How to drink more water

(SeaPRwire) –   Untuk semua kegilaan mengenai —melihat kepada Stanley dan Owala—ternyata tidak meminum air cukup banyak H2O. “Ia sukar,” kata Vanessa King, dietitian berdaftar nutrisi dengan Queen’s Health System di Oahu, Hawaii. “Kami melihat beribu-ribu orang setiap bulan, dan meminum air cukup datang sepanjang masa.”

Betapa banyaknya anda perlu minum setiap hari bergantung kepada pelbagai faktor, termasuk umur anda, tahap aktiviti, berapa banyak anda berkeringat, dan status kesihatan anda, serta ubat-ubatan yang anda ambil (sesetengah boleh menyebabkan dehidrasi) dan lokasi anda (tempat-tempat panas memerlukan lebih air). Satu petunjuk ialah untuk minum setengah berat badan anda dalam air (dalam ounce) setiap hari. Misalnya, jika anda berat 140 paun, sasaran anda akan menjadi 70 ounce—atau sekurang-kurangnya lapan cawan 8 ounce—setiap hari. Untuk mengetahui nombor yang lebih tepat, dia menasihati berbicara dengan doktor atau dietitian berdaftar.

Jika anda tidak mendapat air cukup, anda akan dapat memberitahu: Mulut anda mungkin akan kering, kata King, dan air kencing anda akan menjadi lebih gelap daripada biasa. Anda mungkin akan mendapat sakit kepala atau rasa pening. Tambahan pula, anda akan rasa dahaga. Orang yang benar-benar dehidrasi—yang biasa di kalangan orang tua—boleh mengalami status mental terubah, hipotensi, kegagalan buah pinggang, dan komplikasi lain yang mungkin memerlukan rawatan hospital.

Menjadi cukup hidrasi, di sisi lain, berkaitan dengan kesihatan mental dan fizikal yang lebih baik, serta prestasi atletik yang lebih baik. Ia boleh mengurangkan risiko penyakit jantung, strok, dan kanser. Jika anda minum jumlah air yang betul, “hanya ada kebaikan,” kata Maya Feller, dietitian berdaftar nutrisi berpangkalan di Brooklyn dan penulis . “Ada begitu banyak manfaat.”

Tetapi secara realistik, bagaimana anda boleh minum semua air itu (terutamanya jika ia jauh dari minuman kegemaran anda)? Kami bertanya pakar bagaimana mereka berjaya minum air cukup setiap hari.

Tambah satu gelas seminggu

Ramai orang mengelakkan minum air kerana tidak mahu terpaksa membuat perjalanan kerap ke tandas semasa waktu bekerja. Mengambilnya secara berperingkat, bagaimanapun, boleh mengajar badan anda untuk bertoleransi dengan tahap pengambilan air baru. “Saya menggalakkan orang untuk minum gelas pertama sedekat mungkin dengan bangun tidur,” kata Feller. “Jika mereka perlu ke tandas, ia akan berlaku di rumah dan bukan semasa perjalanan ke pejabat atau apabila mereka tiba di pejabat.” Selepas seminggu, tambahkan gelas tambahan apabila anda pulang dari pekerjaan, yang akan membenarkan badan anda untuk menyesuaikan diri dengan dua gelas tambahan setiap hari. Kemudian, pada minggu ketiga, tambahkan gelas tambahan pada bila-bila masa sepanjang hari. “Teruskan sehingga anda mencapai jumlah yang diingini,” kata Feller, memberi badan anda seminggu untuk menyesuaikan diri dengan setiap gelas air baru.

Susun pengingat sepanjang hari

Jika anda kerap lupa untuk minum air cukup, pertimbangkan untuk melibatkan bantuan teknologi. “Pengingatan telefon adalah perkara yang sangat hebat,” kata Melanie Betz, dietitian berdaftar di Chicago yang mengkhususkan dalam pemakanan ginjal dan geriatrik. aplikasi menawarkan keupayaan untuk menjadualkan pengingatan hidrasi sepanjang hari.

Untuk orang yang mahu penyelesaian maju dan canggih, Betz kadang-kadang mengesyorkan , yang menjejak berapa banyak anda minum—dan mula bersinar apabila anda belum minum cukup. Ia juga boleh menghantar pengingatan ke telefon anda apabila anda belum minum air untuk jumlah masa tertentu. Atau, tentu sahaja, anda boleh mengekalkan perkara-perkara ringkas dan menetapkan alaram pada, misalnya, 9 pagi, tengah hari, 3 petang, dan 6 petang, dia berkata. Begitu cara jam pintar anda akan bergetar atau telefon anda akan berbunyi apabila tiba masanya untuk minum.

Mulakan buku catatan air

Pada bila-bila masa anda cuba untuk membuat perubahan gaya hidup, ia membantu untuk mempunyai sasaran khusus, Betz menekankan. Berikrar untuk minum 100 ounce air setiap hari, misalnya, lebih berkesan daripada berfikir, “Saya akan mula minum lebih air,” katanya. Ia sukar untuk menjejak pengambilan anda sepanjang hari, jadi pertimbangkan untuk memulakan memo Aplikasi Nota di mana anda senaraikan berapa banyak anda minum, dan pada masa apa. Ini akan membantu mendedahkan corak dan membenarkan anda mengetahui di mana anda boleh membuat perubahan, katanya; anda mungkin menyedari anda tidak banyak minum pada waktu pagi, misalnya. Dan ingat, ia mengambil masa untuk membangunkan kebiasaan baru. “Berikan diri anda beberapa rahmat,” kata Betz—anda tidak akan melompat dari 16 ounce ke 64 dalam semalam.

