(SeaPRwire) –   Kerajaan UK dan AS mengumumkan pada Isnin bahawa mereka akan bekerjasama dalam menguji keselamatan model kecerdasan buatan (AI) yang paling berkuasa. Perjanjian yang ditandatangani oleh Michelle Donelan, Setiausaha Negara bagi Sains, Inovasi dan Teknologi UK, dan Setiausaha Perdagangan AS Gina Raimondo, menetapkan rancangan untuk kerjasama antara kedua-dua kerajaan.

“Saya memikirkan [perjanjian] sebagai menandakan bab baharu dalam perjalanan kami tentang keselamatan AI, bekerja tangan dalam sarung tangan dengan kerajaan Amerika Syarikat,” kata Donelan kepada TIME dalam temubual di Kedutaan British di Washington, DC pada Isnin. “Saya melihat peranan Amerika Syarikat dan UK sebagai menjadi pemacu sebenar dalam apa yang akan menjadi rangkaian institut akhirnya.”

Institut Keselamatan AI UK dan AS ditubuhkan hanya satu hari berbeza, sekitar tahun 2023 yang dihoskan oleh kerajaan UK di Bletchley Park pada November 2023. Walaupun kerjasama kedua-dua organisasi diumumkan pada masa penubuhan mereka, Donelan menyatakan bahawa perjanjian baru ini “merasmikan” dan “memberi daging kepada tulang” kerjasama itu. Beliau juga berkata ia “menawarkan peluang bagi mereka-kerajaan Amerika Syarikat-untuk bergantung kepada kami sedikit pada peringkat di mana mereka menubuhkan dan merasmikan institut mereka, kerana institut kami beroperasi dan berfungsi sepenuhnya.”

Dua badan ujian keselamatan AI itu akan membangunkan pendekatan yang sama untuk ujian keselamatan AI yang melibatkan penggunaan kaedah dan infrastruktur asas yang sama, mengikut kenyataan akhbar. Badan-badan itu akan bertukar pekerja dan berkongsi maklumat antara satu sama lain “mengikut undang-undang dan peraturan negara, dan kontrak.” Kenyataan itu juga menyatakan bahawa institut-institut itu bercadang untuk melaksanakan ujian bersama terhadap model AI yang boleh didapati umum.

“UK dan Amerika Syarikat sentiasa jelas bahawa memastikan pembangunan AI yang selamat adalah isu global yang dikongsi,” kata Setiausaha Raimondo dalam kenyataan akhbar yang mengiringi pengumuman perkongsian itu. “Mencerminkan kepentingan kerjasama antarabangsa yang berterusan, pengumuman hari ini juga akan melihat kedua-dua negara berkongsi maklumat penting tentang keupayaan dan risiko yang berkaitan dengan model dan sistem AI, serta penyelidikan teknikal asas tentang keselamatan dan keselamatan AI.”

Ujian keselamatan seperti yang sedang dibangunkan oleh Institut Keselamatan AI UK dan AS dijangka memainkan peranan penting dalam usaha oleh pembuat undang-undang dan eksekutif syarikat teknologi untuk mengurangkan risiko yang dibawa oleh sistem AI. OpenAI dan Anthropic, syarikat di sebalik bot percakapan ChatGPT dan Claude masing-masing, telah menerbitkan panduan bagaimana mereka mengharapkan ujian keselamatan akan memberi maklum balas terhadap pembangunan produk masa depan mereka. Akta AI E.U. yang baru diluluskan dan Dasar AI Presiden Amerika Syarikat Joe Biden juga memerlukan syarikat yang membangunkan model AI berkuasa untuk mendedahkan keputusan ujian keselamatan.

Kerajaan UK di bawah Perdana Menteri Rishi Sunak telah memainkan peranan terkemuka dalam menggerakkan tindak balas antarabangsa terhadap model AI paling berkuasa-sering dirujuk sebagai “AI hadapan”-mengumpul Persidangan Keselamatan AI pertama dan menyumbang £100 juta ($125 juta) kepada Institut Keselamatan AI UK. Walau bagaimanapun, AS, walaupun kekuatan ekonominya dan hampir kesemua syarikat AI terkemuka berpangkalan di tanahnya, sehingga kini hanya menyumbang $10 juta kepada Institut Keselamatan AI AS. (Institut Piawaian Kebangsaan, agensi kerajaan yang menaungi Institut Keselamatan AI AS, mengalami masalah.) Donelan menolak dakwaan bahawa AS gagal menanggung bebannya, dengan mendakwa bahawa $10 juta tidak mewakili sumber yang didedikasikan kepada agenda AI di seluruh kerajaan AS.

“Mereka sedang melabur masa dan tenaga dalam agenda ini,” kata Donelan, selepas bertemu Raimondo, yang Donelan kata “sepenuhnya memahami keperluan bagi kita bekerja sama untuk menangani risiko dan memanfaatkan peluang.” Donelan mendakwa selain $10 juta pembiayaan untuk Institut Keselamatan AI AS, kerajaan AS “juga menggunakan kekayaan kepakaran yang sedia ada di seluruh kerajaan.”

Walaupun kepimpinannya dalam sesetengah aspek AI, kerajaan UK telah memutuskan untuk tidak meluluskan undang-undang yang akan mengurangkan risiko dari AI hadapan. Timbalan Setiausaha Negara bagi Sains, Inovasi dan Teknologi Parti Buruh UK Peter Kyle telah menggesa bahawa kerajaan Buruh akan meluluskan undang-undang yang memerlukan syarikat teknologi berkongsi keputusan ujian keselamatan AI dengan kerajaan, berbanding bergantung kepada persetujuan sukarela. Walau bagaimanapun, Donelan menyatakan bahawa UK akan menahan diri daripada mengawal selia AI dalam jangka pendek untuk mengelakkan menyekat pertumbuhan industri atau meluluskan undang-undang yang akan ketinggalan zaman dengan kemajuan teknologi.

“Kami tidak fikir ia akan betul untuk tergesa-gesa meluluskan undang-undang. Kami telah sangat lantang tentang ini,” kata Donelan kepada TIME. “Itulah kawasan di mana kami berbeza dengan EU. Kami mahu menggalakkan inovasi, kami mahu sektor ini berkembang di UK.”

Memorandum itu melibatkan kedua-dua negara untuk membangunkan perkongsian yang serupa dengan negara-negara lain. Donelan menyatakan bahawa “beberapa negara sedang dalam proses atau memikirkan untuk menubuhkan institut mereka sendiri,” walaupun beliau tidak menyatakan negara mana. (Jepun mengumumkan penubuhan Institut Keselamatan AI sendiri pada bulan Februari.)

“AI tidak menghormati sempadan geografi,” kata Donelan. “Kita perlu bekerja secara antarabangsa dalam agenda ini, bekerjasama dan berkongsi maklumat serta kepakaran jika kita mahu pastikan ini menjadi kuasa untuk kebaikan manusia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.