(SeaPRwire) –   Pada suatu petang hari kerja, Xuan Zhao memasuki pejabat pos tidak lama sebelum ditutup. Lelaki yang membantunya sangat sabar dan berusaha membantunya dengan beberapa paket. Jadi sebelum dia pergi, dia menyerahkan kad pujian yang telah direkanya. “Kesukarelaan anda untuk berbuat lebih tidak pernah tidak disedari,” katanya di depan. Bahagian belakang membaca: “Anda menerima pujian ini kerana kehebatan anda layak mendapat pujian besar,” bersama-sama dengan peringatan bahawa kata-kata yang baik mempunyai kuasa untuk mencerahkan hari orang lain lebih daripada yang mungkin kita jangka, dan cadangan untuk membalas budi. “Dia mempunyai senyuman yang besar di wajahnya,” kenangnya.

Zhao, ahli sains tingkah laku di Universiti Stanford yang merupakan CEO dan pengasas syarikat kesejahteraan Stanford, mempunyai penyelidikan yang menunjukkan kita cenderung menunderestimasi kesan positif pujian terhadap kita sendiri dan penerima. Akibatnya, kita tidak memberi sebanyak yang sepatutnya. “Pujian adalah salah satu tindakan kecil yang kuat ini yang mencerahkan hari anda dan mencerahkan hari orang lain,” katanya. “Dan ia tidak menelan apa-apa.”

Mengapa pujian begitu memberi kesan? Salah satu perkara paling penting kepada manusia adalah untuk merasa dihargai dan dihormati oleh orang lain, dan seperti kita menjadi sebahagian daripada, kata Vanessa Bohns, seorang ahli psikologi sosial dan profesor tingkah laku organisasi di Cornell University, yang telah . “Kita sentiasa peka kepada apa-apa serpihan maklumat yang kita terima tentang bagaimana kita dipandang oleh orang lain,” katanya, tetapi jarang kita menerima apa-apa. “Apabila kita mendapat pujian, ia memberi kita maklum balas itu yang kita mahukan sangat tentang apa yang orang lain fikir tentang kita.” Penyataan kagum memberi “serpihan harapan” bahawa kita dipandang secara positif dalam beberapa ciri, katanya, seperti kerja atau fesyen-yang mengaktifkan pusat ganjaran otak dan menguatkan semangat kita. Menurut penyelidikan Bohns, orang rasa “berbeza secara signifikan” selepas memberi dan menerima pujian, berbanding bagaimana mereka berasa sebelumnya.

Dengan itu, kami meminta pakar berkongsi beberapa pujian kegemaran mereka-dan mengapa ia beresonansi.

“Anda menangani situasi itu dengan baik.”

Bohns baru-baru ini menggunakan pujian kegemarannya apabila dia melihat seorang penghidmat menangani situasi sukar dengan pelanggan di bar. “Saya suka ia begitu kerana anda gunakan ia dalam momen yang tegang di mana orang lain sering tidak pasti sama ada mereka menangani situasi dengan baik,” katanya. “Ia menenangkan orang bahawa mereka telah dan menunjukkan kepada mereka bahawa usaha mereka untuk meredakan situasi atau membantu seseorang tidak pergi tidak disedari.”

Dalam situasi yang memanggil untuk pujian, jangan meragui diri anda sendiri. Berikan dengan dermawan. Orang kadang-kadang bimbang bahawa mereka akan berlebihan dengan pujian dan akan mula kedengaran tidak tulus. Kebimbangan itu tidak berasas, kata Bohns. “Ambang kami untuk berapa banyak pujian yang kami fikir kami sepatutnya memberi adalah lebih rendah daripada apa yang orang jumpa diterima,” dia menekankan. “Anda tidak perlu gila, tetapi anda mungkin boleh memberi pujian lebih kerap daripada yang anda fikir.” Selama anda benar-benar bermaksud apa yang anda katakan-berbanding membuat sesuatu yang tidak benar dengan harapan untung peribadi-anggap izin pujian diberikan.

“Anda membuat momen biasa terasa luar biasa.”

Pujian ini-salah satu kegemaran Zhao-bekerja dengan baik di kalangan rakan kongsi romantis dan ahli keluarga rapat. “Ia adalah cara yang indah dan mendalam untuk menggarisbawahi bagaimana kehadiran mereka mengubah kehidupan menjadi sesuatu yang bermakna dan berharga, walaupun rutin harian dan kebiasaan kehidupan kita,” katanya.

Baca Lebih:

Jika anda takut memberi pujian seperti ini akan terasa aneh, anda tidak sendirian. Orang cenderung terlalu prihatin tentang bagaimana memberi pujian dengan baik. Kami merasa tekanan untuk berprestasi dengan baik-seperti jika kami tidak menyatakan kata-kata baik kami dengan sempurna, kami akan dipersendakan. Satu cara untuk mengatasi ketakutan ini adalah melakukan ujian terlebih dahulu, kata Erica Boothby, seorang ahli psikologi sosial di Wharton School of the University of Pennsylvania, dan penulis bersama penyelidikan pujian Bohns. “Jika ia membuat anda sendiri merasa tahap yang lebih rendah untuk memberi pujian jika anda menulisnya terlebih dahulu, atau jika anda melatih mengatakannya dengan lantang atau memberi pujian kepada kucing peliharaan anda terlebih dahulu, lakukan itu,” katanya. Membuat diri anda merasa selesa-dengan mengulang pujian ke dalam cermin, jika itu yang diperlukan-bernilai usaha.

