(SeaPRwire) –   Lebih daripada 30 bayi pramatang dalam “keadaan kritikal yang sangat” telah dievakuasi dari Hospital Al-Shifa di Gaza Utara, pihak berkuasa kesihatan berkata.

Pasukan WHO-pimpinan menyatakan bayi-bayi itu telah dipindahkan dengan selamat dari Hospital Al-Shifa di utara Gaza, di mana bekalan elektrik, air bersih, bahan api, bekalan perubatan, makanan dan barang-barang asasi lain telah habis. Mereka kini menerima rawatan kecemasan di bandar Rafah selatan Gaza dan akan dipindahkan ke Mesir.

“Bayi-bayi itu dipindahkan dengan jayanya ke unit rawatan neonatal intensif di Hospital Maternity Al-Helal Al-Emarati di mana mereka sedang dinilai dan distabilkan,” kata WHO. “Doktor di sana menyatakan semua bayi itu berjuang dengan jangkitan serius disebabkan kekurangan bekalan perubatan dan ketidakmungkinan untuk meneruskan langkah-langkah kawalan jangkitan di Hospital Al-Shifa. Sebelas berada dalam keadaan kritikal.”

Ramai yang mengalami dehidrasi, hipotermia dan sepsis dalam beberapa kes, kata Mohamed Zaqout, pengarah hospital-hospital Gaza. Sekurang-kurangnya dua bayi meninggal dunia beberapa hari sebelum kemudahan itu dievakuasi, kata WHO.

Misi gabungan PBB yang diketuai WHO bekerja secara kolaboratif dengan Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin untuk mengangkut bayi-bayi yang sangat sakit itu dalam enam ambulans. Ahli-ahli misi penyelamat berisiko tinggi yang lain termasuk Tindakan Menghapuskan Peranti Peledak, UNICEF dan UNRWA. Penyelamatan itu berlaku ketika berlaku pertempuran aktif antara tentera Israel dan Hamas berhampiran hospital.

Tentera Pertahanan Israel (IDF) memasuki hospital itu untuk mencari operatif Hamas, yang mereka kata menggunakan hospital itu untuk menyimpan senjata. IDF juga berkata Hamas mengendalikan operasi bawah tanah di bawah hospital.

Akhir Ahad, tentera Israel berkata ia mempunyai bukti kuat menyokong dakwaannya bahawa Hamas mengekalkan pos pemerintahan yang luas di dalam dan di bawah hospital Shifa. Israel telah menggambarkan hospital itu sebagai sasaran utama dalam perangnya untuk mengakhiri pemerintahan Hamas di Gaza berikutan serangan militan itu ke selatan Israel enam minggu lalu.

Tentera berkata ia mendapati terowong 55 meter (60 ela) kira-kira 10 meter (33 kaki) di bawah kompleks hospital seluas 20 ekar, yang merangkumi beberapa bangunan, garaj dan plaza. Ia berkata terowong itu termasuk tangga dan lubang tembakan yang boleh digunakan oleh penembak tepat dan berakhir dengan pintu berdaya letup yang tentera belum buka.

Hamas dan staf hospital menafikan dakwaan tentang pos pemerintahan di bawah Shifa.

Pejabat Putih juga mengesahkan pengganas Hamas menggunakan hospital terbesar Gaza sebagai pangkalan operasi.

“Saya boleh mengesahkan untuk anda bahawa kami mempunyai maklumat bahawa Hamas dan Jihad Islam Palestin menggunakan sebahagian hospital di Jalur Gaza, termasuk Al-Shifa, dan terowong di bawahnya untuk menyembunyikan dan menyokong operasi mereka dan untuk menahan tebusan,” kata jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby minggu lepas.

Keadaan bayi-bayi itu, bersama dakwaan Israel terhadap Hospital Shifa, telah menjadi simbol berkuasa dalam perang memusnahkan antara Israel dan Hamas dan kesan besar kepada orang awam apabila beribu-ribu warga Palestin dan Israel terperangkap dalam tembakan silang.

WHO berkata tiada bayi mempunyai ahli keluarga pengiring dan Kementerian Kesihatan tidak dapat menemui ahli keluarga rapat.

WHO, UNICEF, UNMAS, UNRWA dan organisasi-organisasi yang terlibat yang membantu menyelamatkan bayi-bayi itu berkata lebih 250 pesakit dan 20 penjaga kesihatan masih kekal di Al-Shifa, dan semua meminta evakuasi segera.

“Perancangan sedang berjalan untuk mengevakuasi pesakit yang tinggal, keluarga mereka dan kakitangan kesihatan. Memandangkan kekangan keselamatan dan logistik yang rumit, evakuasi ini akan mengambil beberapa hari untuk diselesaikan. Keutamaan akan diberikan kepada 22 pesakit dialisis dan 50 pesakit kecederaan tulang belakang. WHO mengesahkan semula penghormatan terhadap dedikasi, profesionalisme, kemanusiaan dan keberanian kakitangan kesihatan yang terus memberikan rawatan kepada pesakit mereka dalam keadaan yang sukar difikirkan.” kata WHO.

Kira-kira 1,200 orang terbunuh di pihak Israel, terutamanya orang awam, semasa serangan 7 Oktober di mana Hamas menyeret pulang kira-kira 240 tebusan ke Gaza dan memecah keselamatan Israel. Tentera berkata 63 askar Israel terbunuh, termasuk 12 dalam 24 jam lepas.

Lebih 11,500 orang Palestin terbunuh di Gaza, mengikut pihak berkuasa kesihatan Hamas. Lagi 2,700 dilaporkan hilang, termasuk mereka yang dipercayai dikuburkan dalam puing. Jumlah itu tidak membezakan antara orang awam Palestin dan pengganas Hamas.

Israel, Amerika Syarikat dan Qatar, yang menjadi pengantara dengan Hamas, terus berunding untuk melepaskan tebusan.

Duta Israel ke Amerika Syarikat Michael Herzog berkata minggu lepas beliau “berharap kami boleh melepaskan bilangan tebusan yang signifikan dalam beberapa hari akan datang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )