HONG KONG, 15 Sept. 2023Standard Chartered mengumumkan penandatanganan Perjanjian Kerjasama dengan Jabatan Ekonomi dan Pelancongan Dubai untuk secara bersama mempromosikan pertumbuhan perniagaan dan peluang pembangunan antara Hong Kong dan Dubai.

Standard Chartered DET Perjanjian Penandatanganan

Perjanjian itu ditandatangani oleh Mary Huen, Ketua Pegawai Eksekutif, Hong Kong, Standard Chartered, dan Hadi Badri, Ketua Pegawai Eksekutif, Perbadanan Pembangunan Ekonomi Dubai, Jabatan Ekonomi dan Pelancongan Dubai.

Menurut Perjanjian itu, Standard Chartered Hong Kong dan Jabatan Ekonomi dan Pelancongan Dubai akan memperdalam kerjasama dalam pelbagai bidang strategik antara Hong Kong dan Dubai, termasuk:

  • mempromosikan pertumbuhan aktiviti pasaran modal, pejabat keluarga, pengurusan aset, fintech dan industri aset maya;
  • membangunkan penyelesaian pembiayaan hijau dan mampan yang inovatif;
  • membangunkan penyelesaian inovatif untuk menyokong pembiayaan perdagangan dan komoditi untuk import, eksport dan eksport semula; dan
  • mempromosi pengeraman dan pembangunan permulaan dan penyedia perkhidmatan berasaskan teknologi baharu yang membangunkan penyelesaian berasaskan teknologi terkini untuk transaksi perbankan, kewangan, pelaburan dan pasaran modal.

Standard Chartered dan Jabatan Ekonomi dan Pelancongan Dubai juga akan menubuhkan kumpulan kerja bersama untuk membincangkan bagaimana mencapai objektif ini.

Rola Abu Manneh, Ketua Pegawai Eksekutif, Standard Chartered, UAE, berkata: “Dalam era keterhubungan global ini, perkongsian kami dengan Perbadanan Pembangunan Ekonomi Dubai menandakan tonggak penting bagi kami. Kami komited untuk memudahkan perkhidmatan perbankan yang lancar kepada organisasi dan pelabur dalam koridor UAE-Hong Kong. Memorandum Persefahaman ini bukan sahaja menggalakkan perdagangan dan kecairan tetapi juga menekankan dedikasi kami untuk mempromosikan kewangan mampan sambil memanfaatkan rangkaian global kami yang luas untuk menghubungkan perniagaan dan individu di kedua-dua sisi koridor kepada peluang di seluruh dunia.”

Hadi Badri, Ketua Pegawai Eksekutif, Perbadanan Pembangunan Ekonomi Dubai, Jabatan Ekonomi dan Pelancongan Dubai menambah: “Dengan bergabung dengan rakan kongsi seperti Standard Chartered, kami bertujuan untuk mewujudkan platform rentas sempadan untuk mempercepatkan peluang perdagangan dan pertukaran inovasi di seluruh ekonomi yang paling pesat berkembang di dunia. Membina kedudukan Dubai sebagai pintu masuk ke Timur Tengah, Afrika dan seterusnya; perjanjian itu memberi syarikat dari seluruh Asia akses kepada kekayaan sumber daya dan kepakaran untuk mengukuhkan rancangan pengembangan dan pertumbuhan mereka. Kami berharap dapat bekerjasama rapat dengan rakan kongsi kami di Standard Chartered untuk membantu klien dan pelanggan mereka menubuhkan operasi yang berjaya di Dubai.”

Untuk berkongsi pandangan tentang bagaimana perniagaan global dapat menangkap peluang yang timbul daripada peningkatan keterhubungan antara China dan Timur Tengah, Standard Chartered mengadakan perbincangan panel di Sidang Kemuncak Jalur dan Jalan yang dianjurkan oleh Kerajaan Kawasan Pentadbiran Khas Hong Kong dan Dewan Pembangunan Perdagangan Hong Kong (“HKTDC”). Penceramah termasuk Hadi Badri, CEO, Perbadanan Pembangunan Ekonomi Dubai, DET, Benjamin Hung, CEO, Asia, Standard Chartered, Dr Patrick Lau, Timbalan Pengarah Eksekutif, HKTDC, H.E. Hussain Mohammed Al Mahmoudi, CEO, Taman Penyelidikan Teknologi & Inovasi Sharjah, Rola Abu Manneh, CEO, UAE, Standard Chartered, dan Karen Ng, Ketua, Pembukaan China & Pengantarabangsaan RMB, Standard Chartered. Sekitar 200 pemimpin perniagaan dan kewangan menyertai acara itu dan menyaksikan pertukaran Perjanjian oleh Mary Huen dan Hadi Badri.

Standard Chartered

Kami adalah kumpulan perbankan antarabangsa terkemuka, dengan kehadiran di 53 pasaran yang paling dinamik di dunia dan melayani pelanggan di 64 pasaran lagi. Tujuan kami adalah untuk mendorong perdagangan dan kemakmuran melalui kepelbagaian unik kami, dan warisan serta nilai-nilai kami dinyatakan dalam janji jenama kami, di sini untuk kebaikan.

Standard Chartered PLC disenaraikan di Bursa Saham London dan Hong Kong.

Sejarah Standard Chartered di Hong Kong bermula pada tahun 1859. Ia kini merupakan salah satu daripada tiga bank penerbit nota di SAR Hong Kong. Standard Chartered menubuhkan perniagaan Hong Kong-nya pada 1 Julai 2004, dan kini beroperasi sebagai bank berlesen di Hong Kong di bawah nama Standard Chartered Bank (Hong Kong) Limited, anak syarikat milik penuh Standard Chartered PLC.

Untuk cerita dan pendapat pakar yang lebih banyak, sila layari Insights di sc.com. Ikuti Standard Chartered di Twitter, LinkedIn dan Facebook.

Jabatan Ekonomi dan Pelancongan Dubai

Jabatan Ekonomi dan Pelancongan Dubai adalah pihak berkuasa utama untuk perancangan, penyeliaan, pembangunan dan pemasaran sektor ekonomi utama Dubai. Jabatan ini bertanggungjawab untuk spektrum penuh perkhidmatan dari pembangunan ekonomi, pelesenan dan pengelasan hingga pemasaran dan promosi sektor ekonomi utama. Melalui kerjasama dan perkongsian dengan entiti sektor awam dan swasta, jabatan ini mempromosikan visi Dubai dan membangunkan strategi untuk menarik pelancong, bakat dan pelaburan dalam negeri.

Foto – https://www.malaysianbuzz.com/wp-content/uploads/2023/09/f2f55eef-standard_chartered_det_agreement_signing.jpg