1 5 The LUMIX G9II

Tangkap Momen Penting

 • Sensor dan Enjin Baru yang Menawarkan Prestasi Fotografi yang Luar Biasa
 • Teknologi PDAF dilaksanakan dalam Siri G LUMIX buat Kali Pertama
 • Model Micro Four Thirds Bendera untuk Imej Diam dengan Peningkatan Prestasi Kelajuan Tinggi dan Ergonomik

NEWARK, N.J., 12 Sept. 2023 — Panasonic berbangga untuk mengumumkan pelancaran kamera cermin muka digital LUMIX G9II, dilengkapi dengan sensor baru dan Teknologi Fokus Auto Fasa Pengesanan (PDAF). LUMIX G9II adalah kamera pertama dalam siri LUMIX G Micro Four Thirds Panasonic yang menampilkan teknologi PDAF.


Panasonic mengumumkan pelancaran kamera cermin muka digital LUMIX G9II, dilengkapi dengan sensor baru dan teknologi Fokus Auto Fasa Pengesanan (PDAF). LUMIX G9II adalah kamera pertama dalam siri LUMIX G Micro Four Thirds Panasonic yang menampilkan teknologi PDAF.

Sejajar dengan keperluan yang semakin meningkat untuk menghasilkan karya seni dan fotografi yang sangat kreatif dengan menggunakan pelbagai kaedah, model baru ini mencipta imej resolusi tinggi, kualiti tinggi dan warna kaya terus dari kamera. Selain itu, dengan teknologi fokus auto baru yang menggabungkan kepakaran terkumpul Panasonic dalam teknologi pengiktirafan dengan PDAF, dan mod penembakan rafalan kelajuan tinggi yang memastikan momen penting sentiasa ditangkap, model baru ini menawarkan peningkatan kuasa dan prestasi kelajuan tinggi yang ketara. Kamera ini menyokong jurugambar dari pelbagai bidang dengan menggunakan sistem yang boleh digabungkan dengan kanta siri LUMIX G Micro Four Thirds yang padat dan ringan untuk fleksibiliti maksimum.

Sensor Live MOS 25.2 megapiksel yang baru dan enjin baru menghasilkan imej resolusi tinggi dalam kualiti yang luar biasa dengan nada warna yang kaya, sementara teknologi hibrid PDAF membolehkan fokus auto yang tepat dan penjejakan subjek bergerak pantas. Selain itu, penembakan rafalan pada 60 fps dalam mod AFC dan rakaman pra-semburan SH*1 yang bermula sebelum picu dilepaskan memastikan momen penting sentiasa ditangkap, walaupun dengan subjek yang bergerak secara dinamik.

Sistem penstabilan imej LUMIX yang popular dipertingkatkan lagi, menggabungkan B.I.S. badan 8-henti*2, Dual I.S. 2 5-paksi 7.5-henti*3, dan I.S. Aktif lanjutan untuk penstabilan video imej yang luar biasa. Gabungan fungsi-fungsi ini memberikan sokongan yang lebih besar untuk pengambilan gambar pegang tangan adegan dinamik yang sebelum ini sukar ditangkap. Di samping itu, pencipta boleh menikmati gaya monokrom dipertingkatkan dengan LEICA Monokrom baru dan REAL TIME LUT untuk tetapan warna pilihan.

Melalui kamera cermin muka digital generasi seterusnya ini, Panasonic berhasrat untuk memenuhi keperluan pencipta yang mengejar kaedah pengekspresan kreatif yang melampaui sempadan fotografi dan videografi.

