Harga saham Intel meningkat lebih 9% pada hari Jumaat, memicu lonjakan dalam saham cip, kerana ramalan optimis syarikat menunjukkan pemulihan dalam pasaran komputer peribadi selepas beberapa suku tahun penurunan.

Kenaikan saham Intel dijangka meningkatkan nilai pasarannya lebih $10 bilion jika keuntungan itu dikekalkan. Semangat positif ini juga mempengaruhi syarikat cip lain, dengan AMD, Nvidia, dan Arm mengalami peningkatan 1% hingga 2%.

Pentafsir di Bernstein mencatatkan bahawa Intel “kelihatan telah melepasi yang terburuk daripadanya,” dengan menekankan peningkatan dalam perniagaannya yang memberi tumpuan kepada PC dan pelanggan yang dilantik untuk perniagaan pembuatan cip kontraknya, antara faktor-faktor lain.

Di bawah pimpinan CEO Pat Gelsinger, Intel bekerja untuk memperbaharui perniagaannya dengan membuat pelaburan infrastruktur besar-besaran. Syarikat itu bertujuan untuk mendapatkan kelebihan dalam pembuatan cip dan bersaing dengan pemimpin industri seperti TSMC Taiwan untuk pelanggan pengekilan. Gelsinger menyebut bahawa Intel telah mengesahkan tiga pelanggan tidak didedahkan untuk unit pembuatan kontraknya dan mengharapkan untuk menutup perjanjian dengan pelanggan keempat sebelum tahun berakhir.

Logan Purk, seorang penganalisis di Edward Jones, menggambarkan perkembangan perniagaan pengekilan Intel sebagai tanda positif jelas, menunjukkan bahawa terdapat minat pelanggan yang signifikan terhadap tawaran Intel.

Intel juga memberikan pandangan optimis untuk pendapatan dan margin suku keempat yang melebihi anggaran Wall Street. Ini mengikuti laporan penurunan yang lebih kecil daripada dijangka dalam segmen yang menampung perniagaan PC-nya untuk tempoh Julai-September.

Pandangan positif itu mendorong sekurang-kurangnya 17 penganalisis menaikkan sasaran harga saham Intel, dengan pandangan median mencapai $37, mengikut data LSEG. Walaupun saham Intel mengalami peningkatan 23% dalam tahun ini, ia masih ketinggalan AMD, yang naik 44.6%, dan Nvidia, yang menyaksikan harga sahamnya hampir bertiga ganda.

Dari segi penilaian, Intel berdagang pada 22.2 kali anggaran keuntungan 12 bulan hadapan, berbanding 26.06 untuk Nvidia.

Walau bagaimanapun, pentafsir Bernstein Stacy Rasgon menyatakan bahawa “cerita AI Intel masih kelihatan sederhana,” dan “prestasi pusat data terus mengalami tekanan yang ketara.” Syarikat itu menghadapi saingan besar dalam pasaran cip pusat data, terutamanya daripada Nvidia, yang unit pemprosesan grafiknya digunakan secara meluas untuk melatih model kecerdasan buatan.

Penjualan dalam perniagaan pusat data Intel, yang juga menampung bahagian cip AI-nya, merosot 10%. Walau bagaimanapun, syarikat itu mengalami minat yang berkembang dalam cip AI “Gaudi”nya, dengan Gelsinger mencatatkan, “Terdapat banyak minat dalam itu. Kami kini terhad kepada bekalan untuk Gaudi dan bergegas mengejar ketertinggalan.”