ARM Holdings

Arm (NASDAQ:ARM), sebuah syarikat pembuat cip British yang ternama, membuat kemasukan awam yang ketara pada hari Khamis, melancarkan dengan harga pembukaan $56.10 semasa sesi petang.

Dalam saat-saat permulaan dagangan, syarikat itu melihat sahamnya melonjak sebanyak 10%, dengan cepat mencapai peningkatan 20%, menerobos melampaui $61 dalam setengah jam pertama. Sebelum penampilan sulungnya, saham syarikat itu telah ditetapkan pada $51 sesaham.

Memulakan dagangan awamnya dengan anggaran penilaian $54.5 bilion, modal pasaran Arm dengan cepat melebihi $60 bilion. Nasdaq tidak menyaksikan IPO sedemikian menonjol sejak aliran masuk 2021, yang seterusnya suram pada 2022.

Selepas kemerosotan itu, aktiviti IPO telah menunjukkan peningkatan beransur-ansur dengan kemasukan ketara dari jenama kecantikan Oddity (ODD) dan rantaian Mediterranean Cava (CAVA) semasa bulan-bulan yang lebih panas. Pemulihan halus ini kini telah mendapat momentum dengan penampilan sulung Arm baru-baru ini, di samping IPO akan datang syarikat seperti Instacart (CART) dan Klaviyo.

Strategis Miller Tabak, Matt Maley, dalam perbualan dengan Yahoo Finance Live, menekankan signifikansi IPO ini. Dia menunjukkan bahawa kejayaan Arm boleh menghidupkan semula pasaran yang tidur dan juga mendedahkan buzz sedia ada di sekitar AI. Namun, dia juga memberi amaran bahawa hanya kerana pasaran IPO aktif tidak semestinya diterjemahkan ke dalam penilaian yang tidak bermasalah. Sebagai contoh, walaupun Arm bertujuan untuk penilaian antara $60 bilion dan $70 bilion, Instacart dilaporkan menyemak semula aspirasi penilaian daripada $39 bilion pada 2021 kepada $9.3 bilion semasa.

Memahami Peranan Arm

Kepelbagaian Arm terletak pada kemahiran merekabentuk cipnya, mengira gergasi teknologi seperti Apple (AAPL) antara pelanggannya. Seperti yang dikomen oleh Greg Martin dari Rainmaker Securities di Yahoo Finance Live, Arm tidak tertandingi dalam ruangnya, terutama diberikan kehadirannya yang hampir sejagat dalam telefon pintar. Walaupun pertumbuhannya merosot tahun lalu, potensinya dalam AI kekal meluas.

Dari segi perjalanan korporatnya, Arm dibeli oleh SoftBank pada 2016 dengan anggaran $30 bilion. Usaha berikutnya oleh Nvidia (NVDA) untuk membeli Arm pada 2021 tidak berjaya, menghadapi hampir 18 bulan cabaran kawal selia. Baru-baru ini, Arm telah menilai semula strategi pendapatannya, memperkenalkan pelan pelesenan pelanggan diubah suai dan menyelaraskan harganya.

Membincangkan peralihan strategi ini, Maley menyebut bagaimana Arm sedang beralih daripada memberi tumpuan terutamanya kepada telefon pintar kepada usaha yang lebih berpusat kepada AI, menganggapnya sebagai pendekatan bijaksana.

Pada intipatinya, kemasukan semula Arm ke domain awam berdiri sebagai tonggak penting. Maley menyatakan bahawa sekiranya IPO ini tidak berprestasi, ia mungkin membayangkan cabaran untuk sektor teknologi yang lebih luas. Sebaliknya, prestasi yang dipuji boleh berpotensi menggalakkan sektor teknologi yang telah berada dalam fasa jemu untuk beberapa waktu.