image1 Nuclear Power Gains Momentum as Global Energy Concerns Resurface Amidst Geopolitical Tensions

Pada awal tahun ini, dunia bernafas lega secara kolektif. Musim sejuk Eropah yang ringan menyebabkan penurunan harga tenaga kerana Eropah berdiversifikasi jauh dari gas Rusia. Inflasi kelihatan berundur, dan ekonomi global menunjukkan ketahanan. Dengan optimis, ahli analisis di JP Morgan mengumumkan, “Hai harga gas yang lebih rendah, selamat tinggal resesi.” Walau bagaimanapun, ilusi kestabilan segera hancur.

Hanya apabila dunia fikir ia telah mendapat keciciran dengan penurunan harga tenaga Eropah dan janji pertumbuhan selepas pandemik, konflik Israel-Hamas muncul sebagai peringatan tegas bahawa masalah itu jauh dari selesai.

Landskap ekonomi, kelihatan pulih, sekali lagi terancam oleh tarian rumit geopolitik, bekalan dan permintaan.

Harga gas Eropah, sudah menunjukkan trend naik sebelum konflik Gaza, telah melonjak lebih daripada sepertiga sejak Oktober. Harga minyak juga menyaksikan peningkatan tajam, meningkat lebih $20 setong sejak Jun. Walaupun pakar percaya konflik itu mungkin tidak meluas untuk melibatkan seluruh Timur Tengah, kesannya terhadap ekonomi dunia tidak dapat dinafikan.1

Namun, dalam masa yang genting ini, obor harapan mungkin sedang bersinar: tenaga nuklear. Negara-negara bergelut untuk menangani keperluan tenaga mereka, naratif global tentang tenaga nuklear mengalami perubahan.

Sokongan untuk reaktor sedia ada dan baru sedang berkembang di negara seperti Jepun, Korea Selatan, UK dan AS. Sementara itu, pembangunan Reaktor Modular Kecil (SMR) menambah dimensi baharu kepada potensi nuklear.2

Sektor tenaga nuklear global dijangka meningkatkan kapasitinya sebanyak 75% dalam tahun-tahun akan datang, menurut Persatuan Tenaga Nuklear Sedunia, yang boleh menyebabkan defisit uranium jika inisiatif penambangan baru tidak diambil dengan segera.3

Untungnya, minat semula dalam tenaga nuklear, lebih dibakar oleh kebimbangan yang berkembang tentang keselamatan tenaga, telah menyebabkan peningkatan pelaburan ke dalam eksplorasi uranium, dan banyak mempunyai mata mereka pada daerah uranium terbesar dan tertinggi gradenya di dunia, Lembangan Athabasca dan rumah kepada lombong uranium McArthur River Cameco, lombong uranium tertinggi gradenya di dunia.

Sejak permulaan kebangkitan nuklear, kawasan itu telah menyaksikan peningkatan syarikat eksplorasi yang mencari untuk mengisi jurang bekalan. Syarikat seperti COSA Resources Corp. (TSXV:COSA) (OTCQB:COSAF) (FSE:SSKU), penjelajah uranium terkemuka dengan portfolio tanah yang berkembang terletak berhampiran dengan beberapa penemuan utama Athabasca.

Dikendalikan oleh pasukan Geologi Uranium pemenang anugerah, Cosa Resources’ pasukan termasuk Pengerusi Steve Blower, bekas VP Eksplorasi di IsoEnergy dan Denison Mines, yang memimpin penemuan Hurikan dan Gryphon; Penasihat Strategik Craig Parry, yang bersama-mengasaskan NexGen dan IsoEnergy, menyumbang kepada penemuan Anak Panah dan Hurikan; Presiden & CEO Keith Bodnarchuk, yang memandu strategi di IsoEnergy dan menjelajahi fosfus Phoenix dan Gryphon dengan Denison Mines; VP Eksplorasi Andy Carmichael yang penting dalam penemuan Hurikan dan anggaran sumber di IsoEnergy; dan Justin Rodko, yang memainkan peranan utama dalam pasukan penemuan Hurikan sebagai Geolog Kanan di IsoEnergy.

