SWEDEN-EU-MUSIC-AWARDS-CONTEST-EUROVISION

(SeaPRwire) –   Final besar Kontest Lagu Eurovision tahun ke-68 akan berlangsung di Malmo, Sweden, pada hari Sabtu, 11 Mei. Persaingan penulisan lagu antarabangsa ini terkenal dengan persembahan yang bersemangat. Walau bagaimanapun, tahun ini telah mencetuskan kontroversi dan protes berkaitan dengan .

Peserta dari negara-negara di seluruh Eropah—dan seterusnya—bersaing dalam dua separuh akhir bersiaran TV awal minggu ini. Akhir panas yang dinanti akan melihat pemenang ditentukan oleh gabungan undian dari penonton di seluruh dunia dan kedudukan oleh juri dalam industri muzik. Persaingan 2023 mencapai kira-kira penonton di seluruh dunia. Di AS, penonton boleh menonton siaran langsung akhir 2024 di Peacock,

Dean Vuletic, seorang sejarawan terkemuka mengenai Eurovision, memanggil persaingan ini “satu pertunjukan kepelbagaian budaya yang tidak seperti mana-mana yang lain,” semasa panggilan video dengan TIME.

Eurovision mengukuhkan slogan barunya pada akhir 2023 dan penganjur menegaskan persaingan ini . Tetapi persaingan tahun ini telah mencetuskan kemarahan daripada penunjuk perasaan pro-Palestin yang telah mengkritik penganjur kerana membenarkan Israel menyertai dalam persaingan itu.

TIME telah mengumpulkan 10 fakta mengejutkan mengenai sejarah Kontest Lagu Eurovision, pemenang terdahulu yang menonjol, kontroversi, dan lebih banyak.

Eurovision pada asalnya bermula sebagai eksperimen penyiaran televisyen teknikal

Penganjur mahu melihat sama ada mereka boleh mengadakan siaran langsung, serentak, lintas negara di seluruh Eropah. Persaingan pertama diadakan pada 24 Mei 1956, dan hanya tujuh negara menyertai: Belanda, Switzerland, Belgium, Jerman, Perancis, Luxembourg, dan Itali, mengikut .

“Ia benar-benar merupakan satu pertunjukan kepelbagaian budaya muzik popular yang berbeza di Eropah,” kata Vuletic kepada TIME.“Saya fikir inilah sebab mengapa ia terus menarik minat orang Eropah sejak itu.”

Persaingan ini meningkat populariti dan saiz sejak itu. Kini ditonton oleh penonton di seluruh dunia, persaingan tahun ini menampilkan peserta dari .

68. Eurovision Song Contest - Rehearsal for the final

Seorang survivor Holocaust mewakili Jerman dalam pertandingan pertama pada tahun 1956

Walter Andreas Schwarz, seorang survivor Yahudi Holocaust, bersaing untuk Jerman dalam pertandingan pertama Eurovision. Beliau .

Vuletic berkata ini menunjukkan bahawa “negara-negara sudah menggunakan Eurovision sebagai diplomasi budaya dari pertandingan pertama itu sendiri.”

Istilah “Eurovision” berasal dari seorang wartawan British

George Campey—yang kemudian menyertai BBC, di mana beliau —adalah seorang wartawan di London Evening Standard pada November 1951.

“Ia berlaku sebahagiannya oleh kebetulan,” kata Campey dalam temu bual terdahulu dengan .

Semasa Campey mengetik, beliau bertanya bagaimana beliau boleh memasukkan frasa “televisyen Eropah” ke dalam tajuk berita. Beliau mula mengetik “Euro” dan kemudian menggabungkannya dengan “vision.” Akhbar mencetak frasa itu. Istilah “menarik” akhirnya menjadi popular, Vuletic memberitahu TIME.

Persaingan memecah rekod dunia

Pada tahun 2015, mengiktiraf Eurovision sebagai Persaingan Muzik TV Tahunan Berjalan Paling Lama. Persaingan ini hanya pernah sekali—pada tahun 2020, kerana wabak COVID-19.

Swedish pop group Abba, performs during

2024 adalah ulang tahun ke-50 kemenangan ABBA di Eurovision

Kumpulan pop super itu mewakili Sweden pada tahun 1974 dan membuat lagu “Waterloo.” Ia merupakan kali pertama Sweden memenangi pertandingan itu, mengikut . ABBA kemudian menikmati kejayaan antarabangsa yang meluas, dengan lagu-lagu mereka diabadi dalam muzikal popular .

Olivia Newton-John juga bersaing di Eurovision

Juga pada tahun 1974, penyanyi dikenali dengan peranannya sebagai Sandy dalam Grease mewakili UK dalam pertandingan nyanyian antarabangsa itu, mengikut Eurovision . Beliau membuat lagu “Long Live Love,” menduduki tempat keempat keseluruhan.

Celine Dion memenangi Eurovision pada tahun 1988

Penyanyi Kanada itu mewakili Switzerland pada tahun 1988, mengikut . Dion bersaing dengan lagu Beliau merupakan contoh lagi pemenang Eurovision yang kemudian berjaya besar di Amerika Utara, kata Vuletic.

“Mungkin kedengaran pelik kerana, anda tahu, kita bercakap tentang artis mewakili negara mereka sendiri dalam Eurovision; itulah yang biasanya berlaku,” kata Vuletic kepada TIME. “Tetapi sebenarnya tiada peraturan yang memerlukan seseorang artis itu warganegara negara yang diwakilinya.”

Sebuah lagu Eurovision merupakan pemenang pertama untuk Lagu Tahun dan Rakaman Tahun di pada tahun 1959

Mewakili Itali, Domenico Modugno membuat dalam Eurovision 1958 dan menduduki tempat ketiga keseluruhan. Lagu itu kemudian dicover oleh muzikus terkenal seperti David Bowie dan Paul McCartney, mengikut .

Winner of Grand Prix Eurovision 1988: Céline Dion,Winner of Grand Prix Eurovision 1988: Céline Dion

Ireland dan Sweden adalah negara dengan kemenangan terbanyak

Dua negara itu masing-masing telah memenangi Eurovision tujuh kali, lebih daripada mana-mana negara peserta lain, mengikut . Cyprus pula, telah memasuki pertandingan paling banyak kali dengan kemenangan tersedikit (mereka belum pernah memenangi).

Bukan semua negara peserta berada di Eropah

Untuk menyertai pertandingan, sebuah negara perlu menjadi Persatuan Penyiaran Eropah, yang menganjurkan Eurovision, jadi kelayakan tidak semata-mata bergantung kepada geografi. , misalnya, telah menyertai Eurovision sejak tahun 2015.

Israel juga merupakan dalam pertandingan—satu keputusan yang telah mencetuskan kontroversi tahun ini di kalangan aktivis pro-Palestin. Pada hari-hari sebelum akhir 2024, Sweden keselamatan di Malmo dalam mengharapkan protes. Dan pada Khamis, beribu-ribu penunjuk perasaan pro-Palestin—antaranya aktivis iklim Sweden Greta Thunberg—berarak melalui bandar itu, melaporkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.