SEATTLE, 12 Sept. 2023 – Boeing [NYSE: BA] dan SMBC Aviation Capital hari ini mengumumkan syarikat pajakan pesawat itu memesan 25 buah 737-8. Pesanan baru ini meningkatkan bekalan 737 MAX SMBC kepada 81 buah jet 737 MAX yang memberi tumpuan kepada pasaran memimpin 737-8.


SMBC Aviation Capital Orders 25 Boeing 737 MAX Jets. (Boeing image)

Dengan permintaan perjalanan meningkat di seluruh dunia, syarikat pajakan ingin meningkatkan portfolio pesawat sehala mereka untuk memberi syarikat penerbangan lebih banyak jet yang cekap bahan bakar dan mampu beroperasi merentasi pelbagai rangkaian laluan.

“Kami gembira dapat menyimpulkan pesanan lanjutan ini dengan rakan kongsi jangka panjang kami Boeing dan kami menantikan kerjasama rapat dengan mereka pada masa depan. Transaksi ini menunjukkan komitmen kami untuk menyediakan pelanggan kami dengan pesawat teknologi terkini dan paling cekap bahan bakar, ketika mereka berusaha memenuhi objektif kelestarian mereka sendiri dan mengurangkan kos operasi,” kata Peter Barrett, Ketua Pegawai Eksekutif SMBC Aviation Capital. “Pelanggan kami telah menunjukkan permintaan jelas dan jangka panjang untuk 737 MAX dan perluasan saluran pesanan kami memposisikan SMBC Aviation Capital untuk pertumbuhan masa depan dalam latar belakang pemulihan perjalanan udara global yang kukuh.”

737-8 memberi fleksibiliti merentasi rangkaian syarikat penerbangan sambil mengurangkan penggunaan bahan bakar dan pelepasan sehingga 20% dan purata. Setiap pesawat akan menjimatkan sehingga 8 juta paun pelepasan CO2 setiap tahun berbanding pesawat yang digantikan. Boeing telah mengamankan lebih daripada 400 pesanan keluarga 737 MAX pada tahun 2023.

“Sebagai salah satu syarikat pajakan pesawat terkemuka industri, keputusan SMBC untuk meningkatkan bekalan 737 MAX dengan pesanan 25 buah 737-8 menunjukkan keyakinannya terhadap nilai pesawat itu membawa kepada syarikat penerbangan pelanggannya,” kata Stan Deal, presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Boeing Commercial Airplanes. “Ketangkasan luar biasa 737-8 dan kecekapan bahan bakar yang tidak tertandingi menjadikannya aset utama bagi komuniti pajakan dalam usaha membantu syarikat penerbangan mencapai matlamat kelestarian dan kecekapan.”

737-8 memuatkan 162 hingga 210 penumpang bergantung pada konfigurasi dengan julat 3,500 batu nautika dan beroperasi secara menguntungkan pada laluan jarak dekat dan sederhana.

Mengenai SMBC Aviation Capital
Berpusat di IFSC di Dublin, Ireland, SMBC Aviation Capital adalah syarikat pajakan pesawat operasi kedua terbesar di dunia mengikut bilangan pesawat, dengan pesawat dimiliki, diurus dan komited hampir 900 buah. Syarikat ini memberi tumpuan kepada jenis pesawat sempit yang paling canggih dari segi teknologi, cekap bahan bakar, menyediakan pelanggan di seluruh dunia dengan pesawat yang mereka perlukan untuk mengembangkan perniagaan mereka dengan jayanya. Ditubuhkan pada tahun 2001, syarikat ini telah diperoleh pada tahun 2012 oleh konsortium yang terdiri daripada dua syarikat terbesar Jepun SMFG dan Sumitomo Corporation. Untuk maklumat tambahan, sila layari laman web SMBC Aviation Capital di https://www.smbc.aero/.

Mengenai Boeing
Sebagai syarikat aeroangkasa global terkemuka, Boeing membangunkan, mengilang dan perkhidmatan kapal terbang komersial, produk pertahanan dan sistem angkasa lepas untuk pelanggan di lebih 150 negara. Sebagai pengeksport teratas AS, syarikat ini memanfaatkan bakat pembekal global untuk memajukan peluang ekonomi, kelestarian dan impak masyarakat. Pasukan pelbagai Boeing komited untuk berinovasi untuk masa depan dan mengamalkan nilai-nilai teras syarikat keselamatan, kualiti dan integriti. Ketahui lebih lanjut di www.boeing.com.

Media Hubungan Boeing
media@boeing.com

SUMBER Boeing