Rekod Penemuan Uranium Athabasca Basin

Cosa Resources memegang portfolio ekstensif harta tanah eksplorasi uranium yang merangkumi 161,536 hektar di Lembangan Athabasca, termasuk projek terkemuka seperti Ursa, Orion dan Astro yang diletakkan secara strategik berhampiran koridor uranium subur seperti yang menjadi tuan rumah lombong utama seperti McArthur River dan Cigar Lake Cameco.

Cosa’s harta tanah Ursa adalah yang terbesar pada 57,000 hektar dan terletak kira-kira 45 kilometer barat lombong uranium McArthur River Cameco. Harta tanah Ursa menangkap hampir 70 km Zon Geseran Cable Bay, mungkin satu-satunya koridor uranium timur Athabasca yang tersisa yang belum menghasilkan penemuan utama, terutamanya kerana kekurangan eksplorasi moden.

Begitu juga, Orion diletakkan kira-kira 34 km dari McArthur River, di persimpangan dengan koridor uranium Larocque.

Cosa Resources baru-baru ini mengumumkan penyelesaian geofizik seluruh projek di harta tanah Ursa dan Orion mereka. Termasuk dalam pengumuman:

    • Lebih daripada 110 km trend konduktif dasar ditakrifkan, termasuk lebih 100 km di Ursa dan lebih 10 km di Orion.
    • Struktur dasar berskala besar yang berakar dalam penting untuk pembentukan deposit uranium Athabasca ditafsirkan hadir di kedua-dua Projek.
    • Anomali konduktif berskala km yang disandarkan pasir, menunjukkan zon alterasi hidrotermal ciri-ciri deposit uranium Athabasca hadir.
    • Sebelas kawasan sasaran awal ditakrifkan, tiada yang pernah diuji melalui penggerudian sejarah.
    • Syarikat itu aktif mengejar kerja lanjutan termasuk geofizik tanah dan penggerudian berlian.

Cosa’s Presiden dan CEO, Keith Bodnarchuk menyatakan bahawa usaha eksplorasi terdahulu di kawasan itu berdasarkan teknologi geofizik udara lapuk dan data terhad dari tinjauan medan elektromagnetik (EM) kecil skala, membatasi pemahaman sepenuhnya tentang potensi kawasan itu.

Untungnya, Cosa’s pelaburan dalam tinjauan moden dan menyeluruh telah memberikan pandangan yang lebih tepat dan meluas tentang prospek di Ursa dan Orion. Menurut model konduktiviti 3D baharu, semua 15 lubang penggerudian sejarah dilaksanakan di kawasan rendah keutamaan. Untungnya juga mengenal pasti 11 kawasan sasaran awal utama, menetapkan Cosa Resources untuk maju eksplorasi di Ursa dan Orion pada 2024 dan seterusnya.

Klik di sini untuk maklumat lanjut mengenai COSA Resources Corp. (TSXV:COSA) (OTCQB:COSAF) (FSE:SSKU)

Penafian

1) Penulis Artikel, atau ahli isi rumah atau keluarga penulis, tidak mempunyai sekuriti mana-mana syarikat yang disenaraikan dalam Artikel ini. Penulis menentukan syarikat mana yang akan dimasukkan dalam artikel ini berdasarkan penyelidikan dan pemahaman sektor.

2) Artikel ini dikeluarkan atas nama dan disponsori oleh, Cosa Resources Corp. Market Jar Media Inc. telah atau dijangka menerima daripada Agensi Pemasaran Digital Cosa Resources Corp. (Native Ads Inc.) enam puluh satu ribu tujuh ratus enam puluh USD untuk 31 hari (23 hari kerja).

3) Pernyataan dan pendapat yang dinyatakan adalah pendapat penulis dan bukan Market Jar Media Inc., pengarahnya atau pegawai. Penulis sepenuhnya bertanggungjawab terhadap kesahihan pernyataan. Penulis sepenuhnya bertanggungjawab untuk kesahihan pernyataan. Penulis sepenuhnya bertanggungjawab untuk kesahihan pernyataan.