35 4 PATEO Showcases Extensive Mobility Innovations and Global Expansion Plans with Strategic Partners at IAA MOBILITY 2023

MUNICH, 11 Sept. 2023 — Pameran Mobiliti Automobil dan Mobiliti Antarabangsa (IAA MOBILITY) 2023 (dirujuk sebagai “Pameran Auto Munich” untuk ringkas) bermula di Pusat Pameran Munich pada 5 Sept., dan dijadualkan berlangsung sehingga 10 Sept.. Sebagai persidangan industri paling penting untuk sektor mobiliti global, ia adalah platform untuk mempromosikan kelestarian dan mempamerkan kepelbagaian sektor mobiliti. Di acara besar ini, PATEO CONNECT+ telah berganding bahu dengan rakan strategik termasuk Tencent, BlackBerry, Amazon, dan Qualcomm untuk menonjolkan kejayaan usaha kerjasama ini kepada pengunjung Pameran Auto Munich.


image 1 PATEO Showcases Extensive Mobility Innovations and Global Expansion Plans with Strategic Partners at IAA MOBILITY 2023

PATEO telah menyediakan sejumlah tiga “senjata ajaib” khas untuk pameran auto, iaitu platform kokpit pintar PATEO, platform awan PATEO, dan produk perkakasan T-Box 5G, memperlihatkan usaha kerasnya selama bertahun-tahun dan pencapaian berbuahnya dalam bidang mobiliti pintar, dan menggambarkan kegigihan inovasi aslinya sepanjang perjalanan.

Pada kali ini, dua siri produk platform kokpit pintar PATEO masing-masing dikuasakan oleh Snapdragon SA8155P – pemproses generasi ke-3, dan Snapdragon SA8295P – pemproses generasi ke-4, dipamerkan sebagai produk teras PATEO. Antaranya, kokpit pintar yang mengintegrasikan ciri BlackBerry IVY berdasarkan SA8155P adalah tumpuan utama.

  • Berdasarkan kelebihan kokpit generasi ketiga SA8155P, termasuk antara lain yang berkaitan dengan aplikasi HMI dan AI, PATEO telah bergabung dengan BlackBerry untuk mencipta kokpit pintar disesuaikan berdasarkan Sistem Pengoperasian Masa Nyata QNX® Neutrino® (QNX® RTOS) dan QNX® Hypervisor, menyediakan pengalaman pemanduan pintar interaktif yang lebih diperibadikan, dan mencapai inovasi terobosan seperti akses data selamat merentasi pelbagai domain kenderaan dan pengkomputeran penempatan sisi tepi + kemas kini jauh. Di samping itu, kedua-dua belah pihak juga telah menyertai anggota R&D untuk menggunakan penyelesaian pengurusan bateri Electra yang eksklusif untuk memberikan cadangan masa nyata dan diperibadikan untuk pengurusan julat bateri kenderaan elektrik, dengan tujuan meningkatkan julat dan meringankan “kebimbangan julat” pemandu. Setakat ini, ia telah dinamakan untuk projek pengeluaran massal lebih daripada sepuluh model kenderaan daripada lima pengeluar kereta.
  • Platform Kokpit Snapdragon Generasi ke-4 PATEO – (berkuasa SA8295P) adalah naik taraf baru berdasarkan Generasi ke-3. Berdasarkan kuasa pengkomputeran ultra tinggi dan keupayaan antara muka yang kaya, ia merealisasikan integrasi pelbagai ciri ECU dalam kereta.

Perkongsian antara PATEO dan Tencent kali ini akan mengintegrasikan keupayaan TAI (Tencent Auto Intelligence), produk kokpit pintar Tencent, dalam sektor kokpit pintar dan operasi perkhidmatan, untuk membina pengalaman pengguna yang menenteramkan, cekap dan menyenangkan, dan pada masa yang sama, berdasarkan ekosistem perkhidmatan mobiliti merentas pelantar dan platform SaaS Tencent yang kaya untuk meneroka model dan penyelesaian inovatif dalam segmen seperti konektiviti telefon bimbit-kenderaan dan operasi pengguna berasaskan senario.

Platform awan PATEO menunjukkan pencapaian syarikat yang luar biasa dalam mengintegrasikan ekosistem di dalam dan di luar industri, termasuk Amazon Music, dan pusat panggilan pintar yang dikuasakan oleh ChatGPT.

