Brandi Carlile Performs At Gorge Amphitheatre

(SeaPRwire) –   The Grammy akan menarik bintang-bintang terkemuka dengan harapan membawa pulang anugerah muzik terbesar di dunia. Antaranya adalah seorang pemuzik yang akan membuat persembahan pentas buat kali pertama dalam kerjaya berdekad-dekadnya.

Penyanyi-penggubah lagu Joni Mitchell, 80 tahun, yang menerima pencalonan untuk album Joni Mitchell Archives, Vol. 1: The Early Years (1963–1967), rakaman persembahan beliau di Festival Folk Newport pada 2022, akan membuat persembahan sulung beliau di Anugerah Grammy.

Anugerah Grammy akan menampilkan Billie Eilish, Billy Joel, Burna Boy, Dua Lipa, Luke Combs, Olivia Rodrigo, SZA, Travis Scott, dan U2. Pelawak Trevor Noah akan menjadi pengacara.

Semasa Mitchell melangkah ke pentas Anugerah Grammy, di sini adalah 10 fakta mengejutkan mengenai beliau.

Joni bukanlah nama lahir beliau

Penyanyi-penggubah lagu itu dilahirkan sebagai Roberta Joan Anderson pada 7 Nov 1943, di Fort Macleod, Alberta, Kanada, Setelah berakhirnya Perang Dunia Kedua, keluarga Mitchell berpindah ke wilayah Saskatchewan, di mana beliau dibesarkan.

Beliau menghidap polio sewaktu kanak-kanak

Mitchell berkata pada 1995 bahawa beliau dijangkiti polio ketika berusia sembilan tahun dan ketika temubual itu, beliau mengalami gejala-gejala yang kembali. Sindrom pasca-polio memberi kesan kepada 25 hingga 40 daripada setiap 100 mangsa polio, bermula kira-kira 15 hingga 40 tahun selepas jangkitan pertama,

Mitchell menerima bayaran pertama untuk persembahan di kedai kopi Kanada pada 1962

Persembahan pertama pemuzik itu di The Louis Riel kedai kopi di Saskatoon, Saskatchewan, Kanada pada 31 Oktober 1962. Beliau berkata bahawa beliau mula membuat muzik pada tahun yang sama berhampiran Tasik Waskesiu di Saskatchewan.

Beliau bersatu semula dengan anak yang diberikan untuk diterima

Mitchell mengandungkan anak daripada bekas teman lelaki kolej dan melahirkan seorang anak perempuan pada 1965, . Beliau segera berkahwin dengan penyanyi folk Chuck Mitchell dan tidak lama selepas itu, beliau berkata beliau merasakan beliau tidak mempunyai pilihan selain memberikan anak itu untuk diterima. Pasangan itu berpindah ke AS dan kemudian bercerai. Mitchell dan anaknya

Lagu beliau “Big Yellow Taxi” diilhamkan oleh Hawaii

Mitchell diilhamkan oleh “Big Yellow Taxi” oleh lawatan ke Hawaii. Katanya kepada New Musical Express bahawa beliau melihat ke bawah dari balkoni bilik hotelnya, di tengah-tengah pokok kelapa yang indah, untuk melihat “parkir kereta konkrit yang tidak cantik” di tapak hotel. Skena itu mengilhamkan “Don’t it always seem to go/That you don’t know what you got ’til it’s gone?/ They paved paradise and put up a parking lot.”

JONI MITCHELL

Beliau memperingati “Woodstock” dalam sebuah lagu tetapi tidak hadir

Mitchell diilhamkan oleh festival muzik terkenal yang diadakan pada musim panas 1969 di negeri New York. Walau bagaimanapun, beliau sebenarnya tidak hadir dalam acara tersebut.

Beliau dijadualkan untuk membuat persembahan pada Ahad minggu itu, mengikut laman web beliau, tetapi apabila pengurus beliau melihat kesesakan lalu lintas yang disebabkan oleh acara itu disiarkan di TV, beliau menasihati Mitchell supaya jangan pergi kerana beliau mungkin menghadapi kesukaran untuk kembali ke Bandar Raya New York untuk satu penampilan di The Dick Cavett Show pada hari seterusnya.

Mitchell terselamat daripada anevrisma otak

Penyanyi itu dilaporkan jatuh sakit di rumahnya di Los Angeles selepas mengalami anevrisma otak pada 2015. Pada mulanya, Mitchell tidak dapat berjalan atau bercakap, Beliau juga berkata bahawa beliau mengajar diri sendiri bermain gitar semula.

Beliau mengatakan beliau menghidap penyakit Morgellons

Mitchell telah berkata bahawa beliau menghidap penyakit Morgellons, keadaan kontroversi dan kurang diketahui di mana penderita menggambarkan rasa gatal atau merayap pada kulit.

Sesetengah doktor menafikannya dan mengenakan kaunseling psikiatri. Kajian mengenai punca berbeza: Satu mendapati tiada agen jangkitan, manakala satu siasatan melaporkan keadaan itu ditandai oleh “kehadiran filamen berwarna-warni yang terletak di bawah, terbenam dalam atau menonjol dari kulit” dan “berpunca daripada tindak balas fisiologi terhadap kehadiran agen jangkitan.”

Beliau tidak membuat konsert penuh selama dua dekad

Mitchell berhenti membuat persembahan dari 2000 hingga 2022, apabila beliau muncul dalam persembahan kejutan di Rhode Island bersama penyanyi-penggubah lagu Brandi Carlile, yang dijangka akan mengiringi Beliau. Konsert terakhir Mitchell di festival itu ialah pada 1969.

Mitchell sudah menerima penghormatan tertinggi Grammy

Penyanyi terkenal itu telah menerima pelbagai anugerah sepanjang kerjayanya, termasuk dimasukkan ke Dataran Muzik Rock & Roll pada 1997. Dan beliau sudah – anugerah penghargaan seumur hidup untuk pemuzik yang sepanjang hayat mereka membuat sumbangan kreatif yang luar biasa kepada bidang rakaman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.