Sekurang-kurangnya 32 orang terbunuh dan lebih 60 cedera parah selepas kemalangan jalan raya melibatkan beberapa kenderaan di Utara Mesir, menurut pihak berkuasa.

Kemalangan yang menyaksikan beberapa kenderaan bertabrakan dan kemudian terbakar itu berlaku pada pagi Sabtu lalu kira-kira 100 batu di utara ibu negara Kaherah di lebuh raya utama yang menghubungkan Kaherah dengan bandar kedua terbesar Mesir, Iskandariah.

Video kemalangan ngeri itu menunjukkan beberapa kenderaan dilalap api dan asap hitam tebal mengepul tinggi ke udara kabur. Puluh-puluh orang penonton dilihat menyaksikan kejadian itu sementara dalam video lain yang tersebar di media sosial, orang ramai dilihat menolak kenderaan yang rosak jauh dari tapak kejadian maut.

Dua puluh ambulans dihantar ke lokasi kejadian untuk membantu mangsa-mangsa cedera, kata Kementerian Kesihatan Mesir melalui X, dahulunya dikenali sebagai Twitter.

Kemalangan berlaku dalam kabut pagi apabila bas – yang dalam perjalanan ke Kaherah melalui Lebuh Raya Gurun Kaherah-Iskandariah – menabrak kenderaan terparkir di lebuh raya berikutan laporan media tempatan dan pihak berkuasa.

Kecipratan minyak dari satu kenderaan mungkin menyumbang kepada perlanggaran, menurut akhbar rasmi Al-Ahram, lapor penerbitan itu.

Dalam klip kejadian selepas itu, sisa terbakar bas dan beberapa kenderaan lain dilihat di tapak kejadian menakutkan.

Kemalangan berlaku berhampiran Wadi El-Natroun, lembah gurun di utara Mesir, kata Kementerian Kesihatan Mesir.