  • Platform ekosistem luar negara PATEO mengintegrasikan ciri-ciri dan perkhidmatan App Store, membolehkan pelanggan akhir mendapatkan perkhidmatan pengurusan awan fleksibel dan kawalan aplikasi yang tepat, dan memberi OEM sumber aplikasi yang lebih kaya melalui pasaran aplikasi yang disatukan.
  • Sebagai salah satu rakan kongsi teras Amazon dalam industri kereta domestik China, PATEO telah bekerjasama dengannya untuk membantu OEM melengkapi perkhidmatan ekosistem unik Amazon seperti Amazon Music dan Alexa dalam kenderaan; setakat ini, beberapa kes OEM pada Amazon Music telah terkumpul. Dengan bantuan ekosistem kandungan dan perkhidmatan dalam talian AWS, sumber muzik yang besar, pengalaman bunyi yang pelbagai, dan pengalaman UI boleh disesuaikan & diperibadikan direalisasikan.
  • Platform awan PATEO telah bekerjasama dengan Amazon untuk membina perkhidmatan E-Call dan B-Call yang mematuhi piawaian Eropah untuk E-Call berdasarkan produk Amazon Connect. Dengan mengintegrasikan keupayaan ChatGPT, perintis perkhidmatan pelanggan pintar berdasarkan model besar dapat direalisasikan, mampu menjana respons yang memenuhi piawaian perkhidmatan secara masa nyata berdasarkan pertukaran dengan pengguna, dan membantu ejen dalam melengkapkan pengisian tiket secara automatik, sekali gus meningkatkan kecekapan penyelamatan dan kualiti perkhidmatan.

Selain perisian, PATEO juga telah mempamerkan perkakasan mobiliti inovatif seperti:

T-Box V2X 5G: Dibangunkan bersama dengan Qualcomm menggunakan set cip SA515M, terminal ini mengintegrasikan keupayaan utama untuk membolehkan pemprosesan data kenderaan pintar;

Pencipta AR: Menggunakan SoC berkuasa tinggi automotif NXP, sistem ini merender peta HD untuk navigasi realiti tertambah, meningkatkan pengalaman pemanduan autonomi;

T-Box VOYAH Dreamer: Penyelesaian T-Box disesuaikan PATEO melengkapi EV VOYAH Dreamer dengan perkhidmatan pintar.

Dengan mempamerkan perkakasan mobiliti canggih ini, PATEO menunjukkan keupayaan luasnya dalam membangunkan penyelesaian khusus untuk pengangkutan generasi akan datang.

Pelbagai inovasi menunjukkan kepentingan yang diletakkan syarikat pada acara industri berprofil tinggi ini, dan dapat dilihat bahawa PATEO berada dalam kedudukan yang baik untuk berkembang di peringkat antarabangsa.

  • Diletakkan sebagai syarikat platform ekosistem kecerdasan automotif: Sejak memasuki bidang IoV pada 2009, PATEO telah berkembang menjadi penyedia penyelesaian kokpit pintar terkemuka industri, menawarkan keupayaan komprehensif merentasi perkakasan, perisian, perkhidmatan awan dan operasi bersepadu. Dengan merangkumi keseluruhan rantaian nilai kokpit pintar, PATEO telah mencapai kedudukan teratas dalam pembangunan kokpit pintar bersepadu secara menegak.
  • PATEO memiliki keupayaan R&D bebas yang kuat dan menyediakan penyelesaian penghantaran penuh fleksibel disesuaikan dengan keperluan pembuat kereta, dari OEM perkakasan hingga ke platform lengkap yang mengintegrasikan perkakasan, perisian, perisian pertengahan dan algoritma, dan memenuhi keperluan OEM untuk kerjasama henti sekali yang pelbagai.
  • Banyak tataatur global PATEO juga akan memberikan lebih banyak bantuan kepada OEM untuk membuat persediaan untuk memasuki pasaran luar negara. Untuk membantu pembuat kereta mengembangkan operasi ke luar negara, PATEO telah menyediakan rangka kerja pematuhan, memperoleh paten global, dan bermitra dengan AWS untuk infrastruktur dan sokongan di seluruh dunia. Dengan inisiatif global strategik, PATEO membantu rakan kongsi untuk memasuki pasaran baru di luar negara dengan teknologi mobiliti pintar terkemuka.

PATEO pada masa ini menyediakan perkhidmatan R&D, kerjasama ekosistem, pematuhan, dan operasi di luar negara. Pada masa hadapan, PATEO akan menubuhkan hab utama di rantau utama seperti Asia Tenggara dan EU untuk menawarkan penyelesaian mobiliti pintar disesuaikan setempat. Ia juga akan menubuhkan tapak di pasaran tertentu untuk memenuhi keperluan undang-undang. Berdasarkan keupayaan terasnya dalam bidang seperti infrastruktur awan, platform IoV, dan perkhidmatan ekosistem, PATEO bersedia untuk berkembang di seluruh dunia, bertujuan untuk membawa inovasi mobiliti Cina terkemuka ke arena global.