(SeaPRwire) –   Amaran: Tulisan ini mengandungi maklumat mengenai .

Kurang daripada tujuh episod dalam 3 Body Problem, Will Downing sudah mati. Setidaknya dalam erti kata bahawa tubuhnya tidak lagi hidup. Walau bagaimanapun, otaknya masih mempunyai perjalanan panjang untuk dihadapi.

Dilakonkan oleh Alex Sharp (, To the Bone), Will mungkin tidak segera kelihatan sebagai ahli paling menarik atau penting dalam kumpulan saintis rapat yang dikenali sebagai Lima Oxford—Will, Jin Cheng (Jess Hong), Saul Durand (Jovan Adepo), Auggie Salazar (Eiza González), dan Jack Rooney (John Bradley). Tetapi kisahnya adalah satu yang terus menghantui anda selepas kredit terakhir berakhir.

Dicipta oleh pengarah Game of Thrones David Benioff dan D.B. Weiss dan True Blood’s Alexander Woo, 3 Body Problem, kini disiarkan di Netflix, mengikuti Lima Oxford apabila mereka terlempar ke dalam perjuangan umat manusia untuk kemandirian terhadap bangsa makhluk luar angkasa yang sangat maju secara teknologi yang dikenali sebagai San-Ti. Musim pertama lapan episod ini sebahagian besarnya diadaptasi daripada buku pertama dalam trilogi Remembrance of Earth’s Past oleh penulis Cina Liu Cixin, The Three-Body Problem. Walau bagaimanapun, ia juga menarik beberapa titik plot dan watak—seperti watak yang menjadi asas Will—daripada buku kedua dan ketiga siri, The Dark Forest dan Death’s End, untuk menyatukan cerita.

Selepas mengetahui bahawa dia menghidap kanser pankreas tahap empat—dan mungkin hanya tinggal beberapa bulan untuk hidup—dalam episod kedua, Will menghabiskan kebanyakan jalan cerita musim ini cuba untuk menerima kematian yang bakal tiba. Semasa ini, dia menghadapi pilihan yang mungkin menyelamatkan dunia: sama ada untuk mengakhiri hidupnya lebih awal supaya otaknya yang dibekukan secara kriogenik boleh dihantar ke angkasa untuk bertemu armada San-Ti sebagai sebahagian daripada inisiatif Projek Tangga Jin.

TIME berbual dengan Sharp mengenai peranan Will dalam cerita, cintanya yang kekal kepada Jin, dan keputusannya untuk membuat pengorbanan teragung.

TIME: Apa yang menarik minat anda terhadap siri ini dan watak ini?

Sharp: Saya membaca skrip sebelum membaca buku-buku itu. Dan apabila anda mendengar Alex Woo dan David Benioff dan Dan Weiss, mereka adalah pencerita besar yang hebat. Jadi saya bersemangat dengan itu. Tetapi kemudian, tentu saja, ia sentiasa mengenai kualiti penulisan dan watak. Ia adalah soalan adakah saya mahu menghabiskan lebih satu tahun untuk menjadi sedekat mungkin dengan psikologi watak ini. Jadi saya membaca skrip dan saya benar-benar terkesan dengan Will. Saya fikir dia, terutamanya pada masa wira-wira yang agak berbualan, sangat senyap heroik. Dia berjuang dengan perkara-perkara yang sangat berkaitan seperti keyakinan dan ambisi. Tetapi ada juga banyak perkara tentang apa yang dia hadapi yang saya tidak berkaitan sama sekali, yang sentiasa merupakan unsur-unsur yang lebih menarik. Anda seperti mendapat kegembiraan daripada membaca itu dan berfikir, “Saya tidak tahu bagaimana saya akan melakukannya.” Dan kemudian anda boleh mula proses penemuan mengenai bagaimana untuk menyambungkan diri dan membuatnya nyata.

Apakah pengalaman anda membaca buku-buku itu?

Buku-buku itu sangat unik. Jika saya boleh memasukkan lelucon saintifik di sini, mereka secara retorikal adalah singulariti. Saya teruja dengan penulisan dan skop beberapa konsep yang dibincangkan penulis—kedua-dua dalam erti fizik dan imaginasi. Bahawa beliau dapat menyampaikan semua itu dengan cara yang berkesan secara emosi hanya mengejutkan saya sebagai pembaca.

Watak yang menjadi asas Will adalah sebahagian daripada buku ketiga dan bukan pertama. Bagaimanakah anda fikir siri ini mendapat manfaat dengan memperkenalkan plot cerita awalnya?

Melalui buku-buku itu, banyak watak tidak hanya tidak berinteraksi antara satu sama lain, mereka bahkan tidak mengetahui kewujudan satu sama lain. Cara David, Dan, dan Alex menyatukannya, yang saya fikir adalah idea yang sangat baik untuk siri televisyen, adalah dengan meletakkan banyak watak di tempat yang sama. Juga buku-buku itu melompat dalam masa, jadi untuk melihat apa dari buku ketiga yang boleh ditarik keluar sepanjang siri membuat banyak maksud.

