IstockPhoto Igor Borisenko 1 NOW AVAILABLE: NEXTBASE iQ, A TRULY SMART, 4G IoT CONNECTED DASH CAM DESIGNED FOR ANY VEHICLE
 • Mengambil teknologi terkini berkuasa AI dan menawarkan akses masa nyata dari mana-mana, Nextbase iQ membuat mana-mana kenderaan lebih selamat, pintar dan selamat
 • Bermula di bawah $500 dan hanya boleh didapati secara eksklusif di kedai Best Buy dan secara atas talian di BestBuy.com, Amazon.com dan Nextbase.com
 • Telah dinamakan antara TIME Penemuan Terbaik, Terbaik CES, dan Reka Bentuk Inovasi Fast Company, Nextbase iQ adalah platform terhubung kereta pertama pasaran selepas, mencipta kategori baru elektronik pengguna

LOS ANGELES, Oct. 30, 2023Nextbase, pemimpin global dalam teknologi kamera dasbor, hari ini memperkenalkan Nextbase iQ, kamera dasbor pintar sepenuhnya terhubung direka untuk mana-mana kenderaan. Menampilkan teknologi terkini berkuasa AI dan sambungan IoT 4G untuk akses masa nyata dari mana-mana dan bila-bila masa melalui aplikasi iQ, Nextbase iQ bukan sahaja kamera dasbor terbaik di dunia; ia membolehkan pengguna meramal, mencegah dan mempertahankan diri terhadap insiden baik di jalan raya mahupun ketika ditinggalkan.


Nextbase iQ Launches in North America

Kini boleh didapati – iQ ditawarkan secara eksklusif di kedai-kedai Best Buy di seluruh Amerika Syarikat dan Kanada, dan secara atas talian di BestBuy.com, Amazon.com dan Nextbase.com – iQ bermula di bawah $500 USD/$700 CAD dan merupakan kamera dasbor pintar terhubung tunggal di dunia menawarkan resolusi sehingga 4K dan kamera dalaman kabin berserta inframerah terbina dalam. Pengguna boleh mencapai liputan lengkap kenderaan apabila iQ dilengkapi dengan kamera belakang POV ketiga pilihan*.

“Nextbase iQ berbeza daripada apa-apa yang ada di pasaran hari ini,” kata Richard Browning, Ketua Pemasaran dan Penjualan untuk Nextbase. “Ia menetapkan piawaian baharu untuk kamera dasbor. Tetapi lebih daripada itu, ia mencipta kategori baru dengan meluaskan sambungan pintar gaya rumah ke dalam kereta dan membuat teknologi terhubung kereta canggih – setanding atau lebih baik daripada yang ditawarkan pada kereta baru termaju dan canggih – tersedia untuk semua orang, tanpa mengira umur, jenis atau nilai kenderaan mereka.”

Dihormati antara SENARAI PENEMUAN TERBAIK TIME, Terbaik CES, dan Reka Bentuk Inovasi Fast Company, Nextbase iQ menawarkan keselamatan dan keselamatan yang diharapkan daripada sistem rumah pintar terbaik, tetapi kini dalam kenderaan anda. Ciri unggul dunia termasuk:

 • Smart Sense Parking – berteknologi ganda berkuasa Persekitaran Kesedaran Ruang dan Penderia G-Daya Nextbase yang mengimbas kawasan di sekeliling kenderaan anda dan memberi amaran mengenai sebarang bahaya melalui pemberitahuan masa nyata ke telefon pintar anda dengan imej dan video.
 • Witness Mode – diaktifkan melalui suara, menyimpan segera blok video 30 minit ke awan dan segera menghantar pemberitahuan kepada pihak berkenaan secara masa nyata, jadi anda tidak pernah menghadapi situasi meruncing sendirian atau tanpa bukti
 • Emergency SOS – amaran automatik kepada perkhidmatan kecemasan dengan lokasi dan butiran yang mungkin menyelamatkan nyawa berikutnya kemalangan serius.
 • Live View – Melalui aplikasi iQ, lihat apa yang berlaku di dalam atau di sekeliling kenderaan anda pada bila-bila masa. Aplikasi juga membolehkan anda mengalir langsung, meluahkan bunyi amaran, bercakap dua hala (dengan kemaskini perisian iQ masa hadapan), melihat sejarah video, berkongsi dan lebih lagi.
 • Pemberitahuan peristiwa masa nyata – dihantar ke telefon anda di mana-mana di dunia, sama ada terdapat hentaman di tempat letak kereta atau penyusup cuba memasuki kenderaan anda.
 • Aktivasi Melalui Suara – Perintah tangan bebas melalui suara untuk mengaktifkan ciri-ciri privasi seperti bisu, matikan kamera kabin, mengaktifkan Witness Mode, dan lebih lagi.
 • Mod Pemanduan/Keselamatan – iQ mampu mengesan status kenderaan dan beralih antara mod pemanduan dan mod meletak, di mana ia mengimbas ancaman, seraya mengelakkan penggunaan bateri kereta.

