Jumlah mangsa maut daripada letupan di sebuah kelab tinju yang kebanyakannya penduduk Syiah di ibu negara Afghanistan meningkat ke empat orang, dengan tujuh orang dalam keadaan kritikal, kata jurucakap polis Jumaat.

Punca letupan pada petang Khamis di kelab tinju di Kabul masih tidak diketahui. Khalid Zadran, jurucakap kepada ketua polis bandar itu, berkata siasatan ke atas letupan masih berjalan. Dia pada mulanya melaporkan dua orang maut dan sembilan cedera.

Video selepas letupan menunjukkan bahagian sebuah bangunan dengan tingkapnya pecah, nyalaan menyala di dalam. Serpihan kaca dan lain-lain runtuhan terserak di jalan di bawah.

Skala kerosakan lebih jelas pagi Jumaat. Terdapat kawah di tanah dan kebanyakan dalaman kelab itu musnah. Pekerja menyusuri sarung tinju dan peralatan gimnasium di lantai berlumuran darah.

Saksi Sultan Ali Amini berkata sekurang-kurangnya enam orang maut dan lebih 15 cedera. “Seperti yang dapat dilihat, dinding musnah dan semua kaca dan logam pecah,” katanya.

Sebab jumlah mangsa maut yang lebih rendah diberikan Taliban tidak segera jelas. Pada masa lalu, kadang-kadang mereka lambat mengesahkan angka korban dalam kejadian serangan.

Kawasan Dashti Barchi di Kabul pernah menjadi sasaran kumpulan pengganas Negeri Islam IS di negara itu, yang pernah melakukan serangan besar dan mengerikan terhadap sekolah, hospital dan masjid. Kumpulan itu juga pernah menyerang kawasan Syiah Afghanistan yang lain dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

IS telah menjalankan kempen keganasan sejak Taliban mengambil kuasa pada Ogos 2021.