NAIROBI, Kenya (AP) — Hujan lebat dan banjir kilat telah menyebabkan sekurang-kurangnya 30 orang maut dan mengusir puluhan ribu orang di Kenya dan Somalia, lapor agensi bantuan pada Isnin.

Di Somalia, kerajaan persekutuan mengisytiharkan kecemasan kebangsaan selepas cuaca ekstrem itu membunuh sekurang-kurangnya 14 orang dan memusnahkan rumah, jalan raya dan jambatan. Pekerja bantuan kecemasan dan menyelamat sedang berusaha untuk mencapai anggaran 2,400 penduduk terperangkap oleh air banjir di daerah Luuq di negeri Jubaland selatan Somalia.

Pejabat Koordinasi Kerja Kemanusiaan PBB memberi amaran tentang risiko tinggi banjir di sepanjang Sungai Juba dan Shabelle dan meminta evakuasi orang yang tinggal di sepanjang seluruh laluan Sungai Juba.

Hujan lebat di Somalia mengikuti empat tahun kemarau berturut-turut yang mendorong negara itu ke tepi kelaparan.

Di negara jiran Kenya, Saluran Palang Merah Kenya menyatakan jumlah maut telah meningkat kepada 15 sejak hujan lebat bermula pada Jumaat, dengan bandar pelabuhan Mombasa dan daerah timur laut Mandera dan Wajir paling terjejas.

Setakat Ahad, banjir kilat telah memusnahkan 241 ekar tanah pertanian dan membunuh 1,067 haiwan ternakan, lapor Saluran Palang Merah Kenya.

Peramal cuaca di Kenya mula memberi amaran pada bulan September bahawa negara itu akan menghadapi hujan lebih berat daripada biasa semasa musim hujan pendek antara Oktober dan Disember. Presiden William Ruto melawan ramalan itu, memberitahu rakyat Kenya bahawa pakar telah meneliti semula nasihat mereka dan bahawa “tidak akan berlaku banjir El Nino yang memusnahkan.”

Hujan lebat dan banjir juga dilaporkan di rantau Somalia Ethiopia di mana beribu-ribu orang telah dipaksa melarikan diri daripada rumah mereka selepas rumah dan tanah pertanian mereka dimusnahkan oleh air banjir.