Badai Tropika Pilar melanda Amerika Tengah pada Selasa dengan hujan lebat yang disalahkan atas dua kematian di El Salvador ketika badai itu bergerak jauh dari pantai Pasifik.

Pusat Badai Hurikan Kebangsaan Amerika Syarikat menyatakan awal Selasa bahawa Pilar berada kira-kira 175 batu barat daya San Salvador dengan angin 50 mph dan bergerak timur laut pada 3 mph.

Badai itu dijangka mengekalkan laluan am itu pada Selasa, terhenti selama sehari atau lebih hanya di luar pantai dan kemudian berpusing secara tiba-tiba dan bergerak kembali ke laut Khamis tanpa mendarat, kata pusat itu.

Badai itu diramalkan akan menumpahkan lima hingga 10 inci hujan dari El Salvador ke Costa Rica dengan sebanyak 15 inci di beberapa kawasan.

Seorang lelaki berusia 24 tahun dan wanita berusia 57 tahun dibawa arus sungai yang membengkak Ahad di wilayah La Union, menurut Fermín Pérez, penolong pengarah pejabat pertahanan awam El Salvador. Pérez berkata mayat mereka dijumpai Isnin.

Kerajaan El Salvador meletakkan negara itu dalam keadaan berjaga-jaga Ahad dan Kongres mengisytiharkan keadaan kecemasan kebangsaan, yang membenarkan pihak berkuasa pertahanan awam memaksa pemindahan orang yang berisiko.

Kelas dibatalkan di seluruh negara sehingga Rabu dan beberapa 100 tempat perlindungan disediakan.

Lebih jauh ke pantai Pasifik Mexico, pihak berkuasa Mexico terus menjalankan usaha pemulihan selepas Taufan Kategori 5 Otis melanda Acapulco minggu lalu membunuh sekurang-kurangnya 46 orang dan meninggalkan puluhan lagi hilang.