Tambah herba ke air atau ais kubus anda

Jika anda mendapati air itu membosankan—dan mari kita jujur, ia boleh membosankan—eksperimen dengan cara yang menyeronokkan untuk memeriahkannya. King suka menambah “penambah rasa” seperti potongan limau dan jeruk nipis dan kepingan nenas. “Ia menjadi sangat tropika,” katanya. Atau sediakan segelas air semangkuk: Masukkan semangkuk potongan ke dalam air anda, bersama dengan sedikit halia dan pudina. “Ia kelihatan cantik dan membuatnya lebih menarik,” kata King. “Tambahan pula, ia sesuatu yang boleh dinikmati rakan-rakan anda apabila mereka datang dan minum air.”

Betz menikmati menguji pelbagai herba. Salah satu campuran kegemarannya ialah air yang diserap dengan semangkuk dan daun selasih, yang dia jumpa lebih menarik daripada air biasa. Buah ara dan ros marie juga bekerja dengan baik, katanya, dan kelihatan mewah.

Berbicara tentang pilihan yang ditingkatkan: Feller mengesyorkan untuk melayani diri sendiri dengan ais kubus berisi herba. Pilih satu atau dua kegemaran anda, seperti daun selasih dan pudina, kemudian hancurkan atau potong halus sebelum menambahkannya ke dalam bekas ais kubus. Tuang air di atasnya, beku, dan nikmati. “Ia sangat enak, dan ia membuat minuman kelihatan cantik,” katanya.

Buang botol air berwarna-warni

Pelabur dalam botol air jernih, dan sentiasa bawanya bersama anda, King mengesyorkan. “Ramai orang yang membawa botol air membawanya pulang penuh,” katanya. “Satu jernih membenarkan anda melihat bagaimana anda berjalan.” Jika botol penuh sepenuhnya berada di hadapan anda sepanjang hari, selepas itu, anda mungkin akan mendapat petunjuk bahawa tiba masanya untuk mengambil tegukan.

Satu lagi cara untuk meningkatkan ketelusan, King berkata, adalah dengan meletakkan gelas air di meja tidur anda. Begitu cara anda boleh membuat minum air sebagai kebiasaan pertama apabila bangun tidur. Ia juga membantu untuk meletakkan bakul air di dapur dan di kawasan lalu lintas yang tinggi.

Main-main dengan suhu

Feller bekerja dengan orang di seluruh dunia, dan ramai tidak minum air sejuk—mereka anggap ia “perkara Amerika.” Terlepas daripada di mana anda tinggal, anda mungkin mendapati anda lebih suka suhu yang berbeza. Biarkan air anda di luar ruangan supaya suhunya bilik, tambah sedikit ais, atau sekali-kali rebus seperti teh, Feller menasihati. Ketika anda eksperimen dengan suhu yang berbeza, “anda akan mendapati ia menjadi sedikit lebih mudah untuk minum sebaik sahaja anda mengetahui suhu yang anda sukai,” katanya.

Berpura-pura anda seperti tumbuhan

Aplikasi membuat minum menyeronokkan, kata King, yang telah mengesyorkannya kepada pesakitnya. Sekali anda memuat turunnya, anda akan bertanggungjawab untuk tumbuhan maya; setiap kali anda mencatatkan bahawa anda telah minum gelas air, tumbuhan anda juga akan disiram. “Apabila saya mula-mula menguji, tumbuhan saya kelihatan layu,” ingat King. “Dan ia sungguh cantik. Saya segera terikat secara emosi kepadanya—anda lupa ia bukan tumbuhan sebenar.” Ini membuatnya mahu memenuhi matlamat hidrasi harian, katanya, menunjukkan bahawa aplikasi ini sesuai untuk ibu bapa membantu anak-anak mereka memahami pentingnya mengekalkan hidrasi yang baik.

Kembangkan takrifan “air” anda

Menyedot gelas penuh air bukanlah satu-satunya cara untuk hidrasi. Tenusu dan pengganti tenusu, seperti susu almond dan susu soya, juga mengandungi air, King menekankan; sebenarnya, ia merupakan bahan pertama yang disenaraikan pada label.

Dan jangan lupakan peranan yang boleh dimainkan oleh buah-buahan, sayuran, sup, soto dan stew dalam matlamat hidrasi harian anda. Beberapa pilihan yang paling kaya air termasuk melon seperti semangka dan betik; beri seperti strawberi; dan sayuran daun seperti bayam, timun dan zukini, King berkata. Pilihan bijak lain termasuk pisang, pear, oren, nenas, lobak merah, brokoli, dan avokado. “Dos buah-buahan dan sayuran yang baik dalam hari anda juga boleh membantu memenuhi sasaran air anda,” katanya. Jadi jika anda benar-benar tidak dapat membayangkan satu gelas air lagi, pertimbangkan untuk mengkonsumsi air dengan cara yang lebih lazat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.