BEIJING, 14 Sept. 2023 — Sebuah laporan berita dari chinadaily.com.cn

Kota Zibo di Shandong Timur, China — yang terkenal dengan tembikarnya — menjadi pusat perhatian ketika menjadi tuan rumah Pameran Antarabangsa Tembikar China (Zibo) ke-23 pada 9-12 Sept.

Acara bergengsi itu menarik perhatian dari sekelompok peserta yang beragam — termasuk delegasi wartawan dan influencer internasional dari negara-negara seperti Britain, Kanada, Amerika Syarikat dan Mesir — yang menjelajahi keajaiban artistik Zibo pada 10 Sept.

Kunjungan ekspatriat ke Zibo adalah sebahagian daripada lawatan “Bertemu Laut di Sepanjang Sungai Kuning” yang dianjurkan oleh Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan Provinsi Shandong.

Lawatan tersebut telah melihat sekumpulan ekspatriat melakukan perjalanan ke bandar-bandar Dongying, Weifang dan Zibo di Shandong dari 8-10 Sept untuk menemukan harta karun warisan budaya tak benda di sana dan menghargai pesona tanah kuno dan moden ini.

Eksplorasi budaya yang menyerap ini memberi wawasan kepada ekspatriat bukan sahaja ke dalam sektor tembikar tempatan, tetapi juga kesenian yang sangat halus dari sembilan kawasan utama pembuatan tembikar dan glazur China — serta karya agung dari 12 negara dan wilayah, termasuk United Kingdom dan Rusia.

Acara ini termasuk enam seksyen, dengan lebih 1,500 perusahaan, universiti dan studio tuan rumah mengambil bahagian.

“Menghadiri pameran itu seperti melangkah ke dalam mozek global seni tembikar. Apa yang paling menarik perhatian saya adalah rasa budaya acara itu. Saya merasa pameran itu menggambarkan potensi tembikar, untuk menyatukan orang kerana ia bertindak sebagai saluran pertukaran budaya, saling pengertian, dan kesatuan global,” kata Douglas Dueno, pakar asing di Laman Web China Daily.

Penambahan yang patut diperhatikan adalah pavilion produk pengguna, di mana perusahaan berbasis Zibo mempamerkan warisan budaya kaya kota dalam fashion, makanan, perabot dan lain-lain, di samping tembikar dan glazur.

Di dewan tembikar, momen pelopor terbentang ketika kecerdasan buatan digunakan untuk pertama kalinya dalam reka bentuk oleh syarikat tempatan Oulan Ceramics. Piring tembikar dihidupkan dengan gambaran bersemangat kuda berderap, rusa hutan yang anggun dan burung jenjang yang melayang. Tang Chuanhu, pengasas Oulan Ceramics, memuji penggunaan AI yang inovatif, menekankan impak perintisnya di seluruh negara.

Zibo adalah salah satu penemu awal tembikar, bertarikh kembali lebih 10,000 tahun ke Zaman Neolitik awal. Budaya glazurnya juga mempunyai sejarah panjang, bertarikh kembali ke Dinasti Han (206 SM-220 M).