INDONESIA-ASEAN-MILITARY-EXERCISE

(SeaPRwire) –   Buat pertama kali dalam lima tahun penduduk Asia Tenggara ditinjau tahunan mengenai pilihan rakan kongsi jika mereka perlu memihak China atau Amerika Syarikat, China telah mengatasi Amerika Syarikat sebagai pilihan pilihan Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN), menurut oleh badan pemikir yang berpangkalan di Singapura, Institut ISEAS-Yusof Ishak. Namun, pakar memberi amaran, penemuan tersebut menunjukkan jauh daripada kecenderungan sebulat suara terhadap China di tengah-tengah persaingan kuasa besar yang membingungkan rantau ini. 

Hampir 2,000 responden di 10 negara anggota kesatuan geopolitik ditanya soalan: “Jika ASEAN dipaksa untuk memihak kepada salah satu pencabar strategik, yang manakah patut dipilihnya?”

Tahun ini, tujuh daripada 10 negara—Brunei, Kemboja, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, dan Thailand—menunjukkan pendirian lebih tinggi memihak kepada China berbanding tahun lalu, dengan perubahan terbesar dilihat di Laos dan Malaysia, masing-masing meningkat sebanyak 29.5% dan 20.3%. Pada masa yang sama, pilihan bagi China jatuh di Filipina, Singapura, dan Vietnam.

Untuk mengira skor ASEAN keseluruhan, keputusan daripada setiap 10 negara anggota diberi pembobotan 10% tanpa mengira perbezaan populasi mereka—Brunei, negara ASEAN terkecil, mempunyai populasi kurang daripada setengah juta, manakala Indonesia, yang terbesar di rantau ini, mempunyai sekitar 280 juta orang. ISEAS memilih pendekatan ini “kerana proses membuat keputusan konsensus dalam ASEAN adalah berdasarkan pendapat yang sama,” kata Sharon Seah, rakan kanan di Pusat Pengajian ASEAN institut dan penulis utama laporan tahunan, kepada TIME. (Responden tinjauan termasuk orang dari lima kategori: akademik dan kumpulan pemikir; sektor swasta; masyarakat sivil, organisasi bukan kerajaan, atau media; pegawai kerajaan; dan organisasi serantau atau antarabangsa.)

Meskipun membawa pulang bahawa ASEAN nampaknya condong ke arah China, pakar—termasuk Seah—mengatakan laporan itu sebenarnya menunjukkan kesukaran untuk mengaitkan sikap bersatu terhadap persaingan Amerika Syarikat-China dengan blok yang terkenal berpecah itu.

“Setiap negara mengekalkan agensi dan pandangannya sendiri terhadap persoalan binari Amerika Syarikat-China. Oleh itu, kita tidak boleh menganggap bahawa rantau ini mempunyai pandangan yang bersatu mengenai China atau Amerika Syarikat,” kata Seah. “Negara-negara menggunakan kalkulus yang berbeza untuk hubungan dua hala mereka dengan setiap kuasa besar.”

Mark S. Cogan, profesor madya pengajian keamanan dan konflik di Universiti Kansai Gaidai, Jepun, memberitahu TIME bahawa keputusan tinjauan baru-baru ini tidak mengejutkan, kerana “ASEAN sebagai sebuah institusi berpecah dan mempunyai begitu banyak paparan tingkah laku yang berbeza apabila melibatkan hubungan Amerika Syarikat-China.” Banyak negara ASEAN secara amnya mengekalkan hubungan ekonomi yang rapat dengan China—melalui perdagangan dan —sementara pada masa yang sama melindungi diri daripada dan pengembangan wilayahnya melalui perkongsian pertahanan dengan Amerika Syarikat. 

Menunjukkan strategi ini, bertemu dengan pemimpin China Xi Jinping di Beijing , dengan kedua-dua pihak berikrar untuk meningkatkan kerjasama strategik dalam menunjukkan hubungan dua hala yang hangat, tidak lama sebelum Prabowo berangkat ke Jepun, sekutu Amerika Syarikat yang terkenal, untuk bertemu dengan dan Menteri Pertahanan Minoru Kihara. 

Dan ketika China meningkatkan agresivitasnya di Laut China Selatan, di mana ia mempunyai pertikaian wilayah dengan Filipina, Vietnam, Malaysia, Brunei, dan Indonesia, negara-negara Asia Tenggara telah . Walau bagaimanapun, perlu diketahui bahawa selama bertahun-tahun China juga merupakan Filipina.

Sementara itu, telah bersungguh-sungguh untuk memikat kedua-dua China dan Amerika Syarikat untuk pelaburan di Thailand, terutamanya projek infrastruktur bernilai bilion dolar untuk sebagai alternatif kepada penghantaran melalui Selat Melaka yang sibuk. 

“Kata kunci,” kata Seah, “adalah sewaktu persekitaran geopolitik menjadi lebih tidak menentu, rantau ini ingin meningkatkan daya tahan dan perpaduan dalamannya.”

Seiring dengan tahun-tahun sebelumnya, laporan ISEAS 2024 mendapati bahawa kira-kira separuh daripada responden, apabila ditanya bagaimana ASEAN harus bertindak balas terhadap persaingan Amerika Syarikat-China, berkata bahawa ia harus “meningkatkan daya tahan dan perpaduannya untuk menangkis tekanan daripada dua kuasa besar itu.”

Laporan tahunan ISEAS, yang diterbitkan sejak 2019, menyertakan keputusan tinjauan mengenai isu politik paling mendesak di rantau ini—daripada bagaimana ASEAN harus menangani kepada bagaimana ia harus bertindak jika konflik meletus di . 

“Sukar untuk mengatakan terdapat hanya satu ASEAN—di peringkat institusi—respon terhadap [persaingan] Amerika Syarikat-China, kerana ia sangat terperinci dan kompleks,” kata Cogan. “Ia bergantung pada negara, [dan] bergantung pada segmen—sama ada ia kontraterorisme, diplomasi, keselamatan, atau Myanmar. Kepelbagaian respon dari negara ke negara, dalam institusi, boleh menjadi tidak terbatas.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.