UBER Stock

(Uber) (NYSE: UBER) yakin dengan keuntungan suku keempat yang lebih baik kerana menjangkakan permintaan yang meningkat untuk perkhidmatan penghantaran makanan dan pengangkutan semasa musim perayaan.

Uber sedang berhadapan dengan persaingan ketat daripada Lyft, yang telah mengurangkan harga untuk menarik pelanggan, sementara kebimbangan tentang permintaan pengangkutan berkongsi telah timbul disebabkan oleh inflasi yang berterusan. Walau bagaimanapun, Ketua Eksekutif Uber, Dara Khosrowshahi, kekal optimis tentang prospek syarikat, dengan menyatakan, “Permintaan pengguna pada platform kami kekal sihat ketika kami memasuki tempoh paling sibuk tahun ini.”

Khosrowshahi juga menekankan bahawa trend positif ini berterusan ke suku keempat, dengan Oktober melihat rekod sepanjang masa untuk jumlah perjalanan dan tempahan kasar, didorong oleh kekuatan dalam kedua-dua perkhidmatan mobiliti dan penghantaran.

Uber telah meramalkan keuntungan inti terselaras suku keempatnya akan berada dalam julat antara $1.18 bilion hingga $1.24 bilion, melepasi anggaran sebanyak $1.15 bilion, seperti dilaporkan oleh data LSEG. Tempahan kasar, yang mewakili jumlah keseluruhan yang diperoleh daripada perkhidmatannya, dijangka berada antara $36.5 bilion hingga $37.5 bilion, berbanding jangkaan sebelumnya sebanyak $36.31 bilion.

Analis di William Blair juga menyatakan keyakinan terhadap prestasi Uber, dengan menyatakan bahawa rekod 6.5 juta pemandu aktif semasa suku ketiga sebagai tanda kekuatan. Mereka percaya Uber berada dalam kedudukan yang baik untuk mencapai keputusan yang hebat.

Optimisme mengenai permintaan perjalanan semasa musim perayaan tidak terhad kepada Uber; ia dijangka akan memberi manfaat kepada Lyft juga, yang dijadualkan untuk melaporkan keputusannya pada hari Rabu.

Dalam suku ketiga, pertumbuhan pendapatan Uber melambat ke tahap terendah sejak 2021, mencapai $9.29 bilion, yang kurang daripada anggaran sebanyak $9.52 bilion. Walau bagaimanapun, keuntungan inti terselaras Uber sebanyak $1.09 bilion melepasi jangkaan sebanyak $1.02 bilion. Bagaimanapun, keuntungan bersih sesahamnya gagal memenuhi anggaran sebanyak 2 sen.

Saham Uber mengalami peningkatan 1% dalam perdagangan awal, berikutan aktiviti pra-pasaran yang tidak menentu.