Syarikat tembakau sentiasa cuba mencari cara untuk meningkatkan imej awam mereka. Adakah ini mungkin? Beberapa inisiatif hijau oleh syarikat tembakau telah dilihat sebagai pencucian hijau. Kerajaan menerima inisiatif hijau ini dan beberapa masih memerlukan penambahbaikan. Bolehkah industri tembakau berbuat lebih?

Mencuba penambahbaik imej ini mungkin berbaloi, dengan anggaran 1.3 bilion pengguna produk tembakau. Inisiatif hijau dan produk bebas tembakau, termasuk pilihan bebas asap dan bebas meludah, seperti Zyn pouches dan Lix pouches, mungkin saja menawarkan hasil positif yang tidak dijangka.

Pencucian Hijau dan Syarikat Tembakau

Pergerakan pencucian hijau dipercayai telah bermula pada tahun 2000-an dan dikatakan mendapat keuntungan daripada amalan memusnahkan alam sekitar. Pencucian hijau digunakan dalam industri kontroversi seperti industri tembakau.

Mereka mempersembahkan produk mereka yang memusnahkan alam sekitar sebagai mampan. Tetapi bagaimana dengan berjuta-juta orang yang menggunakan dan membeli produk itu? Adakah industri tembakau layak untuk terus membahagiakan penggunanya? Ada yang berpendapat bahawa kebahagiaan dari tembakau mengorbankan nyawa, tetapi begitu juga gula.

Penebangan hutan dan bahan kimia berat yang digunakan dalam tanaman ditambah dengan sisa besar yang dihasilkan dalam pembuatan memberi nama buruk. Namun, kesan ini juga boleh dikenal pasti dalam bentuk pertanian dan pembuatan lain.

Walaupun industri tembakau sedang didemonkan, beberapa industri lain dengan amalan yang dipersoalkan menggunakan konsep pencucian hijau yang sama. Baca terus untuk melihat apa yang telah dilakukan industri tembakau untuk inisiatif hijau.

Masalah Berkaitan dengan Penanaman dan Pengeringan Tembakau

Berikut adalah beberapa masalah yang berkaitan dengan penanaman dan pengeringan tembakau:

Penebangan Hutan

Tanah yang digunakan untuk menanam tembakau mesti dibersihkan dan pokok serta tumbuhan lain mesti dibuang. Kebanyakan ladang tembakau terletak di negara yang kekurangan makanan dan kemudian dieksport. Kayu juga diperlukan dalam pengeringan daun tembakau. Anggaran 50 juta pokok ditebang setiap tahun untuk penanaman tembakau dan pemprosesan.

Biodegradasi

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan bahawa penebangan hutan telah mengakibatkan kehilangan kepelbagaian biologi di 13 negara di seluruh dunia. Penanaman tembakau membawa kepada degradasi tanah. Petani juga membersihkan tanah yang menjadi rumah kepada haiwan dan spesies yang berbeza dengan membakar hutan. Kehilangan ini tidak dapat dipulihkan.

Kesihatan Petani Terjejas

Petani mungkin menghadapi risiko kesihatan apabila menggunakan racun perosak. Selain itu, terdapat penyakit tembakau yang disebut Green Tobacco Sickness (GTS). Ini berlaku apabila nikotin diserap melalui kulit anda, terutama apabila bersentuhan ketika basah. Gejala termasuk loya, sakit kepala, muntah-muntah, pening, kejang dan kelemahan.

Degradasi Tanah

Penanaman tembakau telah dikaitkan dengan degradasi tanah dan penebangan hutan. Kesuburan tanah terjejas melalui herbisida dan racun perosak, mengurangkan kesuburannya.

Racun Perosak

Kuantiti racun perosak dan baja yang besar mengekalkan hasil tanaman yang baik. Penggunaan racun perosak ini menyebabkan pencemaran tanah dan air.

Inisiatif Hijau oleh Industri Tembakau

Syarikat tembakau menggunakan tanggungjawab sosial korporat dan ketiadaan peraturan alam sekitar antarabangsa untuk menunjukkan keprihatinan terhadap masalah ekologi yang disebabkan oleh penanaman dan pengeringan tembakau.

  • Mereka sepenuhnya membiayai mana-mana program penghutanan semula di negara membangun yang tidak mampu melakukannya sendiri. Industri itu kemudian dikatakan membina pengaruh daripada ini.
  • Mereka telah mengambil masa untuk menubuhkan syarat-syarat mampan yang memenuhi keperluan masalah alam sekitar yang disebabkan oleh penanaman dan pengeringan tembakau.
  • Kumpulan kemampanan mengiktiraf inisiatif mereka sebagai sah.
  • Mencipta produk yang kurang berasing untuk cuba mengurangkan kesan merokok pasif.
  • Mencipta kesedaran tentang bahaya tembakau.

Contoh Program Mampan

Syarikat tembakau telah menubuhkan beberapa inisiatif untuk mewujudkan program mampan untuk alam sekitar. Ini adalah contohnya:

Program Tembakau Mampan oleh British American Tobacco (BAT)

Program ini pada mulanya dipanggil Tanggungjawab Sosial dalam Pengeluaran Tembakau (SRTP) dan berjalan selama 15 tahun sebelum menukarnya kepada Program Tembakau Mampan pada tahun 2016. Program menyeluruh industri ini dibangunkan untuk bekerjasama dengan pengilang lain untuk melaksanakan amalan terbaik.

Program ini juga menggunakan piawaian antarabangsa. Ia juga bertujuan untuk terus meningkatkan impaknya terhadap kemampanan.

Setiap tahun melalui program ini, semua pengeluar tembakau melengkapkan penilaian kendiri dan kajian semula penilaian risiko. Operasi daun dan pembekal mengumpul kriteria untuk ladang melalui proses pemantauan.

Data untuk penilaian STP dikumpul menggunakan alat pemantauan digital Pengurusan Kelestarian Petani.

Jawatankuasa Pengarah, gabungan ahli industri, termasuk BAT, mentadbir STP. Penglibatan semasa dengan pembekal dan pemegang kepentingan telah menjadi cabaran untuk berevolusi dan meningkatkannya. Program ini terus berusaha untuk penambahbaikan.