(SeaPRwire) –   Lebih daripada 8 bilion orang mendiami Bumi, dan segera hari cuti musim bunga akan mengingatkan mereka tentang keperluan untuk menjaga rumah mereka.

Hari Bumi, yang jatuh pada 22 April, bermula pada tahun 1970, ketika penganjur berpangkalan di Amerika Syarikat berharap untuk meningkatkan kesedaran terhadap degradasi alam sekitar yang mereka saksikan di seluruh negara. Sejak itu, pengiktirafan cuti umum ini telah meningkat ke lebih daripada 190 negara yang telah menambah Hari Bumi ke dalam kalendar mereka.

Cuti umum ini kedua-dua peringatan pahit tentang kerja yang perlu dilakukan dan sambutan kemajuan yang telah dibuat apabila berkaitan dengan usaha perubahan iklim. Ia juga telah menjadi pemangkin untuk tindakan termasuk penciptaan perjanjian iklim antarabangsa dan agensi alam sekitar.

Tema tahun ini ialah Planet vs Plastik, yang menyeru pemimpin kerajaan, perniagaan, dan orang perseorangan untuk mengurangkan pengeluaran plastik sebanyak 60% menjelang 2040. Ia juga menyeru penamatan penggunaan plastik sekali guna menjelang akhir dekad ini.

“Maksud perkataan alam sekitar ialah apa yang mengelilingi anda. Dalam kes plastik, kita telah menjadi produk itu sendiri-ia mengalir melalui aliran darah kita, melekat pada organ dalaman kita, dan membawa logam berat yang diketahui menyebabkan kanser dan penyakit,” kata Kathleen Rogers, Presiden earthday.org. “Kempen Planet vs Plastik adalah seruan kepada senjata, permintaan bahawa kita bertindak sekarang untuk mengakhiri wabak plastik dan melindungi kesihatan setiap makhluk hidup di planet kita.”

Berikut ialah 10 fakta menarik tentang Hari Bumi.

Hari Bumi dicipta oleh seorang senator

Gaylord Nelson, seorang senator Demokratik dari Wisconsin, semakin bimbang terhadap keadaan alam sekitar AS pada tahun 1960-an. Selepas kemalangan minyak besar-besaran di Santa Barbara, Kalifornia pada Januari 1969, beliau mempunyai idea untuk melancarkan pengajaran berfokus alam sekitar di peringkat negara di kampus kolej, terinspirasi daripada pergerakan anti-perang terhadap Perang Vietnam yang berlaku di kampus seluruh negara. Nelson merekrut Denis Hayes, seorang aktivis muda, untuk membantu membawa idea itu kepada orang ramai.

Idea untuk Hari Bumi datang selepas siri bencana alam sekitar

Hayes, salah seorang penganjur di belakang Hari Bumi pertama, bahawa idea di sebalik cuti umum itu datang berikutan beberapa peristiwa yang menarik perhatian terhadap alam sekitar, termasuk penerbitan buku Rachel Carson Spring Silent pada tahun 1962 dan . Hayes berkata bahawa walaupun terdapat beberapa kumpulan di AS bekerja pada isu-isu alam sekitar yang berbeza-untuk mengurangkan pencemaran udara, menarik perhatian terhadap kesan racun perosak terhadap pekerja ladang, dan lebih-mereka tidak pernah bekerja secara serentak.

“Apa yang kami lakukan adalah mengambil semua benang yang berbagai-bagai itu, termasuk isu-isu perlindungan hidupan liar, dan menganyamnya semua. Ia kedengaran pelik hari ini, tetapi pada masa itu, orang-orang yang terlibat dalam pelbagai sebab-sebab itu tidak memikirkan diri mereka mempunyai apa-apa yang sama dengan satu sama lain,” katanya kepada TIME pada tahun 2019. “Tiada seorang pun yang bertanya soalan itu pada akhir tahun 1970-an.”

Lebih daripada 20 juta orang menyertai Hari Bumi pertama

Berjuta-juta orang menyertai sambutan Hari Bumi pertama pada 22 April 1970. Majlis itu menutup Jalan Kelima Manhattan, kerana orang ramai menunjuk perasaan dan menyertai pembersihan jalan.

“Masa cuti di Jalan Kelima digambarkan oleh ahli firma senibina Warner, Burns, Toan & Lunde, yang menyebarkan tilam kuning dan putih di atas asfalt berhampiran Jalan 57, meletakkan bunga tulip dalam botol wain untuk pusat meja dan menikmati piknik di bawah matahari. Orang ramai tertawa mengelilingi mereka dan menyanyi, ‘Selamat Hari Bumi untuk Anda,'” akhbar New York melaporkan pada hari itu.