“Saya benar-benar kagum dengan kemampuan anda untuk bekerja di bawah tekanan.”

Hormat adalah penting apabila memberi pujian. Kebanyakan wanita boleh mengingat “pujian” yang tidak mendarat-fikirkan menjerit dan komen tidak diingini tentang penampilan fizikal. “Ini sebenarnya bukan pujian kerana mereka tidak menunjukkan hormat,” kata Bohns. Sebelum anda mengatakan sesuatu yang baik kepada seseorang, pastikan anda berbuat demikian dengan cara yang berfikiran, sewajarnya. Jika rakan sekerja baru sahaja menamatkan penyampaian kerja yang menakjubkan, contohnya, jangan memuji penampilannya. Untuk berbuat demikian “tidak akan mengatakan, ‘Kami menghargai anda dalam konteks kerja ini, di mana kerja adalah ciri penting,'” jelas Bohns. “Ia seperti, ‘Cubaan yang baik, tetapi anda kelihatan cantik melakukannya.'” Ia juga penting untuk mengelakkan pujian berbelit, yang mungkin kelihatan tidak berbahaya tetapi sebenarnya mengandungi kritikan tersembunyi atau hinaan-dan untuk memastikan bahasa anda tidak secara licik membandingkan dua orang.

“Saya suka cara anda membangkitkan yang terbaik dalam orang lain.”

Beri butiran. Butiran boleh meningkatkan pujian biasa kepada yang hebat, jadi usahakan untuk menggarisbawahi kualiti atau tindakan khusus. Zhao suka ini kerana “ia mengakui kesediaan, usaha dan minda pertumbuhan seseorang dalam mengenal pasti dan membangunkan potensi dalam orang lain-sering sebelum individu ini melihatnya dalam diri mereka sendiri,” katanya. “Ini adalah pujian tinggi untuk sesiapa yang cuba memberi kesan positif, seperti pemimpin atau guru.”

Jika anda baru sahaja menonton seseorang menyampaikan ucapan yang meyakinkan di sebuah persidangan, contohnya, beritahu mereka bahagian mana yang beresonansi dengan anda paling. Daripada “kerja bagus” yang generik, kata Zhao, “Ucapan anda benar-benar inspiratif,” katanya. “Jika anda boleh berkata sedikit lagi tentang bagaimana ia memberi inspirasi kepada anda untuk memikirkan sesuatu dengan cara baru, itu lebih baik lagi.” Anda juga boleh menyesuaikan pujian dengan, contohnya, mengakui kemajuan seseorang dalam bidang yang mereka bekerja keras-seperti mengurangkan kadar atau mengeluarkan bahasa sampingan daripada ayat mereka-yang menunjukkan anda menghargai kemajuan dan usaha mereka.

“Hei, anting-anting yang hebat!”

Bebas untuk memuji orang asing. Dalam penyelidikan Bohns, pelajar kampus universiti diminta untuk mendekati orang asing jantina yang sama dan memuji mereka-tentang, contohnya, baju yang bagus. Sebelum keluar, peserta kajian diminta untuk menebak bagaimana baik pujian itu akan membuat orang lain berasa, dan ternyata mereka menunderestimasi kesan positif-sementara mengira berapa mengganggu ia akan menjadi untuk berhenti oleh orang asing secara rawak. “Dalam semua konteks, ia membuat orang rasa lebih baik daripada yang kita jangka,” kata Bohns. Orang asing lebih cenderung terpesona daripada bingung. Selain itu, siapa tahu? Anda mungkin membuat kawan baru selain membuat seseorang hari.

“Persembahan anda hebat.”

Orang jarang bosan menerima sanjungan, jadi jika anda bersama kawan yang sedang mempertimbangkan untuk memberi pujian, galakkan mereka berbuat demikian. “Jika anda bukan orang yang perlu menentukan perkataan yang tepat dan pergi bercakap dengan orang asing, anda boleh melihat dengan jelas bahawa ia akan membuat seseorang berasa baik,” kata Bohns. Katakan sesuatu seperti “Anda benar-benar menikmati ucapan orang itu-pergilah beritahu mereka betapa hebatnya.” Dan jika mereka meragui, mengatakan penceramah mungkin telah mendengarnya berjuta kali? Ingatkan mereka bahawa sekali lagi mungkin menjadi krim ke atas kuih.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Dan apabila menerima satu: kata “terima kasih.”

Banyak daripada kita berasa canggung menerima pujian-kita mungkin merah, mengelak kontak mata, mula bergumam dalam malu, atau . Jika itu anda, ingat bagaimana baik orang memberi pujian berdiri untuk rasa-dan tersenyum sambil menjawab, “Terima kasih, ia bermakna banyak,” Boothby mencadangkan. Walaupun i