BEIJING, 16 September 2023 – Laporan berita dari chinadaily.com.cn:


Upacara pembukaan Persidangan Antarabangsa Pelancongan Gunung dan Sukan Luar 2023, atau MTOS, di bandar Xingyi pada hari Sabtu. [Foto yang disediakan untuk chinadaily.com.cn]

Tetamu global yang terlibat dalam pelancongan gunung dan sukan luar bertemu di wilayah pergunungan Qianxinan Bouyei dan Miao yang kaya di China untuk mendedahkan Persidangan Antarabangsa Pelancongan Gunung dan Sukan Luar 2023, atau MTOS, di bandar Xingyi pada hari Sabtu.

Mesyuarat tahun ini bertujuan untuk meneroka integrasi mendalam pelancongan gunung dan pelbagai industri, menggalakkan pembangunan pelancongan gunung berkualiti tinggi, dan menyediakan pengalaman pelancongan berkualiti tinggi kepada pelancong.

Hampir 700 tetamu dari pihak berkuasa dan perusahaan kebudayaan, sukan dan pelancongan, organisasi pelancongan dan sukan gunung dan luar, serta institut pelaburan dan kewangan dari dalam dan luar negara menghadiri majlis pembukaan pada hari Sabtu, termasuk mereka dari Perancis, Nepal, Portugal dan Laos.

Li Bingjun, timbalan setiausaha Jawatankuasa Provinsi CPC Guizhou dan gabenor wilayah Guizhou, berkata wilayah itu akan membuat usaha mampan dalam membina wilayah taman pergunungan yang lebih baik untuk memudahkan industri pelancongan berkhidmat untuk kesejahteraan rakyat dan pembangunan wilayah tersebut pada upacara pembukaan. Wilayah itu bertujuan untuk menjadi destinasi kelas dunia dengan meningkatkan sumber dan perkhidmatan pelancongan tempatan serta meneroka lebih banyak sumber pengunjung untuk mencapai pembangunan pelancongan berkualiti tinggi, menurut Li.

Data menunjukkan industri pelancongan Guizhou telah mengalu-alukan sebanyak 464 juta pengunjung dan memperolehi 534.5 bilion yuan sepanjang lapan puluh bulan pertama 2023, mencapai masing-masing 109.2 peratus dan 117.7 peratus berbanding tahun 2019.

Dominique de Villepin, pengerusi Perikatan Pelancongan Gunung Antarabangsa (IMTA), berkata pemulihan industri pelancongan selepas wabak akan menjadi proses transformasi dari kuantiti ke kualiti. Pelancongan berkait rapat dengan kesihatan dalam banyak cara dan pelancongan gunung mempunyai potensi besar untuk berkembang. Sebagai wilayah taman pergunungan, Guizhou telah membina dirinya menjadi model menggabungkan pelancongan gunung dan industri lain dengan sumber semula jadi yang kaya dan unik serta bersedia menjadi destinasi kelas dunia.

IMTA telah dicadangkan oleh China dan ditubuhkan di Xingyi pada 2017 dengan Guiyang, ibu negara wilayah Guizhou, sebagai ibu pejabat dan sekretariatnya.

Laporan mengenai kerjasama pelancongan gunung dan pembangunan di bawah rangka kerja RCEP yang disusun bersama oleh Perikatan Pelancongan Gunung Antarabangsa (IMTA) dan Akademi Sains Sosial China (CASS) telah dikeluarkan dan 14 resort gunung dan mata air kebangsaan dan antarabangsa telah dihormati sebagai model perintis oleh IMTA semasa majlis tersebut.

Persidangan ini terdiri daripada kompleks aktiviti dan acara dengan tema “mengintegrasikan sukan dan pelancongan, menikmati kehidupan berkualiti tinggi”. Lima acara termasuk mesyuarat tahunan Perikatan Pelancongan Gunung Antarabangsa dan Dialog Gunung Terkenal Sedunia yang diadakan pada hari Jumaat.

Acara utama lain menyaksikan lebih daripada 10,000 pelari menikmati perlumbaan separuh maraton sepanjang laluan pemandangan karst dengan budaya etnik Bouyei di kawasan pemandangan Wanfenglin pada 10 September.

Aktiviti sokongan seperti pertandingan softball, kem musim panas, pertandingan triatlon, pertandingan memancing liar dan perlumbaan separuh maraton telah diadakan di Xingyi sebelum pembukaan persidangan sementara pertandingan panjat dinding dan perlumbaan berbasikal akan diadakan semasa persidangan.

Xingyi, ibu kota wilayah autonomi prefektur Bouyei dan Miao Qianxinan di wilayah Guizhou, telah menjadi tempat tetap persidangan sejak 2015. Bandar ini mempunyai tasik buatan terbesar China dan tasik air tawar terbesar kelima – Tasik Wangfeng, yang dikenali sebagai syurga untuk sukan air – dan kawasan pemandangan Wanfenglin, kawasan lawatan yang menampilkan puncak karst padat dan berbentuk aneh yang meliputi ratusan kilometer dan disenaraikan oleh Geografi Kebangsaan China sebagai salah satu daripada lima hutan puncak paling indah di negara ini.

SUMBER chinadaily.com.cn