Will adalah salah satu daripada Lima Oxford tetapi agak terpisah daripada sainsnya sehingga akhir musim. Bagaimanakah rasanya memainkan watak yang menangani masalah manusia sebegini di tengah kekacauan luar angkasa?

Saya kadang-kadang lupa siri apa saya berada di dalamnya. Saya akan berada di set untuk potong rambut atau sesuatu dan saya akan melihat sedikit set pembuatan skala besar antara galaksi dan saya akan berfikir, siri apakah itu? Kemudian saya akan melihat 3 Body Problem dan saya akan berfikir, oh betul, saya berada dalam siri sains fiksyen besar. Tetapi saya cuba menghalang sebahagian besar itu kerana ia sebenarnya tidak membantu saya dalam penggambaran Will. Saya agak rasa seperti saya sedang membuat filem bebas dengan jadual yang sangat terbentang, aneh. Ia adalah kisah yang sangat intim mengenai lelaki yang amat mencintai wanita dan yang menghadapi kematiannya sendiri dan bagaimana itu mengubah keadaan rohaninya dan psikologinya. Apa yang mendefinisikannya adalah bagaimana dia bertindak balas terhadap keadaan ini. Dan jika musim televisyen yang telah kami buat adalah tentang melihat kemanusiaan sebagai organisme tunggal yang bertindak balas terhadap ancaman kewujudan, Will terasa seperti wakil simbolik untuk itu pada peringkat individu.

Alex Sharp sebagai Will Downing dan Jess Hong sebagai Jin Cheng dalam episod 6 3 Body Problem.

Tindakan Will kelihatan hampir sepenuhnya didorong oleh cintanya kepada Jin, tetapi dia tidak dapat berkongsi perasaannya dengannya. Bolehkah anda berbicara sedikit tentang dinamik itu?

Di satu sisi, dia boleh dipandang sebagai agak kurang keyakinan diri dan mempunyai rendah diri. Tetapi saya juga fikir dia boleh dipandang sebagai mempunyai kematangan emosi yang cukup. Terdapat adegan hebat di mana dia dipujuk oleh dua kawannya bahawa anda tidak mempunyai masa yang lama lagi, pergilah ke London dan beritahu dia. Dia tahu perkara yang memberi kegembiraan terbesar kepadanya adalah pengejaran ganas terhadap pembangunan saintifik dan teknologi dan dia tidak mahu mengganggu itu—terhadap kepentingan peribadinya sendiri. Tetapi kemudian ada satu lagi bahagian daripadanya seperti, f-ck lelaki ini, pergilah ke sana, hadirlah dengan bunga, dan katakan, “Saya tidak mempunyai masa yang lama. Saya mencintaimu. Saya sentiasa mencintaimu.”

Jadi dia membuat perjalanan ini apabila dia agak dekat dengan akhir dan ia sangat fizikal dan emosional yang menyakitkan untuk bepergian sejauh itu. Dan dia tiba di sana dan melihatnya dengan Raj dan dia kelihatan bahagia dan dia patah hati. Dia seperti dipaksa berharap ada peluang. Tetapi ada kematangan emosi dalam penerimaannya bahawa dia tidak berada di tempat untuk menerima itu, walaupun dia mahu memberitahunya bahawa dia mencintainya. Jadi kemudian dia menjalankan perkara-perkara indah untuknya secara tanpa nama, kerana dia tidak mahu memberi tekanan kepadanya. Dia tahu bahawa dia memerlukan Auggie untuk maju kerjanya, jadi dia meyakinkan Auggie untuk pergi dan bekerja dengannya. Dan dia membelikannya bintang. Dan kemudian otak, pengorbanan sebahagian fizikalnya apabila dia akan mati juga, adalah cara lain baginya untuk mencintainya dengan cara yang memberi manfaat kepadanya dan membuatnya bahagia. Saya fikir ia sangat indah.

Adegan di mana Saul menjelaskan semua perkara mengerikan yang boleh berlaku kepada Will jika San-Ti memperolehinya benar-benar terkena saya. Apakah mindset Will pada masa itu?

Yah, dia akan mati. Bukan perlu besok, apabila dia melakukannya. Jadi dia memberikan beberapa hidup. Tetapi pada mulanya adegan, dia 100% telah membuat keputusan dan kemudian Saul mula menembusinya, kerana melayang melalui angkasa secara separa sedar atau sedar untuk selama-lamanya lebih menakutkan daripada kematian. Begitu juga beberapa hujah Saul tentang apa yang [San-Ti] boleh lakukan kepadanya. Yang tidak diketahui untuk manusia sentiasa yang paling menakutkan dan ini adalah sekitar yang tidak diketahui seperti yang boleh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Tetapi ada sesuatu yang Dan Weiss katakan yang benar-benar mengubah cara saya memainkan adegan itu. Saya selalu