New Hampshire Prepares To Host 2024 Presidential Primary

(SeaPRwire) –   Mantan Presiden Donald Trump mungkin semakin hampir untuk mendapatkan pencalonan presiden Republikan. Tetapi kempen beliau sedang kehilangan jutaan dolar dalam wang derma untuk menampung kos guaman yang meningkat berkaitan pelbagai saman dan empat kes jenayah.

Laporan kewangan kempen baru yang difailkan Rabu dengan Suruhanjaya Pilihan Raya Persekutuan mendedahkan bahawa super PAC utama yang menyokong kempen Trump menghabiskan lebih daripada yang dikutip dalam enam bulan terakhir tahun 2023—terutamanya untuk membayar guamannya dan kos berkaitan siasatan.

Sementara itu, bekas Gabenor South Carolina Nikki Haley terus mengutip wang yang banyak untuk kempennya walaupun kekalahan awal kepada Trump di Iowa dan New Hampshire, walaupun beliau mengancam akan memblacklist dermawan beliau.

Berikut adalah lima pengajaran daripada laporan baru.

Kelebihan tunai Biden

Jawatankuasa Biden untuk Presiden mengutip $33 juta dalam suku ketiga dan mempunyai lebih kurang $46 juta tunai pada akhir 2023, memberikannya sedikit kelebihan berbanding $33 juta tunai kempen Trump, mengikut laporan.

Walaupun kelebihan pembiayaan Biden adalah ketara, ia tidak menakjubkan untuk seorang ketua negara. Pada 2019, bekas Presiden Trump dan Jawatankuasa Kebangsaan Republikan mengutip $154 juta yang menakjubkan dalam suku keempat.

Biden telah meningkatkan operasi kempennya dalam beberapa bulan kebelakangan ini, menghabiskan hampir $19.3 juta dalam suku keempat 2023 selepas menghabiskan kira-kira $14 juta dalam sembilan bulan sebelumnya. Gaji lebih daripada dua kali ganda kerana kakitangannya telah bertambah kepada lebih 70 orang, pendedahan kewangan kempen menunjukkan, manakala iklan dan penerbitan media berkembang kepada kira-kira $12 juta dalam suku keempat.

Walau bagaimanapun, Trump telah menghadapi cabaran utama yang lebih kuat daripada Biden, mungkin menyumbang kepada perbelanjaan perlahan kempen pemilihan semula Presiden. Biden hanya menghadapi tentangan daripada calon Demokrat dan penulis buku kesihatan diri, kedua-duanya menunjukkan dalam angka peratusan tunggal.

Kos guaman dan pembiayaan Trump yang meningkat

Kempen Trump mengutip lebih daripada $19 juta dalam suku keempat, yang kurang daripada $33 juta Biden dalam suku yang sama. Trump mempunyai lebih daripada $33 juta tunai pada akhir tahun lalu, walaupun jawatankuasa penggabungan derma Save America Trump mengutip $75 juta yang menakjubkan dalam separuh kedua tahun itu, sekali lagi menunjukkan keupayaan pembiayaan kuat bekas Presiden. Kekuatannya terus berada di kalangan penderma individu kecil, yang menyumbang lebih daripada satu pertiga jumlah itu.

Tetapi pada masa yang sama, kempen Trump telah membakar tunai pada kadar yang lebih pantas. Dua jawatankuasanya menghabiskan $50 juta gabungan pada kos guaman pada 2023—lebih daripada beliau menghabiskan untuk iklan, gaji, dan perbelanjaan kempen biasa. Beliau juga perlu menghadiri mahkamah selepas menjadi bekas Presiden Amerika Syarikat pertama yang didakwa secara jenayah—dan sejak itu telah memecah rekod itu tiga kali lagi. Trump, yang telah mengubah masalah guamannya menjadi alat pembiayaan, kini berjuang menentang empat kes jenayah berasingan yang membawa jumlah 91 pertuduhan jenayah, selain saman lain.

Dermawan besar mengekalkan Haley dalam perlumbaan

Usaha lama Haley untuk mendapatkan pencalonan Republikan terus mengutip cukup wang untuk beliau kekal dalam perlumbaan menentang Trump. Kempennya mengutip lebih daripada $17 juta dalam suku keempat 2023, dan mempunyai $14.5 juta tunai pada akhir tahun itu. Tunai yang boleh digunakan Trump lebih daripada dua kali ganda jumlah yang dipegangnya.

Haley juga telah menghabiskan secara berhemah dalam beberapa bulan kebelakangan ini, menghabiskan hanya $14.3 juta dalam suku keempat tahun lalu. Ini mungkin telah membantu kempennya kekal, terutamanya apabila beliau menghadapi seruan daripada Republikan MAGA untuk menarik diri daripada perlumbaan. Haley telah menjadikan dirinya sebagai calon Republikan yang paling bersedia untuk menewaskan Biden pada musim gugur.

Kempennya sehingga kini telah menarik dermawan besar, termasuk pengurus dana pelaburan bilioner Paul Singer dan Ketua Pegawai Eksekutif Citadel Ken Griffin, kedua-duanya menyumbang $5 juta kepada super PAC sekutunya. Haley juga telah menarik sokongan daripada dermawan Yahudi yang menonjol kerana sokongannya terhadap Israel, termasuk Pengasas WhatsApp Jan Koum, yang menyumbang $5 juta pada tahun lalu.

Perbelanjaan DeSantis

DeSantis menarik diri daripada perlumbaan utama Republikan pada Januari selepas beliau gagal menutup jurang dengan kempen Trump walaupun keghairahan awal mengenai penawaran presiden beliau. Kempen DeSantis yang gagal akhirnya menelan lebih daripada $160 juta jumlah, satu jumlah besar memandangkan beliau menarik diri sebelum pilihan raya awal New Hampshire.

Menurut laporan kewangan kempen, super PAC Never Back Down mengumpul $130 juta dalam separuh pertama 2023 berbanding hanya $14.5 juta dalam separuh kedua tahun itu.

Faktor Kennedy

Robert F. Kennedy, calon bebas yang melancarkan kempen untuk kepresidenan, menghabiskan lebih wang daripada yang dikutip kempennya pada tahun lalu dan hanya mempunyai $5.4 juta tunai pada akhir 2023.

Laporan pembiayaan Rabu menunjukkan bahawa kempen Kennedy mengutip $7 juta yang menakjubkan dalam tiga bulan terakhir 2023, lebih daripada DeSantis mengutip dalam tempoh yang sama semasa beliau masih calon. Tetapi simpanan tunai Kennedy merosot kerana beliau menghabiskan $7.7 juta dalam suku keempat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.