Hari Bumi jatuh pada 22 April kerana jadual kolej

Tarikh untuk Hari Bumi sebahagian besarnya ditentukan oleh jadual pelajar kolej yang Hayes dan Nelson berharap untuk menarik minat. 22 April jatuh pada hari kerja semasa tahun persekolahan-terbenam di antara cuti musim bunga dan peperiksaan akhir, apabila cuaca cukup lembut untuk membenarkan orang ramai berada di luar.

Agensi Perlindungan Alam Sekitar dicipta selepas Hari Bumi pertama

(EPA), yang mengawal mekanisme untuk melindungi alam sekitar, dicipta pada 2 Disember 1970 sebagai tindak balas terus kepada Hari Bumi pertama. Kongres membentuk agensi itu selepas menyaksikan penyertaan besar-besaran dalam tunjuk perasaan Hari Bumi di seluruh negara, .

“Tahun lalu ada yang berkata tidak akan ada Hari Bumi lagi. Mereka melihat keprihatinan terhadap alam sekitar kita sebagai tren, dan mendakwa semangat segera generasi aktivis akan segera mengalir ke tempat lain,” kata William D. Ruckelshaus, pentadbir EPA pertama Hari Bumi pada tahun 1971. “Saya percaya mereka silap.”

Hari Bumi menjadi global pada tahun 1990

Berjuta-juta orang menyertai gerakan Hari Bumi pertama, yang membawa kepada penggubalan undang-undang alam sekitar utama, termasuk Akta Pendidikan Alam Sekitar Kebangsaan, Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan, dan Akta Udara Bersih di AS pada tahun itu.

“Gerakan Hari Bumi 1970 mencapai penyelarasan politik yang jarang, memperoleh sokongan daripada Republikan dan Demokrat, kaya dan miskin, penduduk bandar dan petani, pemimpin perniagaan dan buruh,” kata earthday.org .

Tetapi impaknya melepasi hanya satu negara. Gerakan itu menjadi global pada tahun 1990, selepas kumpulan pemimpin alam sekitar menghubungi Hayes untuk menganjurkan kempen utama lain untuk planet, yang melibatkan 200 juta orang di 141 negara.

Pada abad baru, pergerakan menukar fokusnya untuk berkempen terhadap pemanasan global, dan baru-baru ini pada tahun 2020, lebih daripada 1 bilion orang di seluruh dunia menyertai tindakan Hari Bumi.

Perjanjian Paris dibuka untuk tandatangan pada Hari Bumi

, persetujuan iklim antarabangsa paling penting dalam sejarah, dibuka untuk tandatangan pada Hari Bumi pada tahun 2016. Perjanjian itu mempunyai lebih daripada 190 penandatangan, semuanya bersetuju untuk mengurangkan pelepasan karbon dan melaksanakan tindakan lain untuk mengurangkan perubahan iklim.

Kesatuan Pekerja Kereta Berautomobil memainkan peranan dalam membuat Hari Bumi mungkin

Ketua bekas Kesatuan Pekerja Kereta Berautomobil (UAW) ialah salah seorang penyumbang terbesar kepada Hari Bumi asal, menyumbang AS$2,000 pada tahun 1970 (nilai setara lebih daripada AS$15,500 hari ini).

“UAW adalah penyumbang terbesar kepada Hari Bumi pertama, dan sokongannya melepasi yang semata-mata kewangan. Ia mencetak dan menghantar semua bahan kami atas kosnya – bahkan yang kritikal terhadap kereta yang memancarkan asap,” Hayes pada tahun 2010. “Penganjurannya mengeluarkan pekerja di setiap bandar di mana ia mempunyai kehadiran. Dan tentu saja, Walter kemudian menyokong Akta Udara Bersih yang Empat Besar sedang berusaha sedaya upaya untuk membunuh atau merobek.”

Penganjur berusaha menganjurkan acara pembersihan Hari Bumi terbesar dalam sejarah pada tahun 2024

Untuk sambutan Hari Bumi tahun ini, earthday.org bekerja dengan organisasi Malaysia untuk menganjurkan pembersihan terbesar dalam sejarah Hari Bumi. Pulau Pinang, pulau utama negara itu, telah terjejas oleh pencemaran plastik disebabkan pelancongan. Sekurang-kurangnya 100,000 sukarelawan akan membersihkan pantai dan hutan di negara itu, menurut penganjur. Mereka juga akan menanam lebih daripada 1 juta pokok.

Puluhan juta pokok telah ditanam pada Hari Bumi

Kira-kira 18 juta ekar hutan hilang setiap tahun akibat penebangan hutan, menurut Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Untuk melawan ini, earthday.org mengasaskan Projek Kanopi pada tahun 2010 dan menyatakan sejak itu ia telah menanam puluhan juta pokok di seluruh dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.