(SeaPRwire) –   Pada 8 April, ramai rakyat Amerika akan dapat melihat keseluruhan—mereka untuk melihat satu di dalam kawasan AS sehingga 2044. Sepanjang sejarah, gerhana matahari menimbulkan semangat antara orang ramai yang menular, menurut penulis David Baron, bukunya American Eclipse menceritakan , yang membawa kepada satu jenis semangat baru untuk sains di AS.. “Ketegangan tentang gerhana matahari 1878 benar-benar menggalakkan Amerika terhadap sains dan menyatukan kita untuk cuba mengambil alih Eropah sebagai kuasa sains kita sendiri,” kata Baron.

Berikutnya, TIME meninjau balik gerhana matahari terkenal dalam sejarah Amerika.

27 Oktober 1780

Gerhana ini menyeberangi Maine, termasuk wilayah di bawah kawalan British semasa . Gabenor Massachusetts yang bakal dilantik menulis surat kepada pasukan British meminta mereka sementara menepikan perbezaan politik mereka dan membenarkan profesor Harvard Samuel Williams melalui Teluk Maine untuk membuat beberapa pemerhatian, menulis, “Kami adalah musuh politik, tetapi berhubung Sains ia boleh diduga kami tidak akan berbeza pendapat daripada amalan semua orang beradab dalam memajukannya sama ada bersama atau berasingan mengikut kesempatan untuknya berlaku menawarkan.”

16 Jun 1806

Gerhana ini boleh dilihat dari kawasan moden Arizona ke Massachusetts. Antara pemerhati Massachusetts adalah Senator AS dan Presiden masa hadapan , yang tentang fenomena itu dari Boston. Semasa beliau pemerhati perubahan tingkah laku haiwan, “Lembu, dan burung ayam mendedahkan simptom Malam, dan mengikuti kebiasaan mereka semasa matahari terbenam”—lebah terkejut dan terbang dengan ketidaktentuan liar, yang digambarkan sebagai pertanda kehampiran Gempa Bumi.”

solar eclipse

7 Ogos 1869

Gerhana ini dari wilayah Dakota selatan ke Carolina Utara. Antara saintis yang berkumpul di Iowa untuk melihat gerhana ini adalah Maria Mitchell dan beberapa pelajar wanitanya—satu-satunya kumpulan wanita memerhati gerhana. Adiknya, artis Phebe Mitchell Kendall, datang bersama untuk lukiskan gerhana. “Sungai Mississippi mengambil warna timah; hijau pucat merebak di bumi,” beliau menulis ketika itu. “Burung-burung mengeluarkan jeritan menyakitkan; kunang-kunang berkelip di rimbunan, dan apabila sinar terakhir cahaya dipadamkan.”

29 Julai 1878

Di Denver, banyak perniagaan untuk melihat gerhana ini, yang boleh dilihat dari wilayah Montana ke Texas. Dengan hotel penuh, orang memohon kepada penduduk tempatan untuk membenarkan mereka tinggal di bilik tambahan mereka, dan sekurang-kurangnya seorang lelaki dilaporkan tidur di atas meja bilyard. Orang boleh membayar untuk pergi ke puncak menara gereja, atau sewa khemah di Taman Gardens of Gods taman awam. Seorang gembala kambing Denver menggambarkan gerhana itu sebagai “permadani hitam bergerak di atas dataran.” Di puncak berhampiran Grays Peak, pemerhati menyanyikan “Tanah Airku yang Mulia” dan melepaskan tembakan revolver untuk menyambut. Kaca pelindung dihasilkan daripada serpihan kaca jernih dikeraskan ke atas lilin.

28 Mei 1900

adalah antara beribu-ribu orang di tenggara AS—dari Texas ke Virginia—yang melihat gerhana matahari pertama kali kelihatan di Amerika pada abad ke-20, mengambil kedudukan di atas kapal USS Dolphin di Norfolk. “Senja menyelubungi darat dan air dan langit mengambil corak selepas matahari terbenam yang menakjubkan,” menurut satu laporan Agensi Berita Associated Press yang disiarkan dalam akhbar Mei 29, 1900. Saintis Jabatan Cuaca seluruh negara mengawasi jalur bayang, yang NASA takrifkan sebagai “garis gelombang tipis berwarna-warni bergerak dan berombak sejajar pada permukaan berwarna tunggal segera sebelum dan selepas gerhana matahari penuh.”

8 Jun 1918

Gerhana ini sepatutnya kelihatan merentasi pantai—dari Negeri Washington ke Florida—tetapi beberapa kawasan negara tidak dapat melihatnya kerana awan tebal. Sun New York fenomena itu sebagai “kilauan berwarna yang luar biasa dalam lingkaran dalaman dengan sokongan bergerak berwarna-warni cahaya.” Daripada kedudukannya di Goldendale, Wash., saintis W.W. Campbell dalam New York Times bahawa gerhana itu adalah yang paling gelap daripada enam yang diamati dalam kerjayanya, dengan menambah, “Membaca akan menjadi sukar di bawah langit terbuka.” Kali seterusnya gerhana matahari boleh dilihat dari AS berterusan adalah Ogos 21, 2017.

24 Januari 1925

Gerhana ini dilihat meluas dari Bandar Raya New York, jadi pemerhati mengambil kedudukan di atas bumbung sepanjang Sungai Hudson untuk mendapat pandangan yang baik, pada suhu sembilan darjah. Bursa Saham menangguhkan pembukaannya supaya pedagang boleh melihat gerhana. Isu 2 Februari 1925 TIME bahawa tempoh keseluruhan berlaku lima saat lebih lambat daripada diramalkan dan penghantaran radio terjejas. Menurut New York Times 25 Januari 1925, mahkamah Harlem melihat tiga lelaki yang ditangkap terlalu mabuk dan berisik—atau seperti kata akhbar itu, “melampaui sambutan cecair” menjangkakan gerhana. Hakim, setelah mengetahui lelaki itu berada di penjara pagi semasa gerhana berlangsung, berkata “Saya fikir anda telah cukup dikenakan hukuman. Dibebaskan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.