Mining 03 artfotoss Volvo enters long-term collaboration with Boliden to deploy autonomous solutions

GOTHENBURG, Sweden, 13 Sept. 2023Volvo Autonomous Solutions (V.A.S.) dan Boliden telah memasuki kerjasama jangka panjang untuk melaksanakan penyelesaian pengangkutan autonomi sebagai sebahagian daripada operasi Boliden. Kerjasama ini akan merangkumi pelbagai projek termasuk pelaksanaan penyelesaian pengangkutan autonomi di tapak Garpenberg Boliden di Sweden.

V.A.S. dan Boliden telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) di mana kedua-dua syarikat akan bekerjasama dalam pelbagai projek, yang pertama daripadanya akan menjadi pelaksanaan penyelesaian pengangkutan autonomi di Garpenberg yang akan digunakan untuk memindahkan isian batu dari kuari di tapak.

“Sama ada ia adalah mengeluarkan orang daripada persekitaran berbahaya, operasi 24/7 yang tidak terikat dengan waktu bekerja atau mengurangkan pelepasan melalui penggunaan sumber dan aset yang lebih baik – autonomi menawarkan beberapa manfaat yang dapat membantu industri perlombongan dan kuari menangani cabaran paling mendesak mereka. Kami gembira dapat berpasangan dengan Boliden dan menyokong perjalanan mereka menuju masa depan di mana kenderaan autonomi dan manusia bekerja berdampingan untuk menjadikan operasi Boliden lebih selamat, cekap dan mampan,” kata Nils Jaeger, Presiden Volvo Autonomous Solutions.

“Penyelesaian autonomi memberi manfaat kepada keselamatan dan produktiviti. Kerjasama dengan V.A.S. oleh itu sangat penting secara strategik dan kami pastinya gembira dengan projek di Garpenberg yang sudah berjalan. Permintaan untuk logam asas akan meningkat pada masa hadapan dan penyelesaian mampan serta kompetitif akan menjadi kunci dalam penciptaan nilai perlombongan,” kata Mikael Staffas, Presiden dan CEO, Boliden.

Sebagai sebahagian daripada pelaksanaan, V.A.S. akan menyampaikan penyelesaian pengangkutan autonomi lengkap yang merangkumi kenderaan, perkakasan, perisian, bilik kawalan, pembaikan dan penyelenggaraan, dan latihan. Penyelesaian ini akan berdasarkan pemandu maya yang dibangunkan sendiri oleh V.A.S. dan julat trak premium Volvo Trucks. Di samping itu, V.A.S. akan menyediakan pemunggah roda untuk operasi pemuatan.

Untuk menyediakan tapak bagi pelaksanaan trak tanpa pemandu, Boliden akan menyesuaikan operasinya dan membina infrastruktur yang diperlukan.

Projek ini akan bermula pada tahun 2023 dengan fasa ujian dan pembangunan diikuti dengan pelaksanaan dan operasi sepenuhnya autonomi.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:
Ceren Wende
Ketua Pemasaran dan Komunikasi, Volvo Autonomous Solutions
Telefon: + 46 31 322 4536
E-mel: ceren.wende@volvo.com

Mengenai Volvo Autonomous Solutions (V.A.S.)
Penyelesaian pengangkutan autonomi yang ditawarkan oleh Volvo Autonomous Solutions termasuk kenderaan yang dibina khas untuk pemanduan autonomi, pemandu maya, infrastruktur yang diperlukan, operasi, dan sokongan masa aktif serta penyelesaian awan yang mengawal sistem pengangkutan dan mengurus aliran logistik. Penyelesaian yang dibangunkan oleh V.A.S. disesuaikan untuk keperluan setiap pelanggan dan bertujuan untuk menjadikan operasi mereka lebih selamat, produktif dan mampan.

Mengenai Boliden
Visi Boliden adalah untuk menjadi pembekal logam paling mesra alam dan dihormati di dunia. Kami adalah pengeluar logam mampan Eropah dan, dipandu oleh nilai-nilai kami iaitu keprihatinan, keberanian dan tanggungjawab, kami beroperasi dalam eksplorasi, lombong, pelebur dan kitar semula. Kami mempunyai lebih daripada 6,000 pekerja dan mempunyai hasil tahunan sebanyak kira-kira SEK 85 bilion.

Untuk maklumat lanjut, sila layari volvogroup.com
Untuk kemas kini kerap, ikuti kami di Twitter: @volvogroup

Kumpulan Volvo memacu kemakmuran melalui penyelesaian pengangkutan dan infrastruktur, menawarkan trak, bas, peralatan pembinaan, penyelesaian kuasa untuk aplikasi marin dan perindustrian, pembiayaan dan perkhidmatan yang meningkatkan masa aktif dan produktiviti pelanggan kami. Ditubuhkan pada tahun 1927, Kumpulan Volvo komited untuk membentuk landskap masa depan penyelesaian pengangkutan dan infrastruktur mampan. Kumpulan Volvo beribu pejabat di Gothenburg, Sweden, menggaji lebih daripada 100,000 orang dan berkhidmat kepada pelanggan di hampir 190 pasaran. Pada tahun 2022, jualan bersih berjumlah SEK 473 bilion (EUR 45 bilion). Saham Volvo disenaraikan di Nasdaq Stockholm.

Fail-fail berikut boleh dimuat turun:

https://mb.cision.com/Main/39/3833962/2290972.pdf

Volvo enters long-term collaboration with Boliden to deploy autonomous solutions

https://news.cision.com/ab-volvo/i/vasboliden-1860×1050,c3215088

VASBoliden 1860×1050

SUMBER AB Volvo