Kebakaran di sebuah bangunan pangsapuri sembilan tingkat di ibu negara Vietnam telah menyebabkan sekurang-kurangnya 10 orang terbunuh, termasuk empat orang kanak-kanak, dan mencederakan lebih daripada 50 orang yang lain, dilaporkan media negara pada hari Rabu.

Kebakaran telah dipadamkan dan operasi menyelamat masih diteruskan, lapor Agensi Berita Vietnam rasmi. Pihak berkuasa belum mengesahkan bilangan kematian yang tepat. Laporan awal menunjukkan bilangan kematian yang lebih tinggi kerana yang cedera dan mati telah dibawa ke hospital yang berbeza di seluruh bandar itu.

Saluran televisyen negara milik kerajaan VTV berkata empat orang kanak-kanak adalah antara yang terbunuh.

Kebakaran dipercayai telah bermula lewat pada hari Selasa dan penyelamat menghadapi kesukaran untuk mencapai bangunan di sebuah lorong sempit di selatan Hanoi. Tidak jelas berapa banyak bahagian bangunan itu yang telah terbakar.

Ia adalah rumah kepada 150 orang penduduk, dan 54 daripada 70 orang yang diselamatkan daripada kebakaran itu dimasukkan ke hospital untuk kecederaan mereka, media negara melaporkan. Penduduk sedang dirawat kerana menghidu asap dan kecederaan yang dialami ketika mereka cuba melarikan diri dari bangunan itu.

Pihak berkuasa sedang menyiasat punca kebakaran itu, yang bermula sekitar tengah malam di kawasan letak kereta bangunan yang tiada pintu kecemasan.

Kebakaran maut di sebuah kedai karaoke di wilayah Binh Duong selatan Vietnam yang mengorbankan 32 nyawa tahun lalu.