4 3 Seurat Technologies Raises $99M to Deploy Local Printing Factories, Decarbonize Manufacturing

Diketuai oleh pelaburan daripada NVIDIA dan Capricorn, Seurat akan mempercepatkan teknologi pencetakan logam 3D, bergerak dari prototaip ke pengeluaran

WILMINGTON, Mass., 30 Okt. 2023Seurat Technologies, pemimpin pencetakan logam 3D yang membuat pengeluaran menjadi lebih baik untuk manusia dan planet, hari ini mengumumkan pusingan $99 juta siri C yang diketuai oleh NVentures, lengan modal usaha NVIDIA dan Tabung Kesan Teknologi Capricorn yang memberi tumpuan kepada penyelesaian iklim. Pusingan pembiayaan terkini Seurat termasuk penyertaan daripada pelabur baru Honda Motor dan Cubit Capital, di samping penyertaan daripada pelabur sedia ada, True Ventures, SIP Global Partners, Porsche Automobil Holding SE, Denso Global, General Motors Ventures, Maniv Mobility LP, dan Xerox Ventures.


Sistem pencetak Alpha Seurat. Langkah pertama di kilang percubaan Wilmington, MA yang akan mampu menghasilkan 25 tan bahagian logam setahun.

Pengeluaran adalah salah satu penyumbang terbesar kepada pelepasan gas rumah hijau, bertanggungjawab ke atas 31% pelepasan di AS. Proses pengeluaran semasa mengambil masa yang terlalu lama, menghalang inovasi, menyumbang kepada perubahan iklim, memanjangkan rantai bekalan, dan memindahkan pekerjaan. Tetapi pelaburan sejarah Pentadbiran Biden dalam pengeluaran hijau dan komitmen $6 bilion untuk mengurangkan pelepasan perindustrian telah membawa isu ini ke hadapan.

Dikuasakan oleh tenaga hijau 100%, Seurat sedang mereka semula dan memindahkan semula pengeluaran dengan teknologi Pencetakan Kawasan yang dibangunkan di Makmal Kebangsaan Lawrence Livermore. Teknologi pencetakan logam 3D ini menyediakan pengeluaran berpresisi tinggi, isi padu tinggi, dan didekarbonkan yang dijangka oleh Seurat mempunyai potensi untuk secara terus mengurangkan sehingga 100 juta tan CO2 menjelang 2030.

Misi kami adalah untuk mewujudkan industri pengeluaran hijau,” kata James DeMuth, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Seurat. “Dengan teknologi pengeluaran tambahannya, kilang pencetak kami akan menyediakan pelanggan kami dengan pengeluaran bersih yang boleh bersaing dengan isi padu, kualiti, dan tahap harga pengeluaran tradisional. Pembiayaan baru ini akan membolehkan Seurat untuk melonggarkan fasa pertumbuhan seterusnya, melaksanakan mesin baru dan meningkatkan kapasiti kilang untuk memenuhi permintaan semasa.”

“Potensi Seurat untuk mengubah dan mengekarbonkan industri pengeluaran bahagian logam tradisional adalah besar,” kata Ion Yadigaroglu, Rakan Kapricorn. “Kami telah terkesan sejak hari awal syarikat oleh kepakaran teknikal dan kemahiran James dan pasukannya untuk membina perniagaan berskala tinggi yang boleh digunakan di pelbagai industri. Kami gembira untuk menyertai pusingan pembiayaan ini, yang akan membolehkan syarikat untuk meningkatkan keupayaan pengeluaran pada skala lebih besar dan akhirnya meningkatkan asas pelanggannya.”

Seurat merancang untuk melaksanakan kilang pencetakannya di atau berhampiran tapak pelanggan di seluruh dunia, membolehkan bahagian-bahagian dihasilkan lebih dekat dengan tempat diperlukan sambil memindahkan semula rantai bekalan dan mengurangkan pelepasan daripada pengangkutan dan logistik global.

“Komputasi dipercepatkan sedang membuka keupayaan baharu dalam industri pengeluaran, serentak mencipta laluan kepada kelestarian,” kata Mohamed “Sid” Siddeek, naib presiden kanan korporat dan ketua NVentures. “Pendekatan hijau Seurat terhadap pengeluaran akan membantu mengubah piawaian industri.”

“Seurat mempunyai konsep dan teknologi inovatif untuk pengeluaran tambah logam, dan Honda mempunyai harapan tinggi terhadap potensi masa depannya,” kata Manabu Ozawa, Pegawai Eksekutif Pengurusan Honda Motor Co., Ltd. “Teknologi pengeluaran tambah logam akan membolehkan peningkatan nilai produk melalui reka bentuk inovatif, dan apabila Honda berusaha untuk mewujudkan kegembiraan dan kebebasan mobiliti, kami meramalkan bahawa teknologi ini akan perlu bagi kami. Honda akan terus mencari, bekerjasama dan melabur dalam syarikat-syarikat bersama masa depan yang menjanjikan melalui program pembukaan inovasi global kami – Honda Xcelerator Ventures.”

Kilang percubaan kilang percubaan Seurat di kawasan Boston Raya, akan mempunyai kapasiti untuk menghasilkan lebih daripada 25 tan bahagian logam setahun dan sudahpun kekurangan. Seurat juga mempunyai komitmen untuk membangunkan 59 tan komponen logam ditambahkan secara tambahan untuk Siemens Energy turbin selama enam tahun untuk bahagian yang memenuhi keperluan kelayakan bahan. Secara keseluruhannya, Seurat mempunyai LOI daripada enam pelanggan membabitkan 4,000 tan bahan dan lebih daripada $750 juta hasil anggaran dalam beberapa tahun akan datang. Pertumbuhan perniagaan ini menunjukkan permintaan untuk perubahan status quo pengeluaran.

Seurat mempunyai lebih daripada 275 paten dan tanda dagangan, diberikan dan sedang ditunggu. Untuk maklumat lanjut mengenai bagaimana Seurat sedang mengubah suai pengeluaran, sila lawati seurat.com.

Mengenai Seurat Technologies
Seurat Technologies sedang mengubah suai pengeluaran untuk manusia dan planet kita. Pencetakan Kawasan oleh Seurat adalah generasi pencetakan logam 3D seterusnya yang direka untuk pengeluaran perindustrian hijau berskala besar. Dengan memisahkan resolusi dan kelajuan, Seurat sedang mewujudkan proses berskala yang boleh bersaing dengan pengeluaran tradisional dalam setiap aspek. Pendekatan pemberontak Seurat