Novavax-Stock

Novavax (NASDAQ:NVAX) telah melebihi jangkaan pendapatan pasaran, didorong oleh geran kerajaan Amerika Syarikat untuk menyokong kos ujian klinikal. Syarikat itu, yang bergantung kepada langkah-langkah pengurangan kos dan jualan komersial vaksin COVID yang diubahsuai, menyatakan kesiapan untuk melaksanakan pengurangan kos tambahan pada tahun akan datang.

Saham Novavax menyaksikan peningkatan hampir 4% dalam perdagangan awal kerana syarikat itu meramalkan simpanan tunai melebihi $2 bilion sehingga akhir 2025 daripada pendapatan yang dijamin. Walau bagaimanapun, walaupun gambaran kewangan positif, Novavax mengulangi amaran “keadaan berjalan”.

Syarikat bioteknologi berpangkalan di Maryland ini melaporkan pendapatan suku ketiga sebanyak $187 juta, penurunan daripada $734.58 juta pada tahun sebelumnya tetapi melebihi jangkaan sebanyak $158.5 juta. Novavax menekankan keupayaannya untuk mengoptimumkan peluang geran Amerika Syarikat, yang menyumbang kepada keputusan kewangan positif.

Syarikat itu menekankan komitmen terhadap langkah-langkah pengurangan kos dan mengumumkan pengurangan liabiliti sebanyak $128 juta dalam suku ketiga. Novavax bersedia untuk melaksanakan pengurangan kos tambahan sebanyak $300 juta pada tahun 2024, memadankan diri dengan pasaran vaksin COVID-19 yang lebih kecil daripada yang dijangkakan. Usaha pengurangan kos akan termasuk pengurangan kapasiti kosong dan sokongan overhead di kemudahan.

Novavax menjangkakan pasaran vaksin COVID-19 Amerika Syarikat pada tahun 2023-2024 berada antara 30 juta hingga 50 juta dos. Syarikat itu mengakui bahawa pasaran untuk vaksin COVID-19 tahun ini jauh lebih kecil daripada yang dijangkakan semula, dengan lebih 15 juta orang di Amerika Syarikat, kira-kira 4.5% penduduk, telah menerima vaksin COVID-19 terbaru sehingga 27 Oktober.

Setakat 30 September, Novavax melaporkan $666 juta tunai, naik daripada $518 juta pada akhir Jun. Vaksin terbaru syarikat itu, yang menggunakan teknologi lebih tradisional berbanding vaksin berasaskan mRNA Pfizer (PFE.N) dan Moderna (MRNA.O), menerima kelulusan di AS pada bulan Oktober.

Novavax menghadapi cabaran pada peringkat awal wabak, menyebabkan isu pengeluaran yang menangguhkan penyerahan permohonan kelulusan, menyebabkan syarikat itu melepas peluang untuk keuntungan vaksin COVID-19 awal yang memberi manfaat kepada pesaingnya. Saham syarikat itu mengalami penurunan ketara sebanyak 93% tahun lalu dan kini lebih rendah kira-kira 34% tahun ini.