Melihat ke hadapan

Nextbase iQ adalah produk ‘abadi’ yang akan terus berkembang dengan keluaran perisian baru, dan ciri-ciri tambahan ditambah sepanjang pemilikan, tanpa mengira tarikh pembelian. Beberapa ciri baru sudah dirancang hanya minggu selepas pelancaran, termasuk:

 • Guardian Mode – memaklumkan pemilik kenderaan/ibu bapa berdasarkan pemicu tingkah laku memandu tertentu yang boleh disesuaikan, seperti laju, memandu ganas, dan sempadan GPS, untuk mengekalkan anda dimaklumkan apabila kenderaan anda ditinggalkan dengan pengawal, mekanik atau ahli keluarga.
 • Push to Talk – membolehkan anda berbual terus dengan penumpang dalam kenderaan atau memaklumkan penyusup mengenai kehadiran anda.
 • Roadwatch AI – menggunakan cip komputer penglihatan (CV) berkuasa dan kamera kelas tinggi untuk menjalankan perisian AI pada pinggiran, yang menjejak kelajuan dan trajektori kenderaan lain di sekeliling anda, serta pejalan kaki, penunggang basikal dan skuter elektrik.
 • Laporan Insiden Terenkripsi – bekerjasama dengan IoT T-Mobile, rakaman dan laporan masa nyata boleh dikongsi dengan pihak berkuasa atau syarikat insurans berikutan sebarang insiden untuk melindungi pemandu dan kenderaan mereka. Laporan insiden terenkripsi akan terdiri daripada data diseragamkan termasuk kelajuan, G-Daya, GPS dan video.
 • Driver Aware (DMS berkuasa AI) – memantau dan meningkatkan kesedaran situasi pemandu dan mengurangkan pemanduan terganggu.
 • Vehicle Aware (ADAS berkuasa AI) – meningkatkan operasi selamat kenderaan dan membolehkan pemandu bertindak balas mengikut keadaan.

Semua ciri tambahan masa hadapan ini akan dibuat tersedia dengan lancar melalui keupayaan kemaskini atas talian unik iQ dan cip CV berkelas automotif.

Penetapan harga dan ketersediaan

Nextbase iQ kini boleh didapati secara eksklusif di kedai-kedai Best Buy dan secara atas talian di BestBuy.com, Amazon.com, dan Nextbase.com.

Tiga model iQ tersedia pada pelancaran untuk semua bajet dan kenderaan:

 • 1K pada resolusi 1080p disediakan pada $499.99 USD/$699.99 CAD
 • 2K pada resolusi 1440p pada $599.99 USD/$849.99 CAD
 • 4K pada resolusi 4k pada $699.99 USD/$999.99 CAD.

Kamera belakang pilihan juga akan tersedia pada $199.99 USD/$249.99 CAD.

Nextbase iQ bekerja seiring dengan aplikasi Nextbase iQ yang baru, tersedia di kedai aplikasi sekarang. Ia disokong oleh tiga pakej langganan, bermula dengan perkhidmatan percuma Solo, Protect dan Protect Plus:

Solo – Percuma

 • Aplikasi iQ
 • Kawalan melalui suara
 • Pemberitahuan teks masa nyata

Protect – $9.99 USD/