• Mencatat pendapatan suku tahun ketiga 2023 konsolidasi Samsung Biologics sebanyak KRW 1,034 billion
  • Mencatat keuntungan operasi suku tahun ketiga 2023 konsolidasi sebanyak KRW 319 billion
  • Mencapai pendapatan suku tahun konsolidasi rekod tertinggi hasil pemulihan berjaya Plant 4 meningkatkan tempahan belakang

INCHEON, South Korea, Oct. 24, 2023 — Samsung Biologics (KRX: 207940.KS), organisasi pembangunan dan pembuatan kontrak (CDMO) terkemuka di dunia, hari ini mengumumkan keputusan kewangan untuk suku tahun ketiga tahun kewangan 2023.

“Kami telah mencapai tonggak penting dengan jualan konsolidasi melepasi KRW 1 trillion dalam suatu suku tahun, akhirnya menunjukkan komitmen kami terhadap kecemerlangan dan inovasi,” kata John Rim, CEO dan Presiden Samsung Biologics. “Perkongsian kami yang berkembang dengan syarikat farmaseutikal global terkemuka dan tempahan jualan yang berkembang menggambarkan keyakinan pelanggan kami terhadap kami dan keupayaan kami. Memandang ke hadapan, rancangan perkembangan kami, termasuk pembinaan kemudahan ADC dan Plant 5, akan memenuhi permintaan pasaran yang meningkat dan menyokong keperluan pelanggan kami untuk kapasiti dan pelbagai perniagaan.”

KEPUTUSAN SUKU TAHUN KETIGA 2023

Dalam suku tahun ketiga 2023, jualan konsolidasi melepasi KRW 1 trillion buat kali pertama dalam suatu suku tahun, menandakan peningkatan 18% daripada KRW 873 billion dilaporkan pada tempoh yang sama tahun lepas. Ini dikaitkan dengan peningkatan pesat kadar operasi Plant 4 dan tempahan jualan yang kukuh, mengakibatkan pertumbuhan tahunan konsolidasi yang dijangka melebihi 20%. Keuntungan operasi suku tahun ketiga 2023 untuk konsolidasi mencapai KRW 319 billion, manakala keuntungan bersih ialah KRW 240 billion dengan EBITDA sebanyak KRW 457 billion.

Secara berdiri sendiri, syarikat melaporkan KRW 883 billion dalam jualan untuk suku tahun ketiga 2023, menunjukkan peningkatan 31% daripada KRW 675 billion pada tempoh yang sama tahun lepas. Keuntungan operasi mencapai KRW 382 billion, menandakan peningkatan 23% daripada tahun sebelumnya.

Syarikat juga mengembangkan perkongsian strategik untuk merangkumi 14 daripada 20 syarikat farmaseutikal global teratas, memantapkan lagi kedudukan syarikat sebagai rakan CDMO yang dipercayai. Setakat Oktober, Samsung Biologics telah mengumpul kontrak bernilai lebih daripada USD 11.8 billion, yang termasuk perkongsian jangka panjang yang diumumkan sebelum ini dengan Pfizer dan perjanjian strategik yang diperluaskan dengan Bristol Myers Squibb.

[Pendapatan Konsolidasi, KRW billion]

Q3’23

Q3’22

Perubahan YoY

Pendapatan

1,034

873

+18.4 %

Keuntungan Operasi

319

325

-1.9 %

Keuntungan Bersih

240

129

+86.0 %

EBITDA

457

409

+11.6 %

TINJAUAN TAHUN KEWANGAN 2023

Samsung Biologics komited untuk memenuhi permintaan yang meningkat untuk biologik berkualiti tinggi. Rancangan perkembangan syarikat berjalan mengikut jadual, dengan Plant 5 baharu dijadual bermula operasi pada April 2025, menambah kapasiti 180KL.

Sebagai kemudahan pertama Samsung Biologics di Bio Campus keduanya di ibu pejabatnya di Songdo, South Korea, Plant 5 dijangka mempunyai jangka masa pembinaan terpendek pada 24 bulan, memungkinkan oleh reka bentuk berpadanan, kecemerlangan operasi terkumpul, dan kepakaran terbukti.

Untuk mengembangkan portfolio perniagaannya, kemudahan pembuatan antibody-drug conjugate (ADC) berasingan Samsung Biologics dijangka siap mengikut cGMP dalam 2024 untuk membangunkan dan menjelajahi teknologi inovatif untuk biomedicina generasi akan datang.

Ini selari dengan pelaburan strategik syarikat, dibuat melalui Dana Sains Hidup Samsung, untuk menyokong biotek seperti AimedBio dan Araris Biotech AG yang merintis teknologi ADC.

Samsung Biologics juga terus melibatkan diri dan menggerakkan tindakan dalam aspek kelestarian. Pada Julai, bersama pemimpin global dari seluruh sektor kesihatan di bawah Pasukan Petugas Sistem Kesihatan Inisiatif Pasaran Lestari, Presiden dan CEO Samsung Biologics John Rim mengumumkan surat terbuka, memanggil pembekal untuk komitmen terhadap sasaran iklim dan kelestarian minimum bersama.

Syarikat juga menyertai Sustainable Aviation Buyers Alliance (SABA), sebuah pertubuhan bukan keuntungan mempercepatkan laluan ke nol aviasi bersih, untuk membantu mengurangkan pelepasan dengan melabur dalam Bahan Api Penerbangan Lestari berintegriti tinggi (SAF).

Untuk maklumat lanjut mengenai prestasi dan kewangan, sila rujuk Penyataan Pendapatan.

Tentang Samsung Biologics Co., Ltd.

Samsung Biologics (KRX: 207940.KS) ialah pembekal CDMO bersepadu, hujung ke hujung, menawarkan penyelesaian pembangunan dan pembuatan licin daripada pembangunan barisan sel hingga pengisihan aseptik akhir serta sokongan pengujian makmal untuk produk biofarma yang kami buat. Kemudahan negara terkini kami mematuhi cGMP dengan bioreaktor berskala kecil hingga besar untuk memenuhi keperluan pelanggan berbeza. Untuk memaksimumkan kecekapan operasi kami dan mengembangkan keupayaan kami berikutan permintaan bioperbuatan yang meningkat, Samsung Biologics baru-baru ini menyiapkan BioCampus I dengan Plant 4 menawarkan jumlah kapasiti 604KL, dan melancarkan BioCampus II dengan pembinaan Plant 5, yang akan beroperasi pada April 2025 menambah kapasiti bioperbuatan 180KL. Selain itu, Samsung Biologics America membolehkan syarikat bekerja lebih dekat dengan pelanggan berpangkalan di AS dan Eropah. Kami terus meningkatkan keupayaan kami untuk mengakomodasi pelanggan dengan melabur dalam teknologi seperti kemudahan antibody-drug conjugate (ADC), kemudahan pengeluaran mRNA khusus dan kapasiti pengisihan aseptik tambahan. Sebagai rakan CDMO lestari pilihan, kami komited untuk penghantaran tepat masa, penuh produk yang kami buat dengan penyelesaian pembuatan fleksibel, kecemerlangan operasi, dan kepakaran terbukti.

Hubungan Samsung Biologics:
Claire Kim
Ketua Komunikasi Pemasaran
claire.kim@samsung.com