik lebih banyak? Jutaan pemilik rumah Amerika menyemak semula faed rumah mereka pada kadar yang sangat rendah semasa dekad yang lalu apabila Persekutuan kebanyakannya mengekalkan kadar utamanya hampir sifar untuk menggalakkan ekonomi. Akibatnya, faed rumah mereka kekal rendah dan kewangan mereka secara umumnya tidak terjejas oleh dasar-dasar Persekutuan. Pengguna yang membayar balik kereta mereka, atau yang mengambil pinjaman kereta lima tahun pada kadar rendah sebelum kadar naik, juga tidak banyak merasai kesannya.

Kadar purata untuk faed rumah 30 tahun baru, mengikut gergasi faed Freddie Mac. Tetapi Goldberg mengira bahawa purata kadar atas semua faed yang belum lunas hanyalah 3.8%, tidak banyak lebih tinggi daripada 3.3% apabila Persekutuan mula menaikkan kadar. Jurang antara kadar baru dan purata yang belum lunas adalah tertinggi sejak 1980-an.

“Salah satu perkara yang kami dengar ialah mungkin kerana begitu banyak orang Amerika menyemak semula faed rumah mereka apabila kadar faed rumah jatuh semasa pandemik … orang tidak merasai kesan kadar faed rumah yang lebih tinggi lagi,” kata Neel Kashkari, presiden cawangan Minneapolis Persekutuan Simpanan. “Jika itu benar, dan saya fikir ada kebenaran dalam itu, maka ia mungkin akan mengambil masa yang lebih lama” bagi kenaikan kadar Persekutuan “untuk sepenuhnya dirasai oleh pasaran perumahan dan ekonomi secara lebih meluas.”

Banyak syarikat besar juga mengunci kadar rendah sebelum Persekutuan mula menaikkan kadar, mengehadkan kesan kos pinjaman yang lebih tinggi.

“Saya fikir skenario yang paling mungkin ialah di mana kita berada sekarang, yang hanyalah kita kekal di tempat untuk tempoh yang lanjut,” kata Kashkari, merujuk kepada kadar utama Persekutuan.

Terdapat tanda-tanda bahawa kadar faed yang lebih tinggi mula memberi kesan buruk bagi banyak orang Amerika, kerana kelewatan pada kad kredit dan pinjaman kereta meningkat. Dan ramai orang Amerika yang lebih muda semakin bimbang bahawa, dengan kos faed rumah begitu tinggi, mereka tidak akan mampu membeli rumah.

Namun demikian, kelewatan meningkat dari aras yang sangat rendah dan belum mencapai tahap sejarah yang tinggi. Wang saguhati era pandemik dan pendapatan yang meningkat membolehkan banyak orang membayar hutang dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Dan orang Amerika, secara keseluruhannya, memikul hutang yang jauh lebih rendah sebagai peratusan pendapatan mereka berbanding 15 tahun yang lalu ketika gelembung perumahan. Lupton menunjukkan.

“Dengan pengguna dan perniagaan dilindungi daripada kenaikan kadar faed berkat pembayaran hutang era pandemik dan penyemakan semula, beban faed agregat mereka belum mencapai tahap sejarah yang tinggi,” Tom Barkin, presiden Simpanan Persekutuan Richmond berkata dalam komen-komen terbaru. “Bagi saya, itu menunjukkan kesan kadar faed yang lebih tinggi masih akan datang.”

Goldberg berkata kos pinjaman yang lebih tinggi akhirnya akan mula memberi kesan kerana lebih ramai orang Amerika akan menyerah kalah dan membeli rumah, walaupun dengan kadar faed rumah yang lebih tinggi. Dalam beberapa kes, mereka mungkin berpindah untuk pekerjaan baru atau mengalami perubahan keluarga yang memerlukan perpindahan. Dan lebih banyak syarikat juga, dalam masa, akan perlu meminjam pada kadar yang lebih tinggi apabila pinjaman faed rendah mereka matang.

“Semakin lama kita kekal di sini, semakin banyak orang tidak dapat menunggu,” kata Goldberg. “Jika Persekutuan boleh menunggu pengguna, itu akan menjadi satu cara di mana kadar yang lebih tinggi untuk jangka masa yang lebih lama sebenarnya diterjemahkan kepada Orang Perdana.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.