Stocks Pull Back

Pada pasaran hari ini, terdapat trend positif dengan kontrak E-Mini S&P 500 Disember (ESZ23) naik +0.89%, dan kontrak Nasdaq 100 E-Mini Disember (NQZ23) naik +1.28%, kedua-duanya mencapai paras tertinggi seminggu.

Lonjakan ini dalam kontrak indeks saham pasaran terbit didorong oleh optimisme bahawa bank-bank pusat di seluruh dunia sedang menghampiri penghujung kenaikan kadar faedah mereka. Ucapan Rabab Selasa Pengerusi Fed Jerome Powell, menyatakan pendekatan berhati-hati terhadap kenaikan kadar faedah lanjut, menunjukkan kemungkinan penghentian kenaikan kadar faedah. Bank of England (BOE) juga mengekalkan kadar pinjaman rujukannya, menyumbang kepada pandangan optimis ini. Selain itu, pengeluaran pagi ini mengenai produktiviti buruh bukan pertanian dan permohonan pengangguran mingguan AS yang melebihi jangkaan memberi isyarat lebih lembut untuk dasar Fed.

Pasaran juga diperkuat oleh keputusan korporat yang lebih baik daripada jangkaan, dengan peningkatan ketara seperti Qualcomm yang melebihi +5% dalam perdagangan pra-pasaran disebabkan pendapatan terlarasnya untuk suku keempat melepasi anggaran konsensus. PayPal Holdings dan Starbucks juga menyerlah, naik lebih daripada +6% dan +4% masing-masing berikutan laporan keuntungan yang kuat.

Walau bagaimanapun, bukan semua berita baik, kerana Confluent mengalami penurunan lebih daripada -30% dalam perdagangan pra-pasaran selepas meramalkan jumlah pendapatan suku keempat jauh di bawah konsensus. Etsy turun lebih daripada -4% selepas meramalkan Ebitda terlaras suku keempat di bawah konsensus, dan Moderna turun lebih daripada -5% berikutan kerugian suku ketiga yang tidak dijangka disebabkan caj $3.1 bilion untuk pengurangan saiz dan potongan cukai.

Pasaran buruh AS mengalami sedikit kegagalan, dengan permohonan pengangguran mingguan awal AS meningkat +5,000 ke 217,000, bertentangan dengan jangkaan tidak berubah pada 210,000. Permohonan pengangguran berterusan mingguan juga meningkat +35,000 ke 1.818 juta, menunjukkan pasaran buruh yang lebih lembut berbanding anggaran 1.800 juta.

Pada nota yang lebih positif, produktiviti buruh bukan pertanian AS suku ketiga menunjukkan peningkatan kuat +4.7%, melepasi jangkaan +4.3%, peningkatan terbesar dalam tiga tahun. Selain itu, kos buruh unit suku ketiga menurun secara tidak dijangka -0.8%, bertentangan dengan anggaran +0.3%, yang dilihat sebagai tanda positif bagi inflasi.

Berkenaan kenaikan kadar faedah masa depan, pasaran menunjukkan peluang 19% bagi kenaikan +25 mata asas pada mesyuarat FOMC berikutnya pada 12-13 Disember dan peluang 27% bagi kenaikan yang sama pada mesyuarat FOMC seterusnya pada 30-31 Januari 2024. Selain itu, pasaran meramalkan FOMC akan memulakan penurunan kadar faedah berikutan diramalkan perlahan ekonomi AS kemudian pada 2024.

Kadar bon kerajaan AS dan Eropah telah jatuh, dengan hasil bon nota 10 tahun AS mencapai paras terendah 2-1/2 minggu pada 4.653%. Hasil bon bund Jerman 10 tahun juga menyentuh paras terendah 1-1/4 bulan pada 2.674%, dan hasil bon gilts UK 10 tahun jatuh ke paras terendah 3 minggu pada 4.328%. Perubahan ini dikaitkan dengan jangkaan bahawa Fed mungkin menghentikan kenaikan kadar faedah.

Bank of England (BOE) mengekalkan kadar faedah utamanya tidak berubah pada 5.25% dengan dasar “penyekatan” untuk mengawal inflasi selama tempoh yang lebih lama. Gabenor BOE Baily menekankan perlunya lebih banyak kenaikan kadar dan menekankan bahawa masih terlalu awal untuk mempertimbangkan penurunan kadar.

Pasaran saham luar negara menunjukkan prestasi bercampur, dengan Euro Stoxx 50 naik +1.98%, Indeks Saham Komposit Shanghai China turun -0.45%, dan Nikkei 225 Jepun naik +1.10%. Saham-saham peka kadar faedah real estate berprestasi baik di Eropah disebabkan penurunan hasil bon kerajaan. Berita korporat positif dan ulasan daripada ahli Majlis Pentadbiran ECB Knot turut menyumbang kepada pandangan positif pasaran.

Kesimpulannya, pasaran dipengaruhi oleh perubahan dinamik dasar bank pusat, keputusan pendapatan korporat, dan penunjuk ekonomi. Pelabur dengan teliti memantau perkembangan dalam menanti keputusan kadar faedah dan trend ekonomi masa depan.