45 2 Rönesans secures prodigious ranking in ENR list: 9th European largest international contracting company, and 38th worldwide

ISTANBUL, 19 Sept. 2023 – Kumpulan Rönesans telah mengekalkan statusnya sebagai syarikat pembinaan terkemuka, baru-baru ini disenaraikan sebagai syarikat kontraktor antarabangsa terbesar ke-38 di dunia dan terbesar ke-9 di Eropah dalam senarai ENR yang terkenal “250 Kontraktor Antarabangsa Teratas Dunia 2023”. Dianggap sebagai alat penilaian industri pembinaan antarabangsa yang paling mantap, ENR telah menyenaraikan Rönesans dalam kalangan 10 syarikat kontraktor teratas di Eropah setiap tahun sejak 2015. Tahun ini tiada perubahan, dengan reputasinya terjamin sebagai syarikat pembinaan Turki terkemuka di dunia.


Ronesans Holding Logo

Senarai ENR bagi tahun 2023 untuk “250 Kontraktor Antarabangsa Teratas Dunia” dikira berdasarkan pendapatan yang diperoleh oleh syarikat-syarikat kontraktor di luar negara ibu pejabat mereka. Pada tahun 2022, bersama-sama dengan usaha sama miliknya, Rönesans mencapai perolehan terkonsolidasi sebanyak $4.3 bilion, dengan lebih daripada 70% pendapatannya datang daripada projek-projek antarabangsa. Syarikat ini beroperasi dalam sektor-sektor utama seperti pembinaan, hartanah, kesihatan, dan tenaga di lebih 30 negara di Eropah, Asia Tengah, Timur Tengah, dan Afrika, dan memperoleh jumlah perolehan sebanyak $3.1 bilion dari luar negara, dengan $2 bilion berasal dari Eropah pada tahun 2022.

Pengerusi lembaga Rönesans, İpek Ilıcak Kayaalp, menyatakan: ‘Kami sangat berbangga kerana disenaraikan dalam kalangan 10 syarikat pembinaan antarabangsa terbesar Eropah selama 8 tahun berturut-turut. Kami akan terus memberi tumpuan kepada pertumbuhan antarabangsa dengan sokongan yang tidak ternilai daripada rakan kongsi antarabangsa kami dalam beberapa tahun akan datang dengan menyertai projek-projek yang lebih berambisi di seluruh dunia. Kami juga akan terus bekerjasama dengan institusi kewangan antarabangsa dan agensi pembiayaan eksport untuk bersama-sama melaksanakan pelbagai projek yang mengagumkan, termasuk penyelesaian air bersih dan infrastruktur yang selamat ke bahagian dunia yang membangun, seperti yang baru-baru ini kami capai di Sri Lanka.”

Ballast Nedam, anak syarikat Rönesans Holding, melaksanakan projek Bekalan Air Bersih di Sri Lanka dengan sokongan dan pembiayaan yang disediakan oleh kerajaan Belanda dan agensi kredit eksport Belanda, Atradius. Projek penting ini bertujuan untuk menyediakan akses air bersih kepada 17,000 isi rumah di tujuh kampung dalam wilayah Hemmathagama, secara umum menyumbang kepada pilar tanggungjawab sosial dan kelestarian Ballast Nedam dan Rönesans. Selain menjadi pendorong pertumbuhan industri Turki, Rönesans Holding berminat untuk melaksanakan kempen bermakna dan memberi kesan kepada komuniti yang membangun.

