(SeaPRwire) –   Seorang wanita telah mati dan 19 orang telah diselamatkan selepas bot pelarian membawa pendatang ke Greece terbalik di luar pulau kecil di Laut Timur Aegean berhampiran Jumaat, pihak berkuasa Yunani berkata.

Satu kenyataan pihak penyelamat pantai berkata wanita itu dijumpai tidak sedarkan diri di air dan diisytiharkan mati di hospital di pulau berhampiran Samos. Pihak penyelamat pantai berkata tiada lagi orang dilaporkan hilang.

Lapan belas daripada mangsa yang selamat dijumpai di pulau Agathonissi, dan yang lain telah diselamatkan oleh pihak penyelamat pantai Turki di perairan Turki dan diserahkan kepada kapal patroli Yunani.

Ribuan orang yang melarikan diri dari peperangan dan kemiskinan di , Afrika dan Asia cuba untuk menyeberangi laut pendek tetapi berbahaya dari Turki ke pulau-pulau Yunani setiap tahun, dengan harapan akhirnya dapat menuju ke negara-negara Kesatuan Eropah yang lebih makmur.

Yang lain cuba untuk mengelakkan Yunani dan terus ke Itali sebaliknya, sama ada dari Turki atau dari . Perjalanan laut yang lebih lama jauh lebih berbahaya, dan telah menelan beratus-ratus nyawa.

Pada Jun, sebuah kapal nelayan yang berlebihan dipercayai membawa sehingga 750 orang terbalik dan tenggelam di lepas pantai barat Greece ketika ia menuju dari Libya ke Itali. Kebanyakan besar penumpang berada di bawah dek, dan hanya 104 mangsa yang selamat dan 78 mayat yang dijumpai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )