GM Stock

Unit kereta tanpa pemandu (General Motors (NYSE: GM) Cruise sedang menarik balik semua 950 kenderaan mereka untuk melaksanakan kemaskini perisian penting, dipicu oleh insiden baru-baru ini di mana salah satu kereta mereka terlibat dalam kemalangan dengan pejalan kaki di San Francisco. Syarikat itu berkongsi maklumat ini dalam dokumen yang didedahkan oleh pengawal selia keselamatan awam AS pada hari Rabu.

Menurut pengumuman itu, kemaskini perisian akan memastikan bahawa kenderaan Cruise kekal di tempat sekiranya kejadian serupa berlaku pada masa hadapan. Perkembangan ini berlaku berikutan insiden menakutkan pada 2 Oktober di mana kenderaan tanpa pemandu Cruise terlibat dalam perlanggaran dengan pejalan kaki, menyebabkan pejalan kaki itu diseret sepanjang jalan.

Insiden itu menimbulkan kebimbangan yang serius tentang keselamatan kenderaan autonomi, menyebabkan penguatkuasa California sementara menangguhkan operasi tanpa pemandu Cruise dan menarik balik lesen syarikat itu untuk mengangkut penumpang tanpa pemandu di San Francisco.

Dalam kemalangan malang itu, kenderaan lain, dengan pemandu manusia, pada asalnya mengenai pejalan kaki, menyebabkan mereka terpelanting ke jalan kenderaan autonomi Cruise. Walaupun kenderaan Cruise pada mulanya berhenti, ia kemudian bergerak ke kanan untuk keluar lalu lintas, secara tidak sengaja menyeret pejalan kaki yang cedera kira-kira 20 kaki ke hadapan dan mengunci mereka di bawah salah satu tayarnya, menyebabkan kecederaan kritikal.

Cruise menyatakan dalam dokumen yang dikemukakan kepada Pentadbiran Keselamatan Lebuh Raya Kebangsaan Amerika Syarikat bahawa mereka sudah melaksanakan perisian terbaru dalam kenderaan uji mereka, yang diawasi oleh pemandu keselamatan manusia. Armada tanpa pemandu akan menerima kemaskini perisian sebelum menyambung operasinya.

Dalam satu kenyataan akhbar, unit GM itu menjelaskan bahawa mereka melancarkan penarikan balik walaupun menganggarkan kemalangan serupa dengan risiko kecederaan serius boleh berlaku setiap 10 juta hingga 100 juta batu tanpa kemaskini. Kenyataan itu menekankan komitmen mereka untuk meningkatkan keselamatan dan menunjukkan kesanggupan mereka untuk mengeluarkan penarikan balik tambahan untuk memaklumkan kedua-dua NHTSA dan orang ramai tentang sebarang kemaskini masa hadapan.

Untuk menangani situasi ini, Cruise telah mengambil beberapa langkah, termasuk melantik pegawai keselamatan ketua, menggaji firma undang-undang untuk menilai respon mereka terhadap insiden 2 Oktober, menggaji syarikat kejuruteraan pihak ketiga untuk menyiasat punca teknikal, dan mengambil “tiang” syarikat untuk menekankan keselamatan dan ketelusan.

Masalah yang dihadapi oleh Cruise mungkin akan melambatkan pelaksanaan kenderaan autonomi sepenuhnya membawa penumpang tanpa pemandu manusia, serta menyebabkan peraturan persekutuan yang lebih kukuh dalam sektor kenderaan autonomi.

Pentadbiran Keselamatan Lebuh Raya Kebangsaan (NHTSA) melancarkan siasatan pada 16 Oktober mengenai empat laporan menunjukkan bahawa kenderaan Cruise mungkin tidak menunjukkan kehati-hatian yang sewajarnya terhadap pejalan kaki, termasuk dua kecederaan, termasuk insiden 2 Oktober. Aduan-aduan ini berkaitan dengan kenderaan yang beroperasi secara autonomi dan menghampiri pejalan kaki di atau berhampiran jalan raya, termasuk laluan pejalan kaki di seberang jalan yang menjadi laluan perjalanan yang dirancang.

Cruise mendedahkan dalam dokumen yang dikemukakan kepada NHTSA bahawa sistem pemanduan automatik mereka direka bentuk untuk menarik diri dan keluar lalu lintas dalam beberapa senario untuk meminimakan risiko keselamatan dan gangguan lalu lintas berikutan perlanggaran. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, seperti pejalan kaki di jalan kenderaan, menarik diri bukanlah tindak balas yang sewajarnya. Sistem Cruise salah mengelaskan perlanggaran sebagai impak sisi dan mengarahkan kenderaan autonomi itu cuba menarik diri, secara tidak sengaja memindahkan individu ke hadapan daripada kekal di tempat.

Walaupun Jabatan Motor Kenderaan tidak menjelaskan sebab-sebab khusus untuk menangguhkan lesen Cruise, agensi itu menuduh Cruise menyatakan maklumat keselamatan yang salah tentang teknologi autonomi mereka. Pembatalan ini mengikuti siri insiden yang menimbulkan kebimbangan tentang cabaran keselamatan dan operasi yang dibawa oleh robotiksi Cruise.

General Motors mempunyai rancangan berani untuk Cruise, dengan jangkaan menjana pendapatan tahunan sebanyak AS$1 bilion daripada unit autonomi itu menjelang 2025, peningkatan besar daripada AS$106 juta pendapatan yang dijana tahun lalu. GM baru-baru ini menghentikan pengeluaran Origin, kenderaan sepenuhnya autonomi yang direka untuk Cruise menyediakan perkhidmatan pengangkutan bersama, tetapi pengeluaran dijangka bermula semula di kilang berhampiran Detroit sebaik Cruise menyambung semula perkhidmatan pengangkutan autonomi mereka.