CAMBRIDGE, Mass., 14 Sept. 2023 – Nona Biosciences, anak syarikat milik penuh HBM Holdings Limited, komited kepada inovasi teknologi antibodi terkini dan penyedia penyelesaian penemuan dan pembangunan antibodi bersepadu dari “Idea ke IND” (I ke ITM), mengumumkan perjanjian dengan BeiGene, Ltd. untuk memperluaskan kerjasama penemuan strategik syarikat-syarikat itu dengan memanfaatkan platform Harbour Mice® hak milik eksklusif Nona.

Melalui kerjasama ini, BeiGene akan diberi akses kepada platform tikus transgenik manusia sepenuhnya proprietari Harbour Mice® milik Nona Biosciences. Sebelum ini, pada 2018, BeiGene memperoleh hak untuk menggunakan platform proprietari Harbour Mice® H2L2 untuk beberapa program antibodi. Kerjasama diperluas antara Nona dan BeiGene ini akan meluas ke platform Harbour Mice® HCAb (format antibodi rantai berat sahaja) untuk terus meningkatkan kecekapan dan fleksibiliti penemuan antibodi terapeutik.

“Kami sangat gembira dapat memperluas kerjasama kami dengan BeiGene dalam penemuan antibodi. Platform kami telah membolehkan syarikat bioteknologi dan farmaseutikal serta akademia mempercepatkan penemuan dadah inovatif selama lebih daripada satu dekad. BeiGene telah menjadi rakan kongsi jangka panjang bagi kami, dan perluasan perkongsian adalah lambang pengetahuan dan kepakaran terkumpul Nona dalam penemuan dadah,” kata Jingsong Wang, MD, PhD, Pengerusi Nona Biosciences.

Mengenai Nona Biosciences

Nona Biosciences (anak syarikat milik penuh HBM Holdings, HKEX: 02142) adalah syarikat bioteknologi global yang komited kepada inovasi teknologi terkini, dan menyediakan penyelesaian total dari “Idea ke IND” (“I ke ITM), mulai dari pengesahan sasaran dan penemuan antibodi melalui penyelidikan praklinikal. Perkhidmatan penemuan antibodi dan antibodi berkaitan bersepadu dengan pelbagai modaliti merangkumi penyediaan antigen, imunisasi haiwan, penyaringan sel B tunggal, kepada penjanaan dan kejuruteraan lead antibodi, penilaian kebolehkembangan dan penilaian farmakologi, memanfaatkan kelebihan platform Harbour Mice® dan pasukan penemuan antibodi terapeutik berpengalaman.

Harbour Mice® menghasilkan antibodi monoklonal manusia sepenuhnya dalam format klasik dua rantai ringan dan dua rantai berat (H2L2), dan format rantai berat sahaja (HCAb). Mengintegrasikan Harbour Mice® dan platform pengklonan sel B tunggal, Nona Biosciences memberi tumpuan kepada memacu ciptaan dadah generasi seterusnya yang transformatif di peringkat global. Untuk maklumat lanjut, sila layari: www.nonabio.com

Mengenai BeiGene

BeiGene adalah syarikat bioteknologi global yang menemukan dan membangunkan rawatan onkologi inovatif yang lebih mampu milik dan boleh diakses oleh pesakit kanser di seluruh dunia. Dengan portfolio yang luas, BeiGene mempercepatkan pembangunan pelbagai pipa talian dadah inovatifnya melalui keupayaan dalaman dan kerjasama. BeiGene komited untuk secara radikal meningkatkan akses kepada ubat-ubatan untuk jauh lebih ramai pesakit yang memerlukannya. Pasukan global BeiGene yang semakin berkembang dengan lebih daripada 10,000 rakan sekerja merentasi lima benua, dengan pejabat pentadbiran di Basel, Beijing, dan Cambridge, AS. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang BeiGene, sila layari www.beigene.com dan ikuti BeiGene di LinkedIn dan X (dahulu dikenali sebagai Twitter).

SUMBER Nona Biosciences