DUBLIN, 15 Sept. 2023 – Laporan “Pasaran Vaksin dan Antibodi Respiratory Syncytial Virus (RSV) Global: Ramalan sehingga 2030” telah ditambah ke penawaran ResearchAndMarkets.com.

Research and Markets Logo

RSV, atau virus sincitial pernafasan, adalah virus pernafasan umum yang menyebabkan gejala ringan seperti selesema di saluran pernafasan atas dan bawah. RSV boleh memudaratkan, terutama bayi dan warga emas, walaupun kebanyakan individu pulih dalam masa satu atau dua minggu. Menurut Cleveland Clinic, RSV menjejaskan kira-kira 57,000 kanak-kanak di bawah usia lima tahun di AS setiap tahun. Walaupun usaha penyelidikan global yang besar dan berdekad-dekad mensasarkan RSV, masih terdapat keperluan perubatan yang tidak dipenuhi. Potensi terapeutik pada masa lalu sukar membuktikan profil keselamatan atau keberkesanan yang menggalakkan. Walau bagaimanapun, perkembangan vaksin RSV telah mencapai kemajuan yang ketara sepanjang sepuluh tahun kebelakangan ini. Pasaran vaksin dan antibodi RSV dijangka berkembang pada CAGR 31.65% sepanjang tahun 2024-2030.

Selepas hampir enam dekad berusaha, vaksinasi berkesan terhadap virus sincitial pernafasan yang mengancam nyawa telah dicapai. FDA telah meluluskan dua vaksin RSV baru pada H1 2023: Arexvy GSK, dan Abrysvo Pfizer. Vaksin-vaksin ini secara khusus mensasarkan orang dewasa berusia 60 tahun ke atas, kumpulan yang sangat mudah terdedah kepada jangkitan ini. Pengkomersialan dan aksesibiliti dijangka menjelang 2024. Anggaran dibuat untuk tempoh 2024 hingga 2030. Memandangkan kedua-dua modaliti (antibodi dan vaksin) yang mensasarkan ketiga-tiga kumpulan umur utama, nilai pasaran vaksin dan antibodi RSV global dijangka bernilai US$2.61 bilion pada 2024, meningkat kepada US$13.59 bilion menjelang 2030.

Analisis Segmentasi Pasaran:

 • Mengikut Jenis: Laporan ini membahagikan pasaran vaksin dan antibodi virus sincitial pernafasan kepada dua segmen berdasarkan jenis: Vaksin dan Antibodi. Pada 2024, segmen vaksin diramalkan mendominasi pasaran vaksin dan antibodi virus sincitial pernafasan. Vaksin RSV kini diuji dalam pelbagai ujian klinikal. Sanofi, GlaxoSmithKline, Pfizer, dan Moderna, antara syarikat yang terlibat dalam pengeluaran vaksin. Menyasarkan konformasi pra-pelekatan protein F adalah trend lazim dalam generasi terkini vaksin RSV. Pertumbuhan segmen dijangka didorong oleh peningkatan dana kerajaan untuk pembangunan vaksin, peningkatan pelaburan oleh pemain utama, peningkatan prevalens RSV, penambahbaikan teknikal, dan aktiviti oleh NGO.
 • Mengikut Pengguna Akhir: Laporan ini mengenal pasti dua segmen berdasarkan pengguna akhir: Dewasa, dan Ibu Dan Pediatrik. Segmen dewasa berkemungkinan mendominasi pasaran vaksin dan antibodi virus sincitial pernafasan pada 2024. Peningkatan kejadian RSV dalam kalangan dewasa tua dan imunokompromi semakin mendapat perhatian sepanjang tahun, dan beberapa pemain utama telah memulakan ujian vaksin dan antibodi dewasa, yang dianggap sebagai faktor utama dalam memberikan segmen dewasa saham dominan.
 • Mengikut Kawasan: Dalam laporan ini, pasaran vaksin dan antibodi virus sincitial pernafasan global dibahagikan kepada tiga kawasan: AS, Eropah, dan ROW. AS dijangka mendominasi pasaran pada 2024 dengan menduduki hampir separuh daripada saham pasaran global. Faktor pendorong yang paling penting bagi pasaran vaksin dan antibodi virus sincitial pernafasan di AS adalah peningkatan prevalens RSV. Selain itu, kehadiran pemain utama dan kemudahan penjagaan kesihatan yang baik di rantau ini akan merancakkan pasaran vaksin dan antibodi virus sincitial pernafasan AS pada tahun-tahun akan datang. Pasaran vaksin dan antibodi virus sincitial pernafasan Eropah menyediakan peluang menguntungkan pada tahun-tahun akan datang. Pelbagai sebab seperti peningkatan infrastruktur penjagaan kesihatan, perubahan demografi, pemacuan aktif kerajaan untuk mengesan musim RSV, dan sistem pembayaran balik yang mantap untuk hospital, dijangka mendorong pertumbuhan pasaran di Eropah

