Oracle Stock

Oracle Corp (NYSE:ORCL) terus mempamerkan aliran tunai bebas (FCF) yang kukuh, menjadikannya prospek yang menarik bagi pelabur nilai, dengan potensi peningkatan nilai sebanyak 10% atau lebih. Pada 11 September, saham itu didagangkan pada $126.73, menandakan peningkatan 12% dari titik terendahnya pada 10 Ogos apabila ditutup pada $112.99.

Prestasi FCF syarikat yang kukuh juga menjadikannya pilihan popular untuk pedagang yang menggunakan strategi jualan singkat.

Mengjangkakan Keputusan Kewangan Oracle

Untuk meletakkan perkara dalam perspektif, Oracle melaporkan FCF yang mengkagumkan sebanyak $8.47 bilion daripada $50 bilion hasil untuk suku tahun terakhir berakhir pada 30 Mei. Ini menghasilkan margin FCF yang luar biasa sebanyak 16.9%, dengan tahap FCF menunjukkan peningkatan luar biasa sebanyak 68% year-on-year (YoY).

Kemudian hari ini, pada 11 September, syarikat dijadual mendedahkan keputusan fiskal Q1 bagi tempoh berakhir pada 31 Ogos. Para pelabur dan penganalisis sama-sama akan meneliti margin FCF dengan teliti, berharap ia akan menyamai atau melebihi keputusan cemerlang suku sebelumnya.

Pada masa ini, para penganalisis menganggarkan hasil sebanyak $12.47 bilion untuk suku berakhir 31 Ogos, menterjemah anggaran hasil tahunan sebanyak $54.15 bilion untuk tahun fiskal berakhir Mei 2024. Dengan menganggarkan margin FCF 17% untuk unjuran hasil ini, FCF berpotensi mencapai $9.2 bilion.

Angka ini akan mewakili peningkatan 8.68% berbanding $8.47 bilion dalam FCF 12 bulan berjalan (TTM) yang dilaporkan pada suku terakhir.

Menilai Penilaian

Memandangkan angka-angka ini, penilaian penilaian menjadi boleh dilakukan. Sebagai contoh, seperti yang ditekankan dalam artikel saya sebelum ini, metrik 40x FCF untuk saham tidak mustahil, menghasilkan hasil FCF 2.5%.

Oleh itu, dengan mengalikan $9.2 bilion dalam FCF dengan 40x, kita tiba pada anggaran kapitalisasi pasaran sebanyak $368 bilion. Pada hari ini, kapitalisasi pasaran syarikat berdiri pada $344.7 bilion, menyiratkan potensi peningkatan nilai saham sebanyak 7% jika unjuran hasil kekal stabil.

Walau bagaimanapun, sekiranya margin FCF bertambah baik dan/atau anggaran hasil meningkat, nilai sebenar saham itu boleh melebihi pengiraan ini. Inilah sebabnya saya mendakwa bahawa saham Oracle mungkin dinilai rendah sekurang-kurangnya 10%, berpotensi mencapai $139.37 setiap saham.

Mendapat manfaat daripada meminjam singkat pilihan jualan di luar wang

Bulan lalu, kami menyokong meminjam singkat pilihan jualan dengan harga strike $109.00 yang akan tamat pada 1 September. Memandangkan saham ditutup di atas tahap ini, pendapatan daripada permainan singkat ini dikekalkan, dan pilihan jualan tidak dilaksanakan.

Memandangkan premium pilihan jualan yang tinggi, adalah munasabah untuk mempertimbangkan meminjam singkat satu lagi set pilihan jualan di luar wang (OTM). Sebagai contoh, pilihan harga strike $120 yang akan tamat pada 6 Oktober didagangkan pada $1.69 setiap pilihan jualan.

Dengan harga strike ini diletakkan lebih 5% di bawah harga saham semasa, ia mewakili peluang OTM yang menarik. Selain itu, pendapatan yang dijana daripada pilihan jualan singkat ini bersamaan dengan 1.408% dalam tempoh hanya 25 hari sehingga tamat tempoh.

Ini bermakna jika strategi ini diulang setiap bulan selama setahun, pulangan potensi boleh mencapai 16.9%. Menggabungkan ini dengan hasil dividen ORCL 1.27%, pelabur boleh meningkatkan pendapatan mereka sambil menunggu kenaikan saham ke nilai sebenarnya.

Secara ringkasnya, saham Oracle bukan sahaja menawarkan peluang pelaburan yang dinilai rendah tetapi juga menawarkan strategi peningkatan pendapatan melalui meminjam singkat pilihan jualannya yang tamat tempoh dalam jangka masa terdekat.