Health13 healthhdn National health organizations converge on Ottawa to resolve health workforce challenges

Kajian menunjukkan hampir 90% rakyat Kanada percaya satu pelan tenaga kerja baru diperlukan untuk memenuhi keperluan penjagaan kesihatan di seluruh negara

OTTAWA, ON, 25 Okt. 2023 /CNW/ – Didorong oleh data baharu yang mengesahkan rakyat Kanada memberi keutamaan untuk memperbaiki krisis tenaga kerja kesihatan, lebih 40 organisasi kesihatan kebangsaan dan wilayah akan bertemu di Ottawa minggu ini untuk menyelesaikan penyelesaian.

Dalam keadaan kekurangan sumber daya manusia kesihatan dan permintaan luar biasa untuk penjagaan pesakit, mencari penyelesaian jangka pendek dan panjang untuk krisis ini adalah penting.

Satu kajian terkini Ipsos yang dijalankan bagi pihak Persatuan Perubatan Kanada (CMA) menunjukkan 87% responden bersetuju satu pelan jangka panjang untuk tenaga kerja kesihatan diperlukan untuk memastikan rakyat Kanada dapat menerima rawatan yang betul pada masa yang betul, tidak kira di mana mereka tinggal. Kajian itu juga menunjukkan bahawa 76% daripada mereka yang dikaji percaya Kanada tidak mempunyai cukup tenaga kerja kesihatan di seluruh rantau dengan 83% mengatakan bahawa kekurangan kerjasama dan koordinasi antara peringkat kerajaan adalah penghalang utama untuk melaksanakan pelan tenaga kerja kesihatan jangka panjang.

Dapatan kajian itu datang ketika Kanada telah bersetuju untuk menyokong tenaga kerja kesihatan negara dengan meningkatkan mobiliti perubatan, menyediakan lebih peluang latihan, meningkatkan ketersediaan dan perkongsian data pasaran buruh, dan mempercepatkan kelayakan untuk tenaga kerja kesihatan yang dilatih di luar negara.

“Kami memerlukan tenaga kerja kesihatan yang kukuh untuk memberikan rawatan yang layak dinikmati rakyat Kanada, dan kami sebenarnya tidak mempunyai itu hari ini,” kata Presiden CMA Dr. Kathleen Ross. “Pada masa di mana kami melihat kerjasama dan fokus diperkukuh antara kerajaan untuk memperbaiki krisis sistem kesihatan kita, kami mempunyai peluang unik ini untuk meningkatkan penyelesaian dan membantu membentuk respon nasional untuk membangunkan semula tenaga kerja kesihatan kita.”

Persidangan akan diadakan di Ottawa pada 26-27 Okt dan terdiri daripada peserta daripada organisasi yang mewakili profesion kesihatan, pembuat dasar, pendidik, pengawal selia dan pesakit.

Kajian dalam talian Ipsos/CMA telah dijalankan antara 15-19 Sept, 2023, dan merangkumi sampel serata negara lebih 3,100 rakyat Kanada berumur 18 tahun ke atas. Kajian ini tepat dalam + atau – dua peratus, 19 kali daripada 20.

Tentang CMA

Persatuan Perubatan Kanada (CMA) memimpin pergerakan kebangsaan bersama doktor yang percaya akan masa depan kesihatan yang lebih baik. Ambisian kami adalah sistem kesihatan mampu, mudah capai di mana pesakit adalah rakan kongsi, budaya perubatan yang meningkatkan keadilan, kepelbagaian dan kesejahteraan, serta komuniti sokongan di mana semua mempunyai peluang untuk sihat. Kami mendorong perubahan melalui penyokongan, sumbangan dan perkongsian pengetahuan – dibimbing oleh nilai-nilai kerjasama dan inklusif.

SUMBER Persatuan Perubatan Kanada