Dinamik Pasaran Vaksin dan Antibodi Virus Sincitial Pernafasan Global:

 • Pemacu Pertumbuhan: Pasaran vaksin dan antibodi virus sincitial pernafasan global berkemungkinan didorong oleh peningkatan prevalens virus sincitial pernafasan yang menyerlahkan keperluan perubatan yang tidak dipenuhi untuk vaksin RSV. RSV sangat mudah berjangkit. Fasa pengeraman boleh berlangsung antara dua hingga lapan hari. Sentuhan rapat dengan orang yang dijangkiti melalui titisan pernafasan atau sentuhan dengan permukaan atau barangan yang tercemar menyebarkan virus dari sekresi pernafasan. RSV memberi kesan kepada kira-kira 57,000 kanak-kanak di bawah usia lima tahun di AS setiap tahun, menurut data yang diberikan oleh Cleveland Clinic. RSV juga menyebabkan kira-kira 177,000 kemasukan hospital dewasa setiap tahun. Selain itu, faktor-faktor seperti perbandaran pesat, peningkatan populasi warga emas, peningkatan perbelanjaan penjagaan kesihatan, peningkatan kes RSV dalam kalangan kanak-kanak, dan sokongan kerajaan yang menggalakkan, secara konsisten menyokong pembangunan vaksin dan antibodi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, mendorong pertumbuhan pasaran.
 • Cabaran: Beberapa cabaran juga menghalang pertumbuhan pasaran seperti kos pembangunan vaksin yang tinggi dan akses vaksin yang tidak sama rata. Syarikat farmaseutikal menghadapi kesukaran besar dalam membangunkan ubat untuk merawat RSV, seperti yang dilihat dengan kelulusan hanya satu produk, Synagis, dalam dua dekad kebelakangan ini. Pada peringkat akhir pembangunan, sejumlah besar calon antibodi monoklonal dan vaksin gagal mencapai keberkesanan diperlukan dan mengalami kemunduran serius.
 • Trend: Pasaran dijangka berkembang pada kadar yang pantas sepanjang tempoh ramalan, disebabkan pelbagai trend terkini seperti penggunaan kecerdasan buatan (AI) dalam reka bentuk vaksin dan ubat, kemajuan teknologi dalam pentadbiran vaksin dan saluran persaingan yang kompetitif. Penggunaan antibodi monoklonal dalam bayi baru lahir untuk meningkatkan imunisasi pasif adalah salah satu teknik utama yang dikaji oleh farmaseutikal dalam perjuangan mereka menentang RSV. Produk saluran keluar mengatasi Synagis dan teknik vaksinasi ibu mengandung untuk memberi bayi imunisasi pasif.

Lanskap Persaingan:

Pasaran vaksin dan antibodi virus sincitial pernafasan global adalah tumpuan. RSV (virus sincitial pernafasan) telah lama menjadi sasaran vaksin. Vaksin akhirnya melalui ujian akhir peringkat, walaupun beberapa kegagalan ujian profil tinggi sepanjang bertahun-tahun. Pemain utama memberi tumpuan kepada pertumbuhan tidak organik dengan menjalankan ujian klinikal vaksin RSV untuk meningkatkan bahagian pasaran dan kehadiran mereka, serta memperluaskan keupayaan mereka dengan tawaran yang lebih luas untuk memenuhi permintaan pasaran yang semakin meningkat. Vaksin RSV yang dibangunkan oleh Pfizer dan GlaxoSmithKline baru-baru ini diluluskan oleh FDA. Sanofi dan AstraZeneca, sebagai rakan kongsi mengambil pendekatan yang berbeza dengan membangunkan antibodi monoklonal pencegahan untuk bayi. Kerjasama dan perkongsian, pelancaran produk inovatif, dan pengembangan unit pembuatan dan pengedaran, adalah beberapa strategi utama yang digunakan oleh syarikat-syarikat dalam pasaran vaksin dan antibodi virus sincitial pernafasan global.

Pemain utama pasaran vaksin dan antibodi virus sincitial pernafasan global adalah:

 • Pfizer Inc.
 • GlaxoSmithKline
 • AstraZeneca Plc.
 • Merck & Co. Inc.
 • Sanofi
 • Moderna Inc.
 • Meissa Vaccines
 • Advaccine
 • Codagenix

Pemain pasaran memberi tumpuan kepada pertumbuhan tidak organik dengan menjalankan ujian klinikal vaksin RSV untuk meningkatkan bahagian pasaran dan kehadiran mereka, serta memperluaskan keupayaan mereka dengan tawaran yang lebih luas untuk memenuhi permintaan pasaran yang semakin meningkat. Kerjasama dan perkongsian, pelancaran produk inovatif, dan pengembangan unit pembuatan dan pengedaran, adalah beberapa strategi utama yang digunakan oleh syarikat-syarikat dalam pasaran vaksin dan antibodi virus sincitial pernafasan global.