Ciri-ciri Utama

1. Dilengkapi dengan sensor baru, enjin baru, dan pelaksanaan PDAF pertama dalam Siri G LUMIX untuk prestasi fotografi dan respons kelajuan tinggi yang luar biasa

 • Sensor Live MOS 25.2 megapiksel baru untuk resolusi tinggi dan respons kelajuan tinggi (13+ henti*4 V-Log/V-Gamut, Dynamic Range Boost*5)
 • Enjin baru yang mencapai imej bertekstur semula jadi tiga dimensi dan memastikan pemprosesan video kelajuan tinggi bitrate tinggi
 • Penggunaan teknologi pengiktirafan berasaskan AI baru (dibangunkan menggunakan teknologi pembelajaran mendalam) untuk pengiktirafan fokus auto masa nyata yang kini mengenali kereta, motosikal, dan mata haiwan untuk ketepatan yang lebih baik dalam pengiktirafan subjek

2. Prestasi kelajuan tinggi termaju untuk memastikan momen penting sentiasa ditangkap

 • Penembakan rafalan pada 60 fps dalam mod AFC dan memori penimbal diperkuat untuk penembakan rafalan berterusan melebihi tiga saat untuk memastikan penangkapan momen sasaran
 • Rakaman pra-semburan SH*1 yang boleh memulakan pengambilan gambar sehingga 1.5 saat sebelum picu dilepaskan dan mengambil kira-kira 113 gambar berturut-turut
 • Sistem penstabilan imej yang kukuh dengan B.I.S. badan 8-henti*2, Dual I.S. 2 5-paksi 7.5-henti*3, dengan pembetulan herotan perspektif untuk video, dan mod tinggi untuk I.S. Aktif lanjutan
 • Sistem kamera sangat mudah alih digabungkan dengan julat kanta siri LUMIX G yang padat, ringan, dan pelbagai

3. Mod baru memperluas kemungkinan fotografi kreatif

 • Fungsi REAL TIME LUT yang membolehkan pengekspresian warna diperibadikan melalui penggunaan fail LUT
 • Mod monokrom dipertingkatkan dengan penambahan LEICA Monokrom baru untuk kontras hitam-putih yang mendalam
 • Mod resolusi tinggi 100 megapiksel pegang tangan dan mod Live View Composite untuk memperluas julat pilihan fotografi

4. Titik permulaan untuk penciptaan video

 • Rakaman sensor penuh 4:2:0 10-bit 5.8K (4:3) / 5.7K (17:9) membolehkan pilihan bingkai fleksibel untuk pelbagai format media sosial
 • 4:2:0 10 bit C4K/4K 120p/100p membolehkan video gerak perlahan
 • Video Apple ProRes*6, yang menyampaikan kualiti imej tinggi pada mampatan rendah, mengurangkan beban pada komputer semasa pasca produksi dan membenarkan penyuntingan tidak linear tanpa transkoding, meringkaskan aliran kerja anda dari permulaan hingga akhir.
 • Rakaman dan main balik disokong menggunakan SSD luaran melalui USB
 • Teknologi I.S. Aktif membetulkan gegaran ketika mengambil gambar sambil bergerak

LUMIX G9II akan tersedia di rakan saluran bernilai pada awal November dengan harga runcit yang dicadangkan $1899.99.

*1 Apabila suhu persekitaran tinggi atau rakaman Pra-Semburan dilakukan secara berterusan, walaupun anda menekan picu separuh jalan, Pra-Semburan mungkin tidak beroperasi untuk melindungi kamera daripada terlebih panas. Tunggu sehingga kamera sejuk.
*2 Berdasarkan piawaian CIPA [Arah Yaw/Pitch: jarak fokus f=60mm (setara filem 35mm f=120mm), apabila H-ES12060 digunakan.
*3 Berdasarkan piawaian CIPA [Arah Yaw/Pitch: jarak fokus f=140mm (setara filem 35mm f=280mm), apabila H-FSA14140 digunakan.
*4 Apabila mengambil video pada tetapan melebihi 60 fps (termasuk mod perlahan dan pantas), julat luminans memberikan 12+ henti.
*5 Peningkatan julat dinamik tidak akan berfungsi apabila mengambil video pada tetapan melebihi 60 fps (termasuk mod perlahan dan pantas), apabila menggunakan fungsi semburan SH untuk imej diam, dan apabila menggabungkan kelajuan penutup perlahan melebihi 1/15 saat dengan ISO.
*6 Apple dan ProRes adalah tanda dagangan atau tanda dagangan berdaftar Apple Inc. di Amerika Syarikat dan/atau negara-negara lain.- Sila lihat laman web untuk maklumat prestasi video, butiran, dan spesifikasi LUMIX G9II.