Russia Moscow Terror Attack

(SeaPRwire) –   Mahkamah Rusia empat lelaki dengan tuduhan keganasan pada Isnin selepas serangan ke atas dewan konsert Rusia pada malam Jumaat lalu membunuh , menjadikannya serangan keganasan paling membunuh di negara itu dalam dua dekad.

Lebih 100 orang masih berada di hospital, sesetengah daripada mereka dalam keadaan yang teruk. Negara Islam telah mengaku bertanggungjawab atas serangan itu.

Tiga daripada empat suspek—Dalerjon Mirzoev, Saidakrami Rachabalizoda, Muhammadsobir Fayzov, dan Shamsidin Fariduni—mengaku bersalah kepada semua tuduhan, mengikut saluran Telegram rasmi mahkamah Moscow, menurut . Lelaki-lelaki itu warganegara Tajikistan dan akan ditempatkan di kemudahan penahanan pra-perbicaraan sehingga Mei 22, mengikut mahkamah Rusia.

Selepas video tidak disahkan soal siasat mereka diedarkan di media sosial, imej mahkamah diterbitkan oleh media Rusia menunjukkan satu suspek dibawa dalam kerusi roda dengan mata kiri hilang, yang lain dengan pembalut di tempat telinga kanannya sepatutnya berada, yang lain lagi dengan mata hitam, dan yang keempat dengan muka bengkak, .

Berikut ialah perkara yang perlu diketahui mengenai serangan itu.

Siapa yang bertanggungjawab atas serangan Moscow?

Seorang pegawai Amerika Syarikat yang berkata secara sulit tidak ada “sebarang sebab untuk meragui” pengakuan Negara Islam atas serangan itu. Walaupun Negara Islam tidak menyatakan cabang mana yang bertanggungjawab, pegawai Amerika Syarikat percaya ISIS-K, cawangan berpusat di Wilayah Khorasan Asia Selatan dan aktif di Rusia, di sebalik serangan itu.

Negara Islam pernah mengaku bertanggungjawab atas serangan terdahulu ke atas orang awam Rusia, termasuk penerbangan dari Sharm el-Sheikh, Mesir ke St. Petersburg pada 2015 yang membunuh 224 orang.

Bagaimana Rusia menangani?

Serangan itu berlaku hanya beberapa hari selepas Presiden Rusia Vladimir Putin mengisytiharkan kemenangan dalam pilihan raya presiden negara itu, yang “dipertikaikan” oleh Associated Press.

Putin berjanji akan membalas mereka yang bertanggungjawab.

“Penjenayah dengan sengaja pergi membunuh dan menembak dari jarak dekat rakyat kita dan kanak-kanak kita, seperti yang dilakukan Nazi yang melakukan pembunuhan beramai-ramai di wilayah yang diduduki. Mereka merancang untuk melaksanakan hukuman mati tunjuk ajar, tindakan menakutkan darah,” katanya dalam ucapan televisyen selepas serangan itu. “Semua pelaku, penganjur dan penaja jenayah ini akan dihukum secara adil dan tidak terelak lagi, siapapun mereka atau siapa yang mengarahkan mereka.”

Putin menuduh Negara Islam dalam ucapan awamnya berikutan serangan itu dan kata tertuduh “bergerak ke arah Ukraine” sebelum ditangkap dan “tingkap disediakan untuk mereka dari pihak Ukraine untuk menyeberang sempadan negara.”

Ukraine telah kuat menafikan sebarang keterlibatan dalam serangan itu. “Ukraine tentu saha tidak mempunyai apa-apa kena mengena dengan tembakan/letupan di Crocus City Hall (Kawasan Moscow, Rusia). Ia tidak masuk akal langsung,” tulis Mykhailo Podolyak, penasihat kepada Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky, .

Rusia mengadakan hari berkabung pada Ahad dengan peringatan luar dewan konsert.

Beberapa ahli parlimen Rusia telah menyeru hukuman mati di negara itu untuk penyerang. Moratorium ke atas hukuman mati ditetapkan oleh bekas Presiden Boris Yeltsin pada 1996, dan Rusia tidak melaksanakan hukuman mati sejak itu.

Amaran terlepas dari Amerika Syarikat

Awal bulan ini, kerajaan Amerika Syarikat memberi amaran kepada warganegara Amerika di Rusia mengenai rancangan serangan keganasan yang dirancang di Moscow yang akan menyasarkan perhimpunan besar seperti konsert. Amaran itu berdasarkan maklumat menunjukkan ISIS-K terlibat aktiviti di dalam Rusia. Amerika Syarikat berkongsi maklumat ini dengan kerajaan Rusia sebagai sebahagian daripada dasar “kewajipan memberi amaran” mereka, kata jurucakap Majlis Keselamatan Negara Adrienne Watson dalam .

Kremlin menolak amaran itu sebagai propaganda Amerika dan mengatakan ia cuba campur tangan dalam pilihan raya Rusia, .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.