Berkembang pesat selama 30 tahun yang lalu, Rönesans Holding, entiti pelaburan konglomerat teratas, mempunyai portfolio projek yang mengagumkan, beroperasi sebagai kontraktor utama dan pelabur dalam pelbagai sektor, termasuk pembinaan, hartanah, penjagaan kesihatan dan tenaga. Projek utama termasuk Lakhta Center, bangunan tertinggi di Eropah; Terowong Dasar Gotthard, terowong kereta api terpanjang dan terdalam di dunia yang terletak di Pergunungan Alp Switzerland; Gaasperdammertunnel, terowong darat terpanjang di Belanda; Hospital Çam dan Sakura Başakşehir di Turkiye, bangunan terbesar di dunia yang diasingkan secara seismik; dan Projek Kilang Gas ke Gasoline (GTG) di Turkmenistan, yang pertama dan satu-satunya jenisnya di dunia.

Di bawah kepimpinan presidennya, Erman Ilıcak, dan Pengerusi Lembaga, İpek Ilıcak Kayaalp, Rönesans juga telah meningkatkan pelaburannya dalam tenaga boleh diperbaharui untuk Turkiye secara substansial selepas perkongsian 50% dengan Total Energies untuk Rönesans Enerji bulan lalu, dengan sasaran melabur sejumlah 2 GW kapasiti terpasang dalam 5 tahun akan datang. Perjanjian itu adalah yang terkini dalam sejarah panjang syarikat yang berjaya dengan rakan kongsi strategik dari seluruh dunia, setelah bekerja dengan rakan kongsi dan pemegang saham termasuk Kerajaan Singapura Pelaburan Corporation (GIC), Meridiam, dana infrastruktur berasaskan Paris, rumah dagangan Jepun Sojitz Corporation, dan International Finance Corporation (IFC), Kumpulan Bank Dunia yang merupakan pemegang saham dalam Rönesans, dan Samsung C&T, antara lain.

Dengan kedudukan dalam kalangan 10 syarikat pembinaan antarabangsa teratas di Eropah, dan 40 teratas di dunia, Rönesans akan terus memacu pertumbuhan di sektor utama di Turkiye dan global.

Mengenai Kumpulan Rönesans

Rönesans Holding, beribu pejabat di Ankara, adalah syarikat kontraktor antarabangsa terbesar ke-38 di dunia dan terbesar ke-9 di Eropah dengan operasi antarabangsa di 30 negara di Eropah, Asia Tengah, Timur Tengah dan Afrika – termasuk Ballast Nedam di Belanda dan Heitkamp di Jerman, Rönesans telah beroperasi sebagai kontraktor utama dan pelabur dengan jayanya selama 30 tahun merentasi pembinaan, pembangunan hartanah, penjagaan kesihatan dan tenaga. Meletakkan daya tahan dan pertumbuhan melalui inovasi di teras syarikat, dengan keutamaan kepada kelestarian dan pembangunan sosial, Rönesans telah membangunkan projek yang menyokong pelajar dengan biasiswa, platform akademik dan inisiatif; menjadi penandatangan UN Global Compact sejak 2015; dan penandatangan Prinsip Pemerkasaan Wanita PBB sejak 2016.

Bersama rakan kongsi GIC, Meridiam Infrastructure, Sojitz, Samsung C&T, TotalEnergies, dan IFC, Kumpulan Bank Dunia (pemegang saham minoriti dalam kumpulan), Rönesans telah melabur lebih daripada EUR7 bilion ke dalam projek-projek perintis di Turkiye.

Foto – https://www.malaysianbuzz.com/wp-content/uploads/2023/09/4b63fc71-ipek_ilicak_kayaalp.jpg
Foto – https://www.malaysianbuzz.com/wp-content/uploads/2023/09/4b63fc71-ballast_nedam_project.jpg
Logo – https://www.malaysianbuzz.com/wp-content/uploads/2023/09/4b63fc71-ronesans_holding_logo.jpg


İpek Ilıcak Kayaalp, Pengerusi Lembaga Rönesans Holding


Projek Bekalan Air oleh Ballast Nedam, sebuah syarikat Rönesans Holding, untuk menyediakan akses air bersih kepada kira-kira 17,000 isi rumah di tujuh kampung dalam wilayah Hemmathagama